Co do samego katalogu rzeczywiście jest OK.
2010 - Zapowiedzi i Nowości
Moderator: mod-Tabor
-
et22
- Kontakt:
Re: 2010 - Zapowiedzi i Nowości
...których nie będzie zresztą tak wiele, bo większość asortymentu zniknęła lub zniknie lada chwila (bo z literką A - auslauf)... zresztą zniknie też wspomniana cała jedna strona PKP
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nic dziwnego, przecież wielkimi krokami zbliża się Poznań, jednak w sklepie w Gdyni ich nie uświadczysz, ....może będą PO Poznaniu.sTTaszek pisze:Na stronie AMC pojawiła się informacja, ...
Dziś odebrałem przesyłkę klubową, a w niej oprócz wręcz ascetycznego wagonu klubowego na 2010 i Club aktuell pojawił się nowy katalog Tillig'a na 2010/2011.
Muszę przyznać, że jest to jeden z bardziej słonecznych promyczków na niestety szarym niebie nad TeTetką.
Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ten katalog:
- po pierwsze jego układ - "po Bożemu" tzn. pionowy A4, a nie jak dotychczas 'landscape' czyli poziomy,
- jest dwujęzyczny niemiecko-angielski, nie tylko w opisach pozycji (jak to już bywało) ale i w tekstach na całą (pół
- nowa szata graficzna, którą już mieliśmy możliwość oglądać np. we wcześniejszych nowościach jesieni,
- zmieniony układ treści na zarząd/epoka - mamy nawet całe 2 strony PKP
- dodatkowe informacje na temat typowych zastosowań lokomotyw do konkretnych typów pociągów, wreszcie przykłady całych składów (dobry powrót do rysunków na pudełkach z NRD),
- duże, ładne i wyraźne zdjęcia modeli, ze zbliżeniami szczegółów, fotki detali i wnętrza lokomotyw,
- wszystko to przeplatane zdjęciami klimatycznych makiet oraz fotkami 'z reala',
- wydzielony dział START oraz zestawy startowe,
- całe 200 stron na dobrym kredowym papierze.

Podsumowując: warto wydać parę dyszek (bo za tyle go gdzieś już widziałem) na nowy katalog, by móc spokojnie w domciu obmyślać strategiczne zakupy.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:48 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 7 razy.
- sTTaszek
- Kontakt:
Na stronie AMC pojawiła się informacja, że zestaw węglarek 500956 jest już dostępny w sprzedaży.
Staszek
Staszek
-
Ołgierd
- Kontakt:
No, ciekawe, co z tego wyniknie. Nie sądzę, by na chiński rynek robili "odmiankę" z innymi wózkamikrzysztof pisze:właśnie podałeś mi szklankę zimnej wody![]()
wózki te same - faktycznie. dziwne, bo wersja na 11 TT-Vikend ma typ pennsylwania http://www.modelyasport.cz/m_720053.html
oczywiście plastik "tęczowy"![]()
co do malowania to ja zrozumiałem, że jest to malowanie "Posazavski Pacyfik" ale bez elementów muzealnych. ale typ wózków zrobił swoje.
Lipsk faktycznie nie powalił, stoisk jakby mniej niż rok temu, oferta skromniejsza. Z ciekawostek (prawie) polskich to zapowiedź VT135 od KRESa. Jeden z prototypowych egzemplarzy raźno kręcił kółka po makiecie na stoisku KRESa. Ponoć ma być gotowy w pierwszej połowie 2011. Nadaje się prawdopodobnie do adaptacji na to MsBi:ArturSch pisze:Może w Norymberdze coś rzeczywiście się pojawi, bo z Lipska, to raczej bez wypieków, można było wrócić...
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... y+PKP+MsBi
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 13:02 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tylko, że tych nowości trochę mało, no może Filigranowe tory do obrotnicy, ale reszta ....BarTTman pisze:Na TT-Boardzie już jest wiele zdjęć nowości z Lipska !
Może w Norymberdze coś rzeczywiście się pojawi, bo z Lipska, to raczej bez wypieków, można było wrócić...
-
slawek
- Kontakt:
kurde, zazdrosć człowieka zżera jak patrzy na asortyment taboru dostępnego w barwach naszych południowych sąsiadów, oczywiście mowa o kolejach CD/CSD 
-
makieciarz
- Kontakt:
3 sekundy myślenia 58022 pomylił się po prostu przy wprowadzaniu ceny.
-
tete
- Kontakt:
Mam pytanie. Co ma TEN WAGON , że tyle kosztuje, co lokomotywa taka jak np. BR56?...
Jest tego więcej (typ: WLABmee).
Jest tego więcej (typ: WLABmee).
Ostatnio zmieniony 05 paź 2010, 09:59 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
- krzysztof
- Kontakt:
właśnie podałeś mi szklankę zimnej wodyOlgierd pisze:Czyli CSD, ale wersja "muzealna" malowania (jeśli dobrze rozumiem) Co do tych wózków, to jednak chyba się za szybko Czesi cieszą, ze zdjęć "chińskiej" serii ekskluzywnej wygląda, że wózek ten sam, co dotychczas, a nie wymarzona Pennsylwania
wózki te same - faktycznie. dziwne, bo wersja na 11 TT-Vikend ma typ pennsylwania http://www.modelyasport.cz/m_720053.html
oczywiście plastik "tęczowy"
co do malowania to ja zrozumiałem, że jest to malowanie "Posazavski Pacyfik" ale bez elementów muzealnych. ale typ wózków zrobił swoje.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:35 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Więc ....krzysztof pisze:3MAMY!!!
a i takie coś pokazał:
http://www.modellbahnshop-sebnitz.eu/mo ... sivmodelle
jeszcze chwila i odtworzymy skład zaopatrzeniowy na Stalingradloke ma Tillig
Jak zwykle dwie wiadomości - zła i dobra.
Dobra - wagony typu włoskiego od Hadla będziemy mieć w PKP w wersji jaka tylko nam się zamarzy ...
Zła - temat do przeniesienia do działu "zapowiedzi i nowości 2011" ....
Niestety Hadl wyczerpał swoje tegoroczne moce produkcyjne i mimo że z mojej strony wszystko co potrzeba do "włochów" PKP jest gotowe, w tym roku nie ma szans
Ostatnio zmieniony 08 paź 2010, 16:35 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
et22
- Kontakt:
Pewno Tillig nie zdążył Chinczykom przekazać form dla wózków "Pensylwania"

-
Ołgierd
- Kontakt:
Czyli CSD, ale wersja "muzealna" malowania (jeśli dobrze rozumiem) Co do tych wózków, to jednak chyba się za szybko Czesi cieszą, ze zdjęć "chińskiej" serii ekskluzywnej wygląda, że wózek ten sam, co dotychczas, a nie wymarzona Pennsylwaniakrzysztof pisze:w listopadzie ma być w CzechachOlgierd pisze:Zapewne będzie w nowościach na 2011![]()
http://www.trainmania.info/david_strupp/hektor2.html
No i cena - nawet po doliczeniu przesyłki z Hong-Kongu wychodzi o ponad 100 peelenów taniej, niż "okazja" na zapisy dla czeskich kolekcjonerów
Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 22:04 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
w listopadzie ma być w CzechachOlgierd pisze:Zapewne będzie w nowościach na 2011![]()
http://www.trainmania.info/david_strupp/hektor2.html
-
Ołgierd
- Kontakt:
T435 0108 w wersji CSD z IV ep. W Niemczech jeszcze nie ma, ale już dostępny w Chinach
Cena jak zwykle promocyjnie niska - 135 USD plus przesyłka
Zapewne będzie w nowościach na 2011

Cena jak zwykle promocyjnie niska - 135 USD plus przesyłka
Zapewne będzie w nowościach na 2011

Ostatnio zmieniony 04 paź 2010, 21:41 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarTTmań
- Kontakt:
Na TT-Boardzie już jest wiele zdjęć nowości z Lipska !