Moduł(y)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduł(y)
Gloow zrozumiałem o co mu chodziło i wszedłem (nawet przed zapytaniem czytałem to nie raz).
Tam jest tabelka z promieniami łuków i mogę wywnioskować ,że skoro r=900 to nie ma takich gotowych łuków. Ale ja nie pytałem co na to norma, tylko jak to wygląda w praktyce bo z fleksu ciężko ułożyć taki równiutki łuk według mnie - dlatego zadałem to pytanie i liczę na odpowiedź kogoś kto to robił (jak czym najłatwiej) i ma doświadczenie żebym nie powielał jego błędów.
Scio - gdybym znalazł to bym się nie zapytał ; )
Edit - dostałem już wiadomość na pw dość prostą "Nie ma takich łuków trzeba robić samemu" dokładnie o taką mi chodziło.
Tam jest tabelka z promieniami łuków i mogę wywnioskować ,że skoro r=900 to nie ma takich gotowych łuków. Ale ja nie pytałem co na to norma, tylko jak to wygląda w praktyce bo z fleksu ciężko ułożyć taki równiutki łuk według mnie - dlatego zadałem to pytanie i liczę na odpowiedź kogoś kto to robił (jak czym najłatwiej) i ma doświadczenie żebym nie powielał jego błędów.
Scio - gdybym znalazł to bym się nie zapytał ; )
Edit - dostałem już wiadomość na pw dość prostą "Nie ma takich łuków trzeba robić samemu" dokładnie o taką mi chodziło.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 22:21 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Jeżeli chcesz budować moduły sTTandardowe zacznij od lektury tego dokumentu. Tam znajdziesz odpowiedź na nurtujące cię pytania.
-
- Kontakt:
Koledze Niejeden+ chodzi o zapis w normie sTTandardowej:
norma
który reguluje kwestię promieni łuków.
norma
który reguluje kwestię promieni łuków.
-
- Kontakt:
Szczerze Ci powiem albo nie umiem czytać ze zrozumieniem albo nie ma tu odpowiedzi na to pytanie czy używa się gotowych torów łukowych czy robi się to z fleksa ; )
- Niejeden+
- Kontakt:
tutaj masz odpowiedź - sttandard Norma makiet modułowych w skali TT pkt. 2.1.7tu się rodzi pytanie czy do układania torów używacie gotowych łuków
Jeżeli chodzi o drugą część pytania uważam, im większa ilość segmentów modułu tym większe możliwości przy układaniu makiety.
-
- Kontakt:
No sesja dobiegła końca to znowu można więcej czasu poświęcić szeroko rozumianej przyjemności.
2 pytania z troszkę innej beczki mam:
-myślę nad tym żeby drugi moduł był łukowy (co nie przeszkadza w moim długoterminowych planach ani w przystanku jedno torowym ,który znalazłby się właśnie na kolejnym module ani w odgałęzieniu linii jednotorowej od linii dwutorowej) i tu się rodzi pytanie czy do układania torów używacie gotowych łuków czy normalnie na fleksach tylko jakoś modelowane żeby było ładnie równo ?
- i drugie czy jest sens np. zrobienia 45 stopni lub 30 stopni czy lepiej od razu robić całe 90 ?
Pozdrawiam,
Łukasz
2 pytania z troszkę innej beczki mam:
-myślę nad tym żeby drugi moduł był łukowy (co nie przeszkadza w moim długoterminowych planach ani w przystanku jedno torowym ,który znalazłby się właśnie na kolejnym module ani w odgałęzieniu linii jednotorowej od linii dwutorowej) i tu się rodzi pytanie czy do układania torów używacie gotowych łuków czy normalnie na fleksach tylko jakoś modelowane żeby było ładnie równo ?
- i drugie czy jest sens np. zrobienia 45 stopni lub 30 stopni czy lepiej od razu robić całe 90 ?
Pozdrawiam,
Łukasz
- aquirlan
- Kontakt:
Dachówka? Papa? Gont? Musisz najpierw określić jaki to ma być typ dachu 

-
- Kontakt:
Ktoś z doświadczonych budowlańców mógłby mi podpowiedzieć z czego zrobić fajny w miare realistyczny dach budynku ? Bo mam już okna drzwi porobione i budynkowi brakuje tylko dachu i jestem w ślepej uliczce bez wyjścia.
-
- Kontakt:
Jako że zawsze dobrze jest podpatrywać lepszych od siebie... przeglądałem dzisiaj galerię zasłużonych na innym forum. Może Cię to zainspisuje. W tym dziale jest mnóstwo dobrych prac. Poniżej jedna z nich
http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=5 ... &start=553

http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=5 ... &start=553

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2013, 17:30 przez whosho, łącznie zmieniany 2 razy.
- womo
- Kontakt:
Tylko tej stodoły tyłem do torów nie stawiaj. Bo kobieta, koń, traktor, czy co tam ciągnie wóz czy przyczepę nie będzie miało jak opuścić stodoły
Ten pierwszy wariant lepszy.

Ten pierwszy wariant lepszy.
-
- Kontakt:
Wszystko drewniane , a na drewnie pianka montażowa dlatego takie wrażenie może jest ; )
Ogrodzenie z drutu, sam się własnie zastanawiam nad zapałkami. ten kawałek jest tylko taki dziurawy ale jak tylko zabudowania staną na stałe to tą pianke zamaskuje tak jak na całym module.
Wczoraj prace się posunęły troszkę do przodu.
1)Słup telegraficzny naprawiony/poprawiony
2)Cały czas dodaje bawię się zielenią więc coś dodaje coś usuwam. (Głównie na południowej stronie bo północnej na razie nie ruszam)
Ogrodzenie z drutu, sam się własnie zastanawiam nad zapałkami. ten kawałek jest tylko taki dziurawy ale jak tylko zabudowania staną na stałe to tą pianke zamaskuje tak jak na całym module.
Wczoraj prace się posunęły troszkę do przodu.
1)Słup telegraficzny naprawiony/poprawiony
2)Cały czas dodaje bawię się zielenią więc coś dodaje coś usuwam. (Głównie na południowej stronie bo północnej na razie nie ruszam)
-
- Kontakt:
Zawirowania w sieci - post do usunięcia
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2013, 13:12 przez JarUs, łącznie zmieniany 2 razy.
- Niejeden
- Kontakt:
Mnie się podoba. Chętnie zobaczyłbym na żywo. Tylko faktycznie, czy to nie jest sam styropian?
- Jerzyr
- Kontakt:
Ten segment czasem nie jest zrobiony na bryle styropianu 

-
- Kontakt:
Co prawda koledzy już napisali co istotniejsze - a ja zaznaczę, byś nie zapomniał też zrobić porządku z bokiem skrzynki.
Te dziury wyglądają nie za ciekawie: http://imageshack.us/a/img826/2989/wexe.jpg
Te dziury wyglądają nie za ciekawie: http://imageshack.us/a/img826/2989/wexe.jpg
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2013, 10:38 przez jafrap, łącznie zmieniany 2 razy.