Polska lokomotywa TT
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: Polska lokomotywa TT
Bardzo pocieszny jest ten wątek. Pokazuje też jak jedna osoba która zinterpretowała sobie jeden wpis może narobić zamieszania.
Jednak może to i dobrze, pokaże nam to siłę nabywczą TT.
A teraz trochę suchych faktów. Żądacie wykonania lokomotywy seryjnie sugerując swoja chęcią zakupu wielką sprzedaż.
Cieszę się z tego faktu jednak to dalej za mało.
Dla przykładu... Również zrobiliśmy zapytanie do Piko. Koszt formy np. na taką SM42 czy SU45 to ok 30000EUR. Do tego Piko żąda aby sprzedać min. 2000 lokomotyw rocznie w 4 transzach po 500 szt. Tak sprzedawało SK Model. Znawcy forumowi rozpisują sprzedaż 500 lokomotyw na trzy lata. Widać zatem, że różnica jest diametralna.
Nie dziwcie się więc, że nikt nie zaryzykuje małej fortuny na same formy. Dlatego wykonamy wagon cysternę 406R jako pierwszą seryjnie aby napędzić trochę temat w TT. Może część osób zrozumie wtedy, że w naszej skali też coś można kupić i dlatego wybierze właśnie ją. Ponad to rama cysterny pozwala na wypuszczenie większej liczby wagonów.
I na koniec sugestia, wagon jeździ na naszych torach od 60 lat więc nie ma co płakać że nie ma co tego ciągnąć. Można przyczepić np. Ty2 czy Ty4. Nikt nie powiedział, że od razu będą to wagony DEC.
Teraz kiedy już trochę ugasiłem ciekawość proszę o cierpliwość. Kończymy wagon ale w związku z tym, że będzie on metalowy, wykonany w naszej ostatnio ulubionej technologii wymaga to czasu i cierpliwości. Po tym jak nam się uda możemy wypuścić 4000 szt na jednych formach więc dla nikogo nie zabraknie.
Podsumowując, nie ma sensu się zapisywać.
Jednak może to i dobrze, pokaże nam to siłę nabywczą TT.
A teraz trochę suchych faktów. Żądacie wykonania lokomotywy seryjnie sugerując swoja chęcią zakupu wielką sprzedaż.
Cieszę się z tego faktu jednak to dalej za mało.
Dla przykładu... Również zrobiliśmy zapytanie do Piko. Koszt formy np. na taką SM42 czy SU45 to ok 30000EUR. Do tego Piko żąda aby sprzedać min. 2000 lokomotyw rocznie w 4 transzach po 500 szt. Tak sprzedawało SK Model. Znawcy forumowi rozpisują sprzedaż 500 lokomotyw na trzy lata. Widać zatem, że różnica jest diametralna.
Nie dziwcie się więc, że nikt nie zaryzykuje małej fortuny na same formy. Dlatego wykonamy wagon cysternę 406R jako pierwszą seryjnie aby napędzić trochę temat w TT. Może część osób zrozumie wtedy, że w naszej skali też coś można kupić i dlatego wybierze właśnie ją. Ponad to rama cysterny pozwala na wypuszczenie większej liczby wagonów.
I na koniec sugestia, wagon jeździ na naszych torach od 60 lat więc nie ma co płakać że nie ma co tego ciągnąć. Można przyczepić np. Ty2 czy Ty4. Nikt nie powiedział, że od razu będą to wagony DEC.
Teraz kiedy już trochę ugasiłem ciekawość proszę o cierpliwość. Kończymy wagon ale w związku z tym, że będzie on metalowy, wykonany w naszej ostatnio ulubionej technologii wymaga to czasu i cierpliwości. Po tym jak nam się uda możemy wypuścić 4000 szt na jednych formach więc dla nikogo nie zabraknie.
Podsumowując, nie ma sensu się zapisywać.
-
- Kontakt:
I wyladowalw pi..i caly misterny plan tez w pi..Tak mozna powiedziec o temacie polska lokomotywa TT 

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
A zatem proponuje wypowiadać się za siebie a nie za "kogoś"Niejeden pisze:Dla mnie żadne, ale czytając Twoje posty ktoś mógłby odnieść błędne wrażenie, że UMF postępuje niepoważnie bo najpierw deklaruje (i nawet zbiera zapisy) a potem "rakiem" (jak to nazwałeś) się wycofuje. Tymczasem ja żadnej wiążącej deklaracji ze strony UMF w ogóle nie widziałem.

- Niejeden
- Kontakt:
Dla mnie żadne, ale czytając Twoje posty ktoś mógłby odnieść błędne wrażenie, że UMF postępuje niepoważnie bo najpierw deklaruje (i nawet zbiera zapisy) a potem "rakiem" (jak to nazwałeś) się wycofuje. Tymczasem ja żadnej wiążącej deklaracji ze strony UMF w ogóle nie widziałem. Ale to moja opinia, być może inni Koledzy odebrali to inaczej. Tak czy siak wątek zamknięty. Pozdrawiam!Maciej pisze: Po za tym jakie to ma znaczenie ? Ten wątek tematu jest zamknięty.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
UMF wypowiedział się również Kolego w tym wątku. Po za tym jakie to ma znaczenie ? Ten wątek tematu jest zamknięty. Temat lokomotywy PKP epoka IV będzie wracał za każdym razem, kiedy bracia więksi będa mieli dostęp do fabrycznego modelu, o któym przynajmniej na tym Forum śni większość. Powtórzę (robiłem to kilka razy - posty poniżej) trzeba pytac PIKO. To ostatni producent który mógłby coś zrobić.Niejeden pisze:Ok, widzę. Cóż... Myślałem, że to była jakaś dłuższa rozmowa.
Pozdrawiam.
- Niejeden
- Kontakt:
Ok, widzę. Cóż... Myślałem, że to była jakaś dłuższa rozmowa. Jak dla mnie jedno zdanie rzucone chyba pół żartem-pół serio (buźka na końcu), w niezobowiązującej dyskusji bez żadnych konkretów, ciężko nazwać deklaracją producenta i zakładanie na ten podstawie wątku z wiążącymi zapisami było chyba trochę przedwczesne. Na przyszłość proponowałbym najpierw ustalić szczegóły face to face.Maciej pisze:Jest na osi czasu
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Jest na osi czasuNiejeden pisze:Właściwie to gdzie konkretnie Konrad to deklarował? Na facebooku tego nie widzę, na forumTT też nie (nie licząc tego wątku, nie założonego przez UMF).

-
- Kontakt:
Ja tam jeszcze w grudniu napisałem do Piko. W odpowiedzi otrzymałem (standard dyplomatyczny): moje zapytanie zostało dodane do życzeń klientów i ewentualnie będzie brane pod uwagę przy sporządzaniu katalogu produktów Piko na rok 2017.Maciej pisze:Kto zrobi nam np. taką lokomotywę ? PIKO ?
W związku z powyższym, Koleżanki i Koledzy, chyba powinniśmy zaatakować Piko zapytaniami do jeden konkretny model (ja pisałem o SU45). Jest szansa. Może się uda

- Niejeden
- Kontakt:
Właściwie to gdzie konkretnie Konrad to deklarował? Na facebooku tego nie widzę, na forumTT też nie (nie licząc tego wątku, nie założonego przez UMF).Maciej pisze: (facebook i forumtt)
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Nikt. Jeżeli TT nie będzie się w Polsce sprzedawać na odpowiednim poziomie.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Koleżanki i koledzy. Nieśmiało przypomnę, że temat dotyczy lokomotywy z epoki IV polskiej produkcji o której wspomniał UMF i się "rakiem" wycofał pisząc o wagonie "widmo". A zatem deklaracje nasze o zamówionych sztukach są tylko statystyką. UMF tego projektu nie zrobi - szkoda bo zasiał całkiem uzasadniony niepokój (facebook i forumtt) wśród nas
Kto zrobi nam np. taką lokomotywę ? PIKO ?

Kto zrobi nam np. taką lokomotywę ? PIKO ?

- Pędrak
- Kontakt:
Wielka chęć na zakup SU/SP 45 w ilości 1szt 

-
- Kontakt:
Deklaruje zakup sztuki (docelowo dwóch)
- Misiek
- Kontakt:
Ile sprzedano>? Więcej w Cz czy US?