WAGON CEMENCIARKA

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Re: WAGON CEMENCIARKA

Post autor: fred3rg »

Ponieważ trochę pochrzaniło się z trawionym korpusem, postanowiłem zgodnie z pierwotnym planem dokończyć pierwszy korpus z tworzywa. Trochę go jeszcze po szpachlowałem, i dorobiłem kilka detali:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Pomost na dach się wytrawi....
Pomost już jest. Udał się :D I jeszcze sporo innej blaszanej sieczki (drabinki, włazy, detale na końce rur spustowych) do przyklejenia.
Zrobiłem też trawiony korpus, ale kilka części do niego jeszcze brakuje i ogólnie planuję go poprawić.
A kalki też już nie są jedynie wirtualne.
Mam nadzieję że będzie chwilka żeby to wszystko złożyć do przysłowiowej kupy.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 mar 2008, 09:41 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

Post autor: Tomas Rejl »

Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Poszukuje instrukcji montażu wagonu silosa Raj CSD. Jak ktoś ma to proszę o przesłanie na e-mail.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Jeszcze trochę podłubałem w zbiorniku i wydłubałem wręgi na dole. W trakcie jest tez korpus wagonu, już trochę po szpachlowany. Więcej fotek TU

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 sty 2008, 23:56 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Zbiornik prawie skończony.
Obrazek
Muszę tylko zrobic wgłebienia na doklejenie rur do rozładunku. Jak prysnę podkładem, to pewnie wyjdzie jeszcze jakieś drobne szpachlowanie.
tu kilka fotek: http://fred3rg.fotosik.pl/albumy/341907.html
Ostatnio zmieniony 11 sty 2008, 23:57 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

fred3rg pisze:W każdym razie rysunków wagonów ze Świata Kolei nie polecam do robienia modeli :P
Tak tak, to święte słowa... Też się kiedyś na tym przejechałem, kiedy wzorowałem się na rysunku "ryflaka" w SK. Nawet gdzieś chyba o tym pisałem w wątku o moim TT taