BIPA- malowanie
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: BIPA- malowanie
W uzupełnieniu ten pas powinien być tak malowany że jego oś pokrywa się z krawędzią załamania dach/bok
-
- Kontakt:
Linka nie mam bo strona faktycznie nie dział
Co do czoła dachu to fabrycznie na pewno było szare bo te pojazdy były tak malowane że dookoła na styku szary/zielony jest czarny pas ok 25 mm wysokości
Problem co najwyżej jak było w ZNTK ale zaryzykowałbym tezę że tak samo bo technologicznie jest tak łatwiej zrobić (czarny wyrównuje krawędź)
Co do czoła dachu to fabrycznie na pewno było szare bo te pojazdy były tak malowane że dookoła na styku szary/zielony jest czarny pas ok 25 mm wysokości
Problem co najwyżej jak było w ZNTK ale zaryzykowałbym tezę że tak samo bo technologicznie jest tak łatwiej zrobić (czarny wyrównuje krawędź)
-
- Kontakt:
Na maila podesłałem Ci wersje kolorowe (ostatniego z Ty2 nie mam) - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 07:12 przez cichonęk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety nie moglem znalesc tego zdjecia w kolorze a strona Geoffa nie dziala niewiedziec czemu. Trudno wiec ocenic czy front dachu jest pomalowany na szaro czy tez oliwkowo bo caly wagon jest juz lekko przybrudzony i w cieniu. Ocencie sami. AK jesli masz link do tej kolorowej fotki... bylo by milo- dzieki.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 04:29 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Mam zdjecie.... wrzuce pozniej... w pracy jestem... a jednak byla
-
- Kontakt:
Zdjęcie posiada p Geoff Plumb. w jego zbiorach jest fotka TKt48 ciągnącego Bipe z pionowym dachem (kolor
) Zapytaj wujka Gugle
ewentualnie autora.
Jest tam tez kilka innych fotek w tym jak pamiętam z przodu ale nie wiem czy z pionowym dachem.
Wg dokumentacji czoło powinno być szare na "dachowj" części.

Jest tam tez kilka innych fotek w tym jak pamiętam z przodu ale nie wiem czy z pionowym dachem.
Wg dokumentacji czoło powinno być szare na "dachowj" części.
-
- Kontakt:
Watpliwosci wciaz jednak pozostaja dowodu w postaci zdjecia chyba nikt nie posiada. Paski wiec powinny konczyc sie na burtach czy raczej "biec" do okola wagonu? Dach od frontu oliwkowy czy szary? ( to by raczej dziwnie wygladalo wiec raczej odpada).
-
- Kontakt:
Zgodnie z dokumentacja konstrukcyjną czteroczłonowa jednostka pietrowa wykonanie 130 (pionowy dach na czołach) dostawa 1974 miała paski. 3 kość słoniowa i jeden czarny. Ponieważ to produkcja i to Niemiecka (wiadomo Ordnung muss sain
) to na 99% wyglądały jak na dokumentacji.
Tu tylko jedna uwaga KK się "rypnął" jak dobrze pamiętam ten numer KMiD bo oznaczenie dla palących (P) i niepalących (N) jest licząc od członu o najniższym numerze NPNP natomiast na jego rysunkach NNPP. Zdjęcia które mam potwierdzają wersję dokumentacyjną (NPNP). Teoretycznie mogli w ZNTK cos pokręcić ale to wydziwienie nie norma.

Tu tylko jedna uwaga KK się "rypnął" jak dobrze pamiętam ten numer KMiD bo oznaczenie dla palących (P) i niepalących (N) jest licząc od członu o najniższym numerze NPNP natomiast na jego rysunkach NNPP. Zdjęcia które mam potwierdzają wersję dokumentacyjną (NPNP). Teoretycznie mogli w ZNTK cos pokręcić ale to wydziwienie nie norma.
-
- Kontakt:
Według artykułu z Kolei Małych i Dużych 2-3/2007, z którego udostępniłem k. Clipers zdjęcia schematów malowania zmiana serii Bipa na Bhp stała się obowiązująca od 01.01.1985.
Na schematach malowania w części poświęconej Bhp jest wagon piętrowy z prostym dachem z podaną datą dostawy 1973. Sądzę więc, że k. Witek M. jest bliski prawdy w swoim stwierdzeniu - pozdrawiamSprawa nie jest wcale taka jednoznaczna. Bipy z prostym dachem, to - jeżeli dobrze pamiętam - ostatnie trzy lata dostaw (74-77)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 14:10 przez cichonęk, łącznie zmieniany 2 razy.
- Witek M.
- Kontakt:
Sprawa nie jest wcale taka jednoznaczna. Bipy z prostym dachem, to - jezeli dobrze pamietam - ostatnie trzy lata dostaw (74-77), a epoka IVa konczy sie (wedlug NEM825) wlanie w roku 74. Moim zdaniem nie mozna wiec definitywnie wykluczyc istnienia pojedynczych egzemplarzy juz z prostym dachem, ale jeszcze w "starym" malowaniu.
-
- Kontakt:
Dzieki uprzjmosci k.Cichonka dostalem skany ze swiata kolei. Wedle tych zdjec wynika ze jednak nie bylo BIPY z prostym frontem w epoce IV a. Czy ktos moze ma zdjecie BIPY z prostym frontem i z paskami? Proste fronty wystepowaly pozniej ale byly juz oznaczone jako Bhp wiec chyba bede musial dokupic kalki na te epoke. Cale szczescie ze mam jeszcze jeden zestaw pietrusow do przerobki.
P.s. Malowanie trzeba bedzie odlozyc z racji szostego wywietrznika a takze jeszcze jednego ktory znajduje sie blisko laczen wagonow.
P.s. Malowanie trzeba bedzie odlozyc z racji szostego wywietrznika a takze jeszcze jednego ktory znajduje sie blisko laczen wagonow.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2011, 22:31 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Tak, na dole wagonu powinien być czarny pas. Kształt ściany czołowej nie ma znaczenia - schemat malowania był ten sam.clipers pisze:Udało mi się otworzyć ten plik z katalogiem wagonów. Dzięki wielkie... ale tam jest zdjęcie Bipy ze ściętym dachem na froncie. Czy zatem istniały Bipy w tym malowaniu ale z prostym frontem? Choć zdjęcie jest czarno białe zdaje się, że wagony do wysokości drugiego stopnia pomalowane są na czarno. Czy nie tak jest?
A pamiętałeś o dodaniu dodatkowej, szóstej pary wywietrzników?
Ostatnio zmieniony 06 paź 2011, 14:22 przez Witek M., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Niestety nie. Wagon ze zdjecia to pozniejsza wersja oznaczona jako Bhp z piktogramami dla palaczy i dla tych ktorzy juz rzucili badz jeszcze nie zaczeli palic.
-
- Kontakt:
Czy o to Ci się rozchodzi? http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0214081623 

-
- Kontakt:
Udalo mi sie otworzyc ten plik z katalogiem wagonow. Dzieki wielkie... ale tam jest zdjecie Bipy ze scietym dachem na froncie. Czy zatem istnialy Bipy w tym malowaniu ale z prostym frontem? Choc zdjecie jest czarno biale zdaje sie ze wagony do wysokosci drugiego stopnia pomalowane sa na czarno. Czy nie tak jest?