406R TT produkcja seryjna

UniqueModelFactory - www.eaos.pl

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: 406R TT produkcja seryjna

Post autor: wlodar »

Tak się domyślałem. Moje pytanie też wynikało z braku (mojego) czasu. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Raczej nie ma szans z powodu braku czasu.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Za maniem dość czekania. :mrgreen:
A poważniej: rozumiem, że mówimy o wersji surowej (do obrobki i montażu)? Na wersję pomalowaną, oznaczoną, ale do samodzielnego montażu nie ma szans? Pewnie nie, ale co mi szkodzi zapytać? :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wlodar pisze: 27 lis 2024, 22:04Ja jestem na tak.
...za CZEKANIEM ??
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Ja jestem na tak.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Cysterny beda dostępne caly czas.

Robo zrobi albo i nie zrobi.
MTB mial robić 406R, które mu sam zaprojektowqlem pod produkcję wtryskową.
Minely 3 lata i nic. I to wlasnie przez niego 3 lata nie bylo 406R od UMF.
Ja mam dość czekania a wy jak?
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Ranger pisze: 27 lis 2024, 20:44Nie wiem czy wiesz ale już serii zbierać nie będę. Nie jestem już zależny od nikogo.
Jak to rozumieć? To będzie dostępne cały czas jak np. reflektory do parowozów?
Mnie chodzi tylko o to że potrzebowałbym tych cystern np. 10 szt. (a jeszcze lepiej 15), ale nie jestem w stanie zamówić tylu naraz, bo nie jestem milionerem, a na rynku TT dzieje się całkiem sporo (a przynajmniej tak się wydaje sądząc z zapowiedzi), poza tym skoro miałbym składać to sam wolałbym żeby montaż był W MIARĘ łatwy, bo kompletując skład trochę bardziej zależy mi na ilości niż super jakości każdego pojedynczego wagonu. Oczywiście w granicach rozsądku (wyroby Tilliga, Roco, czy Piko są dla mnie jak najbardziej w granicach rozsądku. MTB już gorzej, ale powiedzmy że ujdzie z braku laku.) - przemalować stare BTTB mogę sobie w każdej chwili, ale to już jest przekroczenie granicy rozsądku. :P Generalnie pomysł moim zdaniem bardzo dobry, zwłaszcza że diabli wiedzą kiedy i czy w ogóle Robo wypuści gotowce, no i ile będą kosztowały.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

wlodar pisze: 27 lis 2024, 16:57 Powiem od siebie: teoretycznie jestem za, choć ze względów czasowych wolałbym gotowy wagon niż zestaw, rozumiem jednak że to nie wchodzi w grę (z tych samych powodów). Ponadto interesowałaby mnie przede wszystkim ep. IV. no i fajnie gdyby zestawy byly dostępne dłużej, tzn. chciałbym uzbierać cały skład (np. 10 wagonów), jednak ze względów finansowych i obecności na rynku / zapowiedzi całej masy innych modeli (np. BR22 jako bazy dla Pt47) zmuszony byłbym rozłożyć uzbieranie tegoż na ok. 2 lata. Nie wiem, czy zestawy będą tyle czasu dostępne. Osobiście wolałbym nawet zestawy lekko uproszczone (np. poziom Tilliga czy Roco), ale w miarę szybkie w montażu, niż arcydzieła wymagające mnóstwa pracy, dokładności itd. Tak można dłubać przy 1-2 szt., cysterny jednak naprawdę fajnie wyglądają gdy jest ich cały skład. Generalnie jednak jestem na tak.
Nie wiem czy wiesz ale już serii zbierać nie będę. Nie jestem już zależny od nikogo.
406R w wersji odlewanej już były uproszczone (rama) więc bardziej się uprościć nie da.

:arrow: WERSJA 3D BĘDZIE JUŻ MIAŁA NANIESIONE POPRAWKI Z WERSJI ODLEWANEJ Z METALU, GDZIE NIEKTÓRE EGZEMPLARZE MIAŁY PROBLEMY Z KKS I SKRĘTEM WÓZKÓW.
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

