Modul v.2.0
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Modul v.2.0
Kilka lokomotyw nie ma osłon kół zębatych np. E44, BR89
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Efekt świetny!mahlerian pisze:Rezultaty mojej ostatniej (2-dniowej) pracy - niewiele tego, bo jakoś nie bardzo mam czas. Poza tym - ogrom tego, co jeszcze mam do zrobienia trochę zniechęcaMam pytanie - CZY DOBRZE ODWZOROWAŁEM ROŚLINNOŚĆ NA NASYPIE I W ROWIE?

Wygląda to na bardzo misterną i czasożerną robótkę. Jakim sposobem uzyskałeś taki efekt, bo na zwykłą trawę z elektrosadzarki to nie wygląda.
Jedna uwaga - tę kępę trawy na środku toru przytnij do poziomu szyn, bo będą się o nią rozczepiać wagony.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2008, 17:47 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Rezultaty mojej ostatniej (2-dniowej) pracy - niewiele tego, bo jakoś nie bardzo mam czas. Poza tym - ogrom tego, co jeszcze mam do zrobienia trochę zniechęca
Mam pytanie - CZY DOBRZE ODWZOROWAŁEM ROŚLINNOŚĆ NA NASYPIE I W ROWIE? Chciałby wiedzieć, czy mam dalej iść tym śladem...

Przepraszam za ewentualne braki zdjęć, ale mam nowy aparat i wciąż się jeszcze go uczę, np. chyba troszkę ciemniejsze te fotki na kompie, niż na wyświetlaczu w aparacie (i to znacznie...
) chociaż to też zależy - jak sobie kto gałką czy guziczkiem ustawi brightness w monitorze
I jeszcze prosiłbym o poradę. Na zjeździe w Radomiu Sz.Kol.gemol wskazał mi na konieczność zmatowienia farby na budynkach mojego przystanku, gdyż, tu cytat: "na połysk to może być boazeria" (czy jakoś tak). Zakupiłem więc w tym celu lakier bezbarwny Humbrola nr 49, jak głosiła etykietka MATT. Po nałożeniu pierwszej warstwy i przepisanych 6 godzinach na wyschnięcie, moim oczom ukazała się powierzchnia świecąca jak psu d**a na przednówku... No i jak tu wierzyć producentowi...
Wypadałoby złapać za kudły i wysmarować im tym "MATTem"... Co teraz mam z tym zrobić? Czy znacie jakiś dobry, NAPRAWDĘ matowy lakier bezbarwny? A jak uratować mój budynek??
Pozdrawiam

Przepraszam za ewentualne braki zdjęć, ale mam nowy aparat i wciąż się jeszcze go uczę, np. chyba troszkę ciemniejsze te fotki na kompie, niż na wyświetlaczu w aparacie (i to znacznie...

I jeszcze prosiłbym o poradę. Na zjeździe w Radomiu Sz.Kol.gemol wskazał mi na konieczność zmatowienia farby na budynkach mojego przystanku, gdyż, tu cytat: "na połysk to może być boazeria" (czy jakoś tak). Zakupiłem więc w tym celu lakier bezbarwny Humbrola nr 49, jak głosiła etykietka MATT. Po nałożeniu pierwszej warstwy i przepisanych 6 godzinach na wyschnięcie, moim oczom ukazała się powierzchnia świecąca jak psu d**a na przednówku... No i jak tu wierzyć producentowi...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lip 2008, 16:54 przez mahlerian, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Drut ( z różnych przewodów głośnikowych oczywiście) daje 4 gatunki: sosna, brzoza, lipa, topola. Reszty nie próbowałem, ale jest jedno ale. Zamiast to zalewać wikolem trzeba lutować, zalewać lutem wszystko a potem malować pędzlem ftalówą. Faktura jest dużo ciekawsza!!!!
- trucker
- Kontakt:

Prawdę mówiąc też jestem zwolennikiem rozwiązań podsuwanych przez naturę. Zaoszczędza to dużo czasu i jest pretekstem do połażenia po lesie. Na zdjęci połączenie ukręconej z drutu korony i zasuszonej lipowej gałązki.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2008, 17:04 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Niby masz rację, ale....trucker pisze:W naszej skali faktura kory na pniu dobrze jest widoczna na dokładnym zdjęciu, w przypadku ekspozycji na zlocie niestety potrzebna byłaby lornetka.

P.S.
Wikolowanym drzewkom można nadać namiastkę faktury posypując ostatnią warstwę wikolu rozdrobnioną gliną. Daleko temu do tego, co tworzy przyroda, ale zawsze to coś...

