Nowe sprzęgi - już są!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Cobrix
Kontakt:

Re: Nowe sprzęgi - już są!

Post autor: Cobrix »

ArturSch pisze:Czy ktoś może mi powiedzieć co właściwie się dzieje z Taurusem, bo niczego nie zaobserwowałem ??
Ciag dalszy moich testow. Coz z tego ze bardzo ladnie sie zczepiaja skoro kazda nierownosc, nachylenie powoduje rozczepianie.

Potwierdzam klopoty Taurasa. Byc moze na minimalnych lukach z flexa to sie nie bedzie dzialo ale na kazdym luku z gotowych torow (310, 353, 396) Taurus wykoleja wagon za nim. Bezposrednim powodem jest zbyt mala odleglosc miedzy buforami wynikajaca zapewne z konstrukcji KKS wykonanej przez Piko. U Tilliga KKS bardzo mocno sie wychyla zwiekszajac ta odleglosc. U Pikolca nastepuje cos takiego:
1. Loko zaczyna wchodzic w luk. Taurus juz jest skrecony ale wagon jeszcze prosty. Przy takim skreceniu bufory jeszcze sie nie stykaja ale skrecenie powoduje ze jeden z buforow (ten po wewnetrzej luku) "wchodzi" miedzy bufory wagonu.
2. I Taurus i wagon juz na luku. Odleglosc miedzy wagonami sie skrocila (jest nawet mniejsza niz dlugosc buforow ale poniewaz jest to na luku bufory nie trafiaja na siebie tylko mijaja sie.
3. Wyjscie z luku. Taurus sie prostuje i jego bufor trafia od wewnetrznej strony w bufor wagonu. Robi sie elegancka dzwignia ktora wyrzuca wagon z torow.

Zrobie w przyszlosci zdjecie bo nie wiem czy przez ten opis wiadomo o co mi chodzi :). Niestety dzisiaj bakterie padly w aparacie.

Jak dla mnie te sprzegi to jakies nieporozumienie. Kto za to wzial pieniadze?
Ostatnio zmieniony 05 sie 2006, 19:33 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Dotarly i do mnie. Niestety liczylem ze beda niezawodne ale rozczepiaja sie podczas jazdy, szczegolnie na wzniesieniach. Raz takze na luku.

Z uwagi na to ze maja byc w kazdej mozliwej wersji do roco, BTTB i gniazd NEM liczylem ze w koncu ujednolice sobie sprzegi i bede mial dowolnosc konfiguracji skladow. Teraz mam watpliwosci.

Najlepiej i tak sprawuja sie sprzegi od KKS. Ciezko je sie laczy ale jak juz sie zlozy sklad to nie puszczaja. No i rozczepianie tez kiepskie trzeba podniesc wagon. Mialem nadzieje ze te nowe rozwiaza sprawe zwlaszcza ze przez najblizszych pare lat nie ma co liczyc na nowe. Te od BTTB wkurzaja mnie niemilosiernie caly czas sie rozczepiaja. Chyba pozostaje sprzedac wszystki produkcji BTTB i zostac przy KKS Tilliga ale z obecnymi sprzegami. Problem jedynie z Ludmila Rocowska. Tam jest inne gniazdo i musi byc BTTB. Ech jak nie patrzec zawsze pod gorke.
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Przetestowałem,działają nie najgorzej. Zrobiłem mały test na torze do rozłaczania i to działa całkiem nieżle.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli sa te sprzęgi do Y .no to już będzie nieżle.Ogólnie jest ok.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2007, 23:03 przez romek tt, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Na podjeździe się skład wysprzęga , na zjeździe na zakręcie wykoleja wagon!
Chyba wiem o co chodzi, sprzęgi te są niemal identyczne jak Roco w H0 a te ostatnie nie lubią za ostrych podjazdów i się wysprzęgają. Czy na równym to samo się się dzieje? Oj chyba nie.
Sprawdz na równym na stacji, powinno być OK.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

DBv pisze:O Taurusie czytałem, ponoć to kwestia jakie przyjęło PIKO dla konstrukcji sprzegu wychylnego.
Czy ktoś może mi powiedzieć co właściwie się dzieje z Taurusem, bo niczego nie zaobserwowałem ??
:shock:
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Ej, coś mi sie nie chce wierzyć, aby taki feler objawiał sie tak powszechnie. O Taurusie czytałem, ponoć to kwestia rozwiązania jakie przyjęło PIKO dla konstrukcji sprzegu wychylnego. Ale żeby tak u modeli samego Tilliga? Dziwna sprawa.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2007, 19:15 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

Oby nie zaprzestali produkcji zwykłych sprzęgów...
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Te nowe - porażka na całej linii!
Cóż... Szkoda, że znowu jest porażka z pod szyldu "Tillig". :/

Kurcze jak mi jest przykro, że "nasza" firma robi takie niemiłe prezenty swoim klientom. :cry:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 16:57 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

jak na razie test przeszły 101 i m wagen. Sprzęgi sztywne - standardowe - w pełnym zakresie prędkości - OK! Standardowe sprzęgi - ok. Te nowe - porażka na całej linii! Na podjeździe się skład wysprzęga , na zjeździe na zakręcie wykoleja wagon! Mało tego! Wagon wylatuje z toru do wewnętrznej, koziołkuje całkiem fajnie i ląduje na bocznicy na dachu. Nie mam pojęcia kto testował te sprzęgi, ale musiałbyć ślepy, mieć przykaz nie przekraczać 50 km/h albo dostał kasę za wydanie pozytywnej opinii. Innego wyjścia dla takiego bubla nie widzę. Poza tym w środku składu to samo - wykoleja się wagon za sprzęgiem. Zaraz potestuję towarowe z E 42, ale nie widzę przyszłości tych sprzęgów u mnie na makiecie, przynajmniej do czasu poprawienia ich!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Sprzegi dla BTTB są w przygotowaniu, można już ponoć zamawiać.

Co do sprzegów przydałby sie test. Ponoć w Taurusach na łuku wykolejają wagony.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2006, 19:41 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

A jakie sprzegi sa teraz dostepne? Te 56 sztuk to jaka wersja? Z gniazdem NEM do KKS ? Czy sa juz tez moze takie do BTTB - te wsuwane blokowane przez drucik?

Dla klubowiczow przychodza poczta?
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Karol pisze:No w końcu, myśle że niebawem będą dostepne. Z tymi starymi to mnie juz cholera bierze a zwłaszcza pseudo modelowymi. Jak sie tylko pojawią zaraz kupuje do całego taboru.
Na niemieckim e-bay'u już są dostępne, cena ok 22 EUR za 56 sztuk, w sklepach internetowych też już można znaleźć..
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Klubowicze dostali je na próbę - każdy po 2 szt.
Do mnie jeszcze nie dotarły ?? :cry: , czekam z niecierpliwością, bo też chciałbym je wypróbować. :D
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

No w końcu, myśle że niebawem będą dostepne. Z tymi starymi to mnie juz cholera bierze a zwłaszcza pseudo modelowymi. Jak sie tylko pojawią zaraz kupuje do całego taboru.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Charakterek pisze:te cycki...
...wyglądają conajmniej niepoprawnie :mrgreen: :mrgreen: Ale dobrze że będzie jakaś nowość w technologii sprzęgów
Ostatnio zmieniony 28 lip 2006, 19:24 przez BarTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”