T_Domagalski pisze: 27 lis 2024, 17:15A jak będę chciał wersję uproszczoną, to sobie stare BTTB pomaluję w napis "DEC" lub "CPN".... :roll:
O aż takim uproszczeniu nie pisałem. :evil:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Dla mnie najlepszą wersją była ta z blaszaną, składaną ramą (czyli wersja dla masochistów :lol: ).
A jak będę chciał wersję uproszczoną, to sobie stare BTTB pomaluję w napis "DEC" lub "CPN".... :roll:
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Powiem od siebie: teoretycznie jestem za, choć ze względów czasowych wolałbym gotowy wagon niż zestaw, rozumiem jednak że to nie wchodzi w grę (z tych samych powodów). Ponadto interesowałaby mnie przede wszystkim ep. IV. no i fajnie gdyby zestawy byly dostępne dłużej, tzn. chciałbym uzbierać cały skład (np. 10 wagonów), jednak ze względów finansowych i obecności na rynku / zapowiedzi całej masy innych modeli (np. BR22 jako bazy dla Pt47) zmuszony byłbym rozłożyć uzbieranie tegoż na ok. 2 lata. Nie wiem, czy zestawy będą tyle czasu dostępne. Osobiście wolałbym nawet zestawy lekko uproszczone (np. poziom Tilliga czy Roco), ale w miarę szybkie w montażu, niż arcydzieła wymagające mnóstwa pracy, dokładności itd. Tak można dłubać przy 1-2 szt., cysterny jednak naprawdę fajnie wyglądają gdy jest ich cały skład. Generalnie jednak jestem na tak.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

A może by tak zrobić zestawy 406R TT w wersji drukowanej z metalowymi wózkami, dyszlami KKS.
Trochę trawionek tj pomosty, pasy...
Zestaw kosztowałby pewnie nie więcej niż 200zł.
Załączniki
DSC06496.JPG
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

zibi33 pisze: 07 lut 2021, 13:52 Tak czytam i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że mamy strasznie dziwne czasy, dawniej za niewielkie kwoty kupowało się modele w składnicach harcerskich, teraz gdy wydawało by się, że mamy ogromny dostęp do technologii, postęp w miniaturyzacji, a ciężko jest wykonać jakiś fajny model. Nie pamiętam czy zapisałem się na ten model tak więc jeśli nie, to możesz mnie dopisać, chętnie choć tak dołożę łyżeczkę wsparcia dla idei :)
Mamy już dostęp do technologii itd ale mamy tez obecnie duże podatki i wszystko jest bardzo drogie.
Dla przykładu, trawialnia i odlewnia metali podniosła ceny o 30% zabierając to z naszego przychodu. Także niektóre projekty nam po prostu skasowali.

Żeby nie uprawiać polityki powiem tylko, że jak Państwo dalej będzie dawać o obywatelom 500+ wmawiając im, że to oni im to dają a nie najpierw zabierają w postaci podatków a potem dają z tego 50% to będzie tylko gorzej. Każdy amortyzuje wyższe podatki na swoich klientach.

Aby projekt miał jakąkolwiek szansę na wznowienie musimy albo podnieść znów cenę (co jest bez sensu) albo musi się zebrac zamowienie na co najmniej 100 wagonów. Obecnie jest ich 30.

Na razie zostawmy temat i skupmy się na lokomotywach.
zibi33
Kontakt:

Post autor: zibi33 »

Tak czytam i jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że mamy strasznie dziwne czasy, dawniej za niewielkie kwoty kupowało się modele w składnicach harcerskich, teraz gdy wydawało by się, że mamy ogromny dostęp do technologii, postęp w miniaturyzacji, a ciężko jest wykonać jakiś fajny model. Nie pamiętam czy zapisałem się na ten model tak więc jeśli nie, to możesz mnie dopisać, chętnie choć tak dołożę łyżeczkę wsparcia dla idei :)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Zbiornik jest najtańszym elementem tego modelu. Trzeba by wrócić do ramy z blaszek ale niestety składanie tego to makabra.

Obecnie jesteśmy pod ścianą gdyż odlewnia metali "popieprzyla" (takie brzydkie słowo) nam wymiary ramy. Na tyle niedużo, że tego nie widać. Jednak na tyle dużo, że to się przestało zgrywać z wózkami
Do tego doszły problemy z małym zakresem KKS.
Ten poprawiliśmy w projekcie. Doszły dodatkowe części upiększające model.

Efektem powyższego jest konieczność opracowania na nowo ramy, instalacji hamulcowej, części wózków.

Wszystko da się zrobić ale przez wzrost ceny (niestety konieczny) dość mocno stopniała nam ilość zamówień. Do tego stopnia, że nigdy się ta inwestycja nie zwróci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMF”