TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Re: TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

Post autor: aviaTTor »

90 cm jest wielokrotnością 30cm-myślę ,że Titty miał jednak na myśli 90cm a nie mm :D
Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, 09:32 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Wprawdzie siatka modularna już nie istnieje, ale sugerowałbym wielokrotność 30 cm. :D
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

Pierwszy moduł będzie prosty jednotorowy MP1-TT 90 mm.

Bagażnik auta już mam zmierzony :D I teraz wymyślam, jak będzie moduł długi, i jak zrobię konstrukcję skrzynki. Będę z wami konsultować :)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, 08:29 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Dziękuję za założenie nowego wątku. Bo tutaj chyba najwięcej będę pisał, chcę przypomnieć, że może się wydaje, że dobrze mówię, chcę powiedzieć, że język znam głównie z normalnego gadania z młodymi ludźmi, i takim językiem mówię, używając wyrazów jak oni, i słów, które są "nie tak" - nie używam ich celowo, ale nie zawsze rozpoznam czy słowo jest możne używać w kulturalnej mówię czy nie, więc proszę się nie obrażać. Czasami się mi uda powiedzieć coś bardzo niekulturalnego, ale na przykład z tego, bo źle odmieniam słowo i nie każdy się od razu zgapił, że tylko źle odmieniłem! Więc proszę się nie obrażać i możecie mi zawsze na priw napisać, jak poprawnie, i było by mi miło, bo się ciągle uczę.

I teraz dlaczego sTTandard? U mnie w dalekiej okolicy nikt TT moduły nie robi. A stowarzyszenie Zababov wydaję mi się takie chłodne dla obcych i początkujących. Podoba mi się wasze forum, i już około 2 lat tu jestem. Wydaję mi się, że to robinię dla zabawy. Więc postaram się, żeby skończone moduły były w takim stanie, żebym się do was mógł spokojnie dołączyć :)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2012, 08:27 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Cześć, Titty
Nasze profile czołowe nie uwzględniają ślepej podsypki, gdyż jej wysokość zależy nieznacznie od wysokości użytego toru. Akurat dla flexów Tillig jest to dokładnie 3mm. Nic nie przeszkadza więc, aby wyciąć sobie profile od razu ze "ślepą podsypką" i mocować tor bezpośrednio do profilu czołowego.

Robienie podwójnych profili czołowych jest według mnie przesadą. Podwójne ściany profili trudno skręcić śrubami (śruby muszą być bardzo długie). W dodatku takie moduły są niepotrzebnie dużo cięższe od innych konstrukcji.

Jeśli chodzi o wybór najlepszej metody, to trudno wskazać jednoznacznie. U nas dużo osób eksperymentuje. Ja robię moduły tradycyjne, z drewna i sklejki ( http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4595 ), ale są ludzie, którzy budują lekkie moduły ze sturoduru i aluminium ( http://www.galeria.sttandard.org.pl/thu ... hp?album=5 ).

Zaprojektuj może najpierw coś na kartce, a my wskażemy Ci ewentualne zagrożenia i pomożemy poprawić projekt.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

Mario-Hetman pisze:...żeby na początku zmagań z tt-modułami nie zniechęcić się ...
Witam, nie wiem czy tutaj to poprawny wątek, ale mam pytanie jak w nazwie tematu (buduję swój pierwszy moduł). Oglądałem budowę skrzynek na czeskich stronach, wiele tego jest z dobrym popisem jak krok po kroku zbudować. Tutaj niestety nic tak nie znalazłem w sTTandardzie i zauważyłem, że trochę inaczej jest.

Chcę się zapytać, jak to jest z podkłady kolejowymi na czołach normowanych. U nas większość modularzy tak jak Zababov mają wysokość tych czołowych profili już z "ślepą podsypką". Potem podkłady kolejowe na tę czoła prosto kleją, albo robią z cuprextitu tu czy tu i podkład kolejowy i szyny do tego zalutują (wysokość cuprextitu = wysokość podkładu).

U was (chyba dobrze zauważyłem), że ta ślepa podsypka się musi aż na te czoła dorobić i potem na to podkład z szynami, jak tutaj widzieć, mówię to dobrze?
Chcę wiedzieć
- z czego to robicie?
- i jak podkłady fixujecie?
Ma to sens robić tak za mocno z tym cuprextitem? Czy wystarczy skleić czymś mocnym?

A skrzynki budują tak, że zrobią skrzynkę i potem do przodu i do tyłu dają tę czoła normowane (więc tzn. że czoła są z dwóch części).
Tutaj to jest widzieć:
http://depo210.webnode.cz/moduly/vjezdovy-modul-2/
http://model-railway.webnode.cz/news/prvni-zasilka/

Mam to też tak zrobić, czy nie jest to tak potrzebne?
U nas to tak robią dlatego, bo na tu wewnętrzną skrzynkę, się da "płyta średnicowa", na którą się nakleję korek i to ma tu wysokość tych normowanych czół.

Chciałbym wiedzieć, jak wy to zwykłe robicie, bo bym tak samo zrobił.

Mam nadzieję, że idzie mnie zrozumieć, bo trudne bardzo było dla mnie to napisać, bo ja mam zasób słów tylko zwykły z gadania między znajomymi. Nie znam się na fachowych słowach.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, 09:41 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”