Ciag dalszy moich testow. Coz z tego ze bardzo ladnie sie zczepiaja skoro kazda nierownosc, nachylenie powoduje rozczepianie.ArturSch pisze:Czy ktoś może mi powiedzieć co właściwie się dzieje z Taurusem, bo niczego nie zaobserwowałem
Potwierdzam klopoty Taurasa. Byc moze na minimalnych lukach z flexa to sie nie bedzie dzialo ale na kazdym luku z gotowych torow (310, 353, 396) Taurus wykoleja wagon za nim. Bezposrednim powodem jest zbyt mala odleglosc miedzy buforami wynikajaca zapewne z konstrukcji KKS wykonanej przez Piko. U Tilliga KKS bardzo mocno sie wychyla zwiekszajac ta odleglosc. U Pikolca nastepuje cos takiego:
1. Loko zaczyna wchodzic w luk. Taurus juz jest skrecony ale wagon jeszcze prosty. Przy takim skreceniu bufory jeszcze sie nie stykaja ale skrecenie powoduje ze jeden z buforow (ten po wewnetrzej luku) "wchodzi" miedzy bufory wagonu.
2. I Taurus i wagon juz na luku. Odleglosc miedzy wagonami sie skrocila (jest nawet mniejsza niz dlugosc buforow ale poniewaz jest to na luku bufory nie trafiaja na siebie tylko mijaja sie.
3. Wyjscie z luku. Taurus sie prostuje i jego bufor trafia od wewnetrznej strony w bufor wagonu. Robi sie elegancka dzwignia ktora wyrzuca wagon z torow.
Zrobie w przyszlosci zdjecie bo nie wiem czy przez ten opis wiadomo o co mi chodzi

Jak dla mnie te sprzegi to jakies nieporozumienie. Kto za to wzial pieniadze?