2010 - Zapowiedzi i Nowości

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
et22
Kontakt:

Re: 2010 - Zapowiedzi i Nowości

Post autor: et22 »

...których nie będzie zresztą tak wiele, bo większość asortymentu zniknęła lub zniknie lada chwila (bo z literką A - auslauf)... zresztą zniknie też wspomniana cała jedna strona PKP :evil:

Co do samego katalogu rzeczywiście jest OK.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

sTTaszek pisze:Na stronie AMC pojawiła się informacja, ...
Nic dziwnego, przecież wielkimi krokami zbliża się Poznań, jednak w sklepie w Gdyni ich nie uświadczysz, ....może będą PO Poznaniu.
:lol:

Dziś odebrałem przesyłkę klubową, a w niej oprócz wręcz ascetycznego wagonu klubowego na 2010 i Club aktuell pojawił się nowy katalog Tillig'a na 2010/2011.
Muszę przyznać, że jest to jeden z bardziej słonecznych promyczków na niestety szarym niebie nad TeTetką.

Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ten katalog:
- po pierwsze jego układ - "po Bożemu" tzn. pionowy A4, a nie jak dotychczas 'landscape' czyli poziomy,
- jest dwujęzyczny niemiecko-angielski, nie tylko w opisach pozycji (jak to już bywało) ale i w tekstach na całą (pół :) ) strony: słowo od wydawcy, zaproszenie do muzeum przyfabrycznego, portrecie fabryki, historii TT, zaproszeniu do Tillig-TT-Klubu, świat cyfrowej kolei, :) o wyższości torów modelowych :) itd, - dzięki temu wreszcie coś zrozumiem z tego, co do mnie mówi...
- nowa szata graficzna, którą już mieliśmy możliwość oglądać np. we wcześniejszych nowościach jesieni,
- zmieniony układ treści na zarząd/epoka - mamy nawet całe 2 strony PKP !!
- dodatkowe informacje na temat typowych zastosowań lokomotyw do konkretnych typów pociągów, wreszcie przykłady całych składów (dobry powrót do rysunków na pudełkach z NRD),
- duże, ładne i wyraźne zdjęcia modeli, ze zbliżeniami szczegółów, fotki detali i wnętrza lokomotyw,
- wszystko to przeplatane zdjęciami klimatycznych makiet oraz fotkami 'z reala',
- wydzielony dział START oraz zestawy startowe,
- całe 200 stron na dobrym kredowym papierze. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Podsumowując: warto wydać parę dyszek (bo za tyle go gdzieś już widziałem) na nowy katalog, by móc spokojnie w domciu obmyślać strategiczne zakupy.
:P
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:48 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Na stronie AMC pojawiła się informacja, że zestaw węglarek 500956 jest już dostępny w sprzedaży.

Staszek
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

krzysztof pisze:właśnie podałeś mi szklankę zimnej wody !!
wózki te same - faktycznie. dziwne, bo wersja na 11 TT-Vikend ma typ pennsylwania http://www.modelyasport.cz/m_720053.html
oczywiście plastik "tęczowy" :evil:

co do malowania to ja zrozumiałem, że jest to malowanie "Posazavski Pacyfik" ale bez elementów muzealnych. ale typ wózków zrobił swoje.
No, ciekawe, co z tego wyniknie. Nie sądzę, by na chiński rynek robili "odmiankę" z innymi wózkami ;) Może to na zdjęciach w linku, który podałeś, to małoseryjna, "podrasowana" edycja? A może chińczyki zrobili serię przedprodukcyjną i to stąd te okazje na ebayu?Swoją drogą, te pennsylwanie masakrycznie grube, niszczą proporcje - wózki na zdjęciu oryginału są głęboko pod pomostem, a w tym modelu - na równi z krawędzią pomostu.
ArturSch pisze:Może w Norymberdze coś rzeczywiście się pojawi, bo z Lipska, to raczej bez wypieków, można było wrócić...
Lipsk faktycznie nie powalił, stoisk jakby mniej niż rok temu, oferta skromniejsza. Z ciekawostek (prawie) polskich to zapowiedź VT135 od KRESa. Jeden z prototypowych egzemplarzy raźno kręcił kółka po makiecie na stoisku KRESa. Ponoć ma być gotowy w pierwszej połowie 2011. Nadaje się prawdopodobnie do adaptacji na to MsBi:

http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... y+PKP+MsBi
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 13:02 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

BarTTman pisze:Na TT-Boardzie już jest wiele zdjęć nowości z Lipska !
Tylko, że tych nowości trochę mało, no może Filigranowe tory do obrotnicy, ale reszta ....
Może w Norymberdze coś rzeczywiście się pojawi, bo z Lipska, to raczej bez wypieków, można było wrócić...
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

kurde, zazdrosć człowieka zżera jak patrzy na asortyment taboru dostępnego w barwach naszych południowych sąsiadów, oczywiście mowa o kolejach CD/CSD :evil:
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

3 sekundy myślenia 58022 pomylił się po prostu przy wprowadzaniu ceny.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Mam pytanie. Co ma TEN WAGON , że tyle kosztuje, co lokomotywa taka jak np. BR56?...

Jest tego więcej (typ: WLABmee).
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 09:59 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Olgierd pisze:Czyli CSD, ale wersja "muzealna" malowania (jeśli dobrze rozumiem) Co do tych wózków, to jednak chyba się za szybko Czesi cieszą, ze zdjęć "chińskiej" serii ekskluzywnej wygląda, że wózek ten sam, co dotychczas, a nie wymarzona Pennsylwania
właśnie podałeś mi szklankę zimnej wody !!
wózki te same - faktycznie. dziwne, bo wersja na 11 TT-Vikend ma typ pennsylwania http://www.modelyasport.cz/m_720053.html
oczywiście plastik "tęczowy" :evil:

co do malowania to ja zrozumiałem, że jest to malowanie "Posazavski Pacyfik" ale bez elementów muzealnych. ale typ wózków zrobił swoje.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:35 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

krzysztof pisze:3MAMY!!!
a i takie coś pokazał:
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/mo ... sivmodelle
jeszcze chwila i odtworzymy skład zaopatrzeniowy na Stalingrad :mrgreen: loke ma Tillig :mrgreen:
Więc ....

Jak zwykle dwie wiadomości - zła i dobra.

Dobra - wagony typu włoskiego od Hadla będziemy mieć w PKP w wersji jaka tylko nam się zamarzy ...

Zła - temat do przeniesienia do działu "zapowiedzi i nowości 2011" .... :/

Niestety Hadl wyczerpał swoje tegoroczne moce produkcyjne i mimo że z mojej strony wszystko co potrzeba do "włochów" PKP jest gotowe, w tym roku nie ma szans :/
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:35 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Pewno Tillig nie zdążył Chinczykom przekazać form dla wózków "Pensylwania" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ołgierd
Kontakt:

krzysztof pisze:
Olgierd pisze:Zapewne będzie w nowościach na 2011 :mrgreen:
w listopadzie ma być w Czechach
http://www.trainmania.info/david_strupp/hektor2.html
Czyli CSD, ale wersja "muzealna" malowania (jeśli dobrze rozumiem) Co do tych wózków, to jednak chyba się za szybko Czesi cieszą, ze zdjęć "chińskiej" serii ekskluzywnej wygląda, że wózek ten sam, co dotychczas, a nie wymarzona Pennsylwania

No i cena - nawet po doliczeniu przesyłki z Hong-Kongu wychodzi o ponad 100 peelenów taniej, niż "okazja" na zapisy dla czeskich kolekcjonerów :mrgreen: Tyle, że bez oryginalnego pudełka...
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 22:04 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Olgierd pisze:Zapewne będzie w nowościach na 2011 :mrgreen:
w listopadzie ma być w Czechach
http://www.trainmania.info/david_strupp/hektor2.html
Ołgierd
Kontakt:

T435 0108 w wersji CSD z IV ep. W Niemczech jeszcze nie ma, ale już dostępny w Chinach :P
Cena jak zwykle promocyjnie niska - 135 USD plus przesyłka

Zapewne będzie w nowościach na 2011 :mrgreen:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 21:41 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Na TT-Boardzie już jest wiele zdjęć nowości z Lipska !
Zablokowany

Wróć do „Tabor”