Wczoraj wysmarowałem trochę o moich planach przeróbki, ale komp mi się zwiesił zanim wysłałem
Ale za to zgłębiłem problem dokładnie
Zacząłem od próby zrobienia zbiornika polskiego wagonu z 2 dolnych części od czeskiego modelu. Kształt właściwie wychodzi ok, ale coś mi jeszcze nie grało. Okazało się, że w czeskim środkowe części zbiorników (część walcowa) są wyżej. I to bardzo zmienia proporcje wagonu.
Poza tym inne wózki, inny pomost, brak pomostu na końcu wagonu, inna długość (ale po obcięciu pomostu będzie lepiej

Więc właściwie przeróbka polega na budowie od zera, z wykorzystaniem niektórych elementów...przyznam że bardzo pomocnych
Pomost na dach się wytrawi, wózki mam swoje od Gags'a, a resztę jakoś się wystruga.
Już od roku mam narysowane kalkomanie, ale kiedy je wydrukuję nie mam pojęcia...
Wagon powolutku przerabiam równolegle z kilkoma innymi, więc trochę to potrwa, ale mam nadzieję, że chociaż jeden sobie zmajstruję. Będę się dzielił doświadczeniami
Na koniec nałożone rysunki czeskiego (brązowy) i polskiego(zielony). Dokładnie widać wszystkie różnice w wymiarach.