Jak wózek zdeformujesz / zawężysz a pudło rozszerzysz. Bez jednego i w zasadzie drugiego nie.Bez obcinania wózków też się obędzie.
Odpowiedź wskazuje raczej na nikły związek odwzorowania oryginału w modelu w zakresie geometrii Twoich produktów

Moderator: mod-Tabor
Jak wózek zdeformujesz / zawężysz a pudło rozszerzysz. Bez jednego i w zasadzie drugiego nie.Bez obcinania wózków też się obędzie.
Być może będzie nawet w zestawie w formie odlewanej taki zawór.T_Domagalski pisze: ↑02 sie 2023, 10:58P.S.
Jakby ktoś chciał jeszcze bardziej dopracować tę pajęczynę, to w miejscu małego kwadracika w pobliżu zbiorników (pomocniczego i sterującego) można przylutować pionowo króki kawałeczek drutu miedzianego, który będzie imitował zawór rozrządczy Oerlikona.![]()
I to lubię w modelach hand-made.
AK pisze: ↑30 lip 2023, 20:39Nie musi bo jest to bez znaczenia.Musi być z blachy bo nie będzie jeździł w TT.
Z 401Z jest tak, że ze względu na konieczne poszerzenie wózka (modelowe zestawy są szersze niż normalne) i nisko położone blachy ostoi czy będzie z blachy czy z wydruku bez obcinania wózka się nie obejdzie jeżeli ma wjechać na łuk o promieniu od 310 mm i nie być przeskalowany na szerokość do poziomu absurdu.
Nie musi bo jest to bez znaczenia.Musi być z blachy bo nie będzie jeździł w TT.
Tyle, że częściej jest tak, że oglądający nie umie ich "czytać"Ja zawsze staram się wykorzystać jedno i drugie. Plany miewają błędy.
Dziękuję, pewnie skorzystam.Wojtek_Kraków pisze: ↑30 lip 2023, 17:28Ja zawsze staram się wykorzystać jedno i drugie. Plany miewają błędy.Ranger pisze: ↑30 lip 2023, 16:17Ja też mam fotki ale rysuję z planów fabrycznych.Wojtek_Kraków pisze: ↑29 lip 2023, 22:21 Ja sobie narysowałem swego czasu podwójne.
Bywam w Jaworzynie co jakiś czas gdzie stoi sobie egzemplarz więc sobie go dobrze obfocilem i pomierzyłem.
Ale jakbyś potrzebował jakieś detale to daj znać. Podzielę się![]()
Ja zawsze staram się wykorzystać jedno i drugie. Plany miewają błędy.Ranger pisze: ↑30 lip 2023, 16:17Ja też mam fotki ale rysuję z planów fabrycznych.Wojtek_Kraków pisze: ↑29 lip 2023, 22:21Ja sobie narysowałem swego czasu podwójne.
Bywam w Jaworzynie co jakiś czas gdzie stoi sobie egzemplarz więc sobie go dobrze obfocilem i pomierzyłem.
Ja też mam fotki ale rysuję z planów fabrycznych.Wojtek_Kraków pisze: ↑29 lip 2023, 22:21Ja sobie narysowałem swego czasu podwójne.
Właśnie dlatego wybrałem sobie taki druk żeby niczego nie składać. Cały wagon to jeden element (no... dwa, jeśli liczyć budkę
Jeśli to rzeczywiście będzie 206S (z drabinkami z boku wagonu) a nie 206Se (z drabinką od czoła), to zapewne się skuszęRanger pisze: ↑29 lip 2023, 14:00Ja to już przygotowuję gruszki 206S (potrójne) i 220S (podwójne).Domiss pisze: ↑29 lip 2023, 12:19W ofercie od dawna nie ma ich wcale (nawet śladu po nich tam nie ma). Więc niby są, ale ich nie ma...romanpumas pisze: ↑29 lip 2023, 11:22 Może nie ten wątek ale wagony 401 to od dawna są z MODARTU wystarczy tylko poszukać.
Jak już koledzy robią wagony do przewozu cementu, to może ktoś się skusi na zrobienie któregoś z wagonów z rodziny CWL. Im wcześniejsza epoka na oznaczenia, tym lepiej- oczywiście w granicach realizmu.
Taj jeśli mówimy o przyszłych projektach.
W wersji do samodzielnego poskładania/wykończenia ja preferuję jednak: (1) blaszki, (2) modele z wtrysku (3) odlewy żywiczne, (4) technologie eksperymentalne typu wszelaki wydruk 3d. Być może w końcu się skuszę, ale na razie liczba modeli czekających na montaż jest na tyle duża, że nie mam dużego ciśnienia na eksperymenty
Na moje potrzeby cemenciarki CWL-20 pojawiły się już jakiś czas temu
Ja to już przygotowuję gruszki 206S (potrójne) i 220S (podwójne).Domiss pisze: ↑29 lip 2023, 12:19W ofercie od dawna nie ma ich wcale (nawet śladu po nich tam nie ma). Więc niby są, ale ich nie ma...romanpumas pisze: ↑29 lip 2023, 11:22 Może nie ten wątek ale wagony 401 to od dawna są z MODARTU wystarczy tylko poszukać.
Jak już koledzy robią wagony do przewozu cementu, to może ktoś się skusi na zrobienie któregoś z wagonów z rodziny CWL. Im wcześniejsza epoka na oznaczenia, tym lepiej- oczywiście w granicach realizmu.
W ofercie od dawna nie ma ich wcale (nawet śladu po nich tam nie ma). Więc niby są, ale ich nie ma...romanpumas pisze: ↑29 lip 2023, 11:22 Może nie ten wątek ale wagony 401 to od dawna są z MODARTU wystarczy tylko poszukać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość