... a dokładnie, to o współrzędnych końca fleksa.
Program do projektowania makiety SCARM
Moderator: Moderatorzy
- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

Re: Program do projektowania makiety SCARM
Właśnie o tym dyskutuję z Milanem !

Ostatnio zmieniony 06 maja 2011, 15:32 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
				PawelD
 - Kontakt:

Hmmm...
Czego mi brakuje.... Szkoda, że na etapie wstawiania fleksa nie da się ręcznie włożyć długości i minimalnego promienia.

Czego mi brakuje.... Szkoda, że na etapie wstawiania fleksa nie da się ręcznie włożyć długości i minimalnego promienia.
- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

Nawiązując do powyższej informacji Autora SCARM, śpieszę donieść, że od wersji 0.8.5  mamy już całkowicie polską wersję tego programu wraz dokumentacją, rozpoczynając od programu instalacyjnego.
Parę słów o programie:

obecnie jest on w wersji Beta, ale jego główna użytkowość, czyli układanie torów już działa,

brakuje takich funkcji jak obrazowanie ukształtowania terenu w 3D (tzn góry, doliny itd), wstawiania sygnałów, peronów, budynków itp - wszystko w swoim czasie,

program został napisany przez TeTetkowicza i w związku z tym bardzo nam pasuje:
- mamy 6 bibliotek torów TT, w tym Kuehn
- mamy w bibliotekach napędy Tilliga (86110 i 83531 / 83532),

są fleksy, obrotnica Flajśmana, rozjazdy DKW / DGV,

mamy kontakt z autorem na etapie TWORZENIA oprogramowania, więc możliwe jest wpłynięcie na końcowy efekt - prosimy o uwagi/propozycje.
Ja ze swej strony, a nie jestem polonistą, gorąco proszę o uwagi dotyczące wersji polskiej. Jeśli natraficie na błędy albo przyciężki język - poprawimy.
SCARM - sama nazwa nie brzmi przyjemnie w naszych uszach, może zaproponujecie bardziej przyjazną nazwę dla polskiej wersji

Gorąco polecam program Waszej uwadze, uważam że warty jest (już na obecnym etapie) zapoznania się z nim i jeśli uda się go rozpropagować, w co nie wątpię, będziemy mogli spinać się wirtualnie naszymi SCARM makietami.

Służę pomocą jeśli coś nie będzie dla Was jasne. Proponuję zacząć od zbudowania pierwszego owalu: http://www.scarm.info/index_pl.html#tutorial , a jak to zrobić można zobaczyć na filmiku: http://www.youtube.com/v/b2FSOgNYq2s
Program jest darmowy, mały, więc szybki do pobrania (TU), prosty w instalacji i używaniu.
Uwaga praktyczna: używajcie rolki myszy, nawet w nią (rolkę) klikajcie.

Czekamy na pierwsze ciekawe projekty układów torowych w 3D
 Wklejajcie tu "zdjęcia" swoich SCARM makiet.

Parę słów o programie:
- mamy 6 bibliotek torów TT, w tym Kuehn
- mamy w bibliotekach napędy Tilliga (86110 i 83531 / 83532),
Ja ze swej strony, a nie jestem polonistą, gorąco proszę o uwagi dotyczące wersji polskiej. Jeśli natraficie na błędy albo przyciężki język - poprawimy.
SCARM - sama nazwa nie brzmi przyjemnie w naszych uszach, może zaproponujecie bardziej przyjazną nazwę dla polskiej wersji
Gorąco polecam program Waszej uwadze, uważam że warty jest (już na obecnym etapie) zapoznania się z nim i jeśli uda się go rozpropagować, w co nie wątpię, będziemy mogli spinać się wirtualnie naszymi SCARM makietami.
Służę pomocą jeśli coś nie będzie dla Was jasne. Proponuję zacząć od zbudowania pierwszego owalu: http://www.scarm.info/index_pl.html#tutorial , a jak to zrobić można zobaczyć na filmiku: http://www.youtube.com/v/b2FSOgNYq2s
Program jest darmowy, mały, więc szybki do pobrania (TU), prosty w instalacji i używaniu.
Uwaga praktyczna: używajcie rolki myszy, nawet w nią (rolkę) klikajcie.
Czekamy na pierwsze ciekawe projekty układów torowych w 3D
					Ostatnio zmieniony 06 maja 2011, 20:03 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.

- 
				Mixy
 - Kontakt:

Dzięki Artur Schwartz, teraz SCARM posiada interfejs użytkownika oraz pełna dokumentacja w języku polskim - spróbuj 
http://www.scarm.info/index_pl.html
---
Thanks to Artur Schwartz, now SCARM has user interface and full documentation in Polish – try it
Mixy

http://www.scarm.info/index_pl.html
---
Thanks to Artur Schwartz, now SCARM has user interface and full documentation in Polish – try it
Mixy
- BarTTmań
 - Kontakt:

O!! Świetnie 

- 
				Mixy
 - Kontakt:

Ja pracuje przez te wszystkie - sygnały, kształtów budynków, dróg itp., a pojawią się one krok po kroku w kolejnych wersji SCARM. Wczoraj wrzuciłem nową wersję 0.8.4, która pozwoli realistyczne tworzenia helisy i wiaduktów, takie jak:

SCARM jest darmowy, ale nie open source. W tej chwili nie mam żadnych planów, aby publiczny kod źródłowy.
Mixy
---
I am working over all these – signals, shapes, buildings, roads, etc. and they will appear step by step in the next versions of SCARM. Yesterday, I uploaded a new release 0.8.4, which will allow realistic creation of helixes and viaducts, like these above.
SCARM is freeware, but not open source. At the moment I have no plans to make source code public.
Mixy

SCARM jest darmowy, ale nie open source. W tej chwili nie mam żadnych planów, aby publiczny kod źródłowy.
Mixy
---
I am working over all these – signals, shapes, buildings, roads, etc. and they will appear step by step in the next versions of SCARM. Yesterday, I uploaded a new release 0.8.4, which will allow realistic creation of helixes and viaducts, like these above.
SCARM is freeware, but not open source. At the moment I have no plans to make source code public.
Mixy
- BarTTmań
 - Kontakt:

O tak, koniecznie. 
 Przydałoby się np. definiowanie kształtów i obrysów budynków.
Czy to jest projekt Open Source ?

Czy to jest projekt Open Source ?
- 
				Mixy
 - Kontakt:

Dziękuję, Bartek 
Cieszę się, że SCARM jest łatwe i przydatna. I będą ją rozwinąć i rozszerzyć go o nowe funkcje i cechy
Mixy
---
Thank you, Bartek
I am glad to see that SCARM is easy and useful to you. I will continue to develop it and to expand it with new functions and features
Mixy

Cieszę się, że SCARM jest łatwe i przydatna. I będą ją rozwinąć i rozszerzyć go o nowe funkcje i cechy
Mixy
---
Thank you, Bartek
I am glad to see that SCARM is easy and useful to you. I will continue to develop it and to expand it with new functions and features
Mixy
- BarTTmań
 - Kontakt:

Witaj na Forum Milen 
Świetny program SCARM!! Tego nam brakowało! Gratuluję i dziękuję.
Hello Milen. Welcome on ForumTT.pl.
Your program SCARM is really wonderful, useful and very user-friendly (much more than others i knew before). Congratulations and thank You very much for the link.
Bartek.

Świetny program SCARM!! Tego nam brakowało! Gratuluję i dziękuję.
Hello Milen. Welcome on ForumTT.pl.
Your program SCARM is really wonderful, useful and very user-friendly (much more than others i knew before). Congratulations and thank You very much for the link.
Bartek.
- ArturSchŁ
 - Administrator
 - Kontakt:

Program do projektowania makiety SCARM
Podczas wczorajszego spotkania w Rumi, mięliśmy okazję poznać program naszego nowego kolegi z Bułgarii Mixy "SCARM" i jesteśmy nim zauroczeni.
Trwają prace nad spolszczeniem interfejsu, ale mogę Wam pokazać już kilka obrazków celem zachęty:

Oprogramowanie o wielkości (obecnie) ok 1 MB można pobrać ze strony autora: www.scarm.info. Za kilka dni będzie wersja PL.
Polecam

Trwają prace nad spolszczeniem interfejsu, ale mogę Wam pokazać już kilka obrazków celem zachęty:

Oprogramowanie o wielkości (obecnie) ok 1 MB można pobrać ze strony autora: www.scarm.info. Za kilka dni będzie wersja PL.
Polecam
					Ostatnio zmieniony 07 mar 2015, 09:34 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.