Ostatnio zmieniony 30 cze 2008, 16:41 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ja fotek nie widzę...
- trucker
- Kontakt:

Zaczęły się wakacje i nie chce mi się kręcić z drutu kolejnych gatunków drzew, aby udowodnić swoją tezę. Z obłym kształtem i fakturą pni można sobie poradzić. W naszej skali faktura kory na pniu dobrze jest widoczna na dokładnym zdjęciu, w przypadku ekspozycji na zlocie niestety potrzebna byłaby lornetka. Na drugim zdjęciu skrajne drzewa ukręcone są z drutu. Na trzecim dwie prezentowane brzozy zbudowane są na niemalże identycznym szkielecie kwiatostanu hortensji. Wystarczy tylko inaczej nałożyć siateczkę i mamy dwa różne drzewa.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2008, 13:37 przez trucker, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Ta uwaga dotyczy wszelkiej zieleni. Ostatnio wróciła u mnie do łask gąbkaT_Domagalski pisze:Budując makietę porośniętą różnymi gatunkami drzew nie powinno się skupiać tylko na jednej technologii wykonywania drzewek, bowiem jedne wychodzą lepiej z komosy, inne z korzenia, jeszcze inne z drutu lub czegokolwiek innego...

Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 15:01 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Drzewka z drutu są OK, ale niestety uważam, że dają właśnie dość ograniczone możliwości...trucker pisze:Drzewka z drutu są pracochłonne jednak dają nieograniczone możliwości kształtowania korony i pnia.
Widziałem juz wiele drzewek z drutu (włącznie z drzewkami małżonki LL). Są wyższe lub niższe, ale wszystkie one są do siebie podobne - mają podobny krój, wynikający z technologii oraz tę samą obłą fakturę wikolowego pokrycia.
Jeszcze nikomu nie udało się ukręcić z drutu drzewka tak filigranowego jak gałązka komosy. Nikomu też jeszcze nie udało się w sposób sztuczny odtworzyć faktury, którą posiada choćby zwykły korzeń klonu:

Na zdjęciach - stary kasztanowiec, złożony z trzech korzeni klonu, jeszcze w stanie surowym (bez retuszu łączeń i nie wybarwiony na właściwy kolor)
Budując makietę porośniętą różnymi gatunkami drzew nie powinno się skupiać tylko na jednej technologii wykonywania drzewek, bowiem jedne wychodzą lepiej z komosy, inne z korzenia, jeszcze inne z drutu lub czegokolwiek innego...
Ostatnio zmieniony 25 cze 2008, 08:09 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Drzewka z drutu są pracochłonne jednak dają nieograniczone możliwości kształtowania korony i pnia. Stosuje drut z przewodów głośnikowych a i tak pień smaruję dwukrotnie lub trzykrotnie wikolem. Na brzozy wykorzystuje kwiatostan hortensji malując je humbrolami co dodatkowo je usztywnia. Robiąc brzozę wycinam z naturex,u kawałki nie większe niż 2cmx1cm i skalpelem rozwarstwiam, lekko rozciągam nadając pożądany kształt . Część trocin imitujących liście spadnie ,ale myślę ,że można je wykorzystać ponownie.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Na tym polu nie mam czym się pochwalić. Znacznie lepsze robi Miki, Tadeusz i Karol.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=47360#47360
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=47262#47262
Ile kleju? Tyle żeby było mniej widać druty. Drzewa z drutu pokrywałem szpachlą z dodatkiem wikolu. Ta technologia poszła w odstawkę z powodu sporej pracochłonności. Ostatnio pracuję jedynie nad komosą ciernistą, a pnie pogrubiam substratem kokosowym klejonym na wikol.

Jak widać nad tym jeszcze sporo muszę popracować...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=47360#47360
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=47262#47262
Ile kleju? Tyle żeby było mniej widać druty. Drzewa z drutu pokrywałem szpachlą z dodatkiem wikolu. Ta technologia poszła w odstawkę z powodu sporej pracochłonności. Ostatnio pracuję jedynie nad komosą ciernistą, a pnie pogrubiam substratem kokosowym klejonym na wikol.

Jak widać nad tym jeszcze sporo muszę popracować...
- mahlerian
- Kontakt:
Grzgorzu TT, a moglibyśmy zobaczyć Twoje produkcje drzewek? Chciałbym zobaczyć kolory, pnie i gałęzie na wykonanych przez Ciebie drzewkach. Ile kleju mam nałożyć, żeby nie było widać drutu? Wtedy powiecie, że gałęzie za grube... A tak się składa, że to drzewko było robione na wzór oryginału ze zdjęć.
-
- Kontakt:
I słusznie. Trochę łysawe. Na pniach i gałęziach widać zbyt dużo drutów i jego kolor jest nieodpowiedni. Zacznij od zdjęcia odpowiedniego gatunku. Reszta sama przyjdzie...mahlerian pisze: ... bo wydaje mi się, że łysawe mi to drzewko wyszło, ale trudno mi jest zrobić takie cienkie gałązki z listkami, takie których jest dużo i tworzą taką gęstwę.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2008, 13:01 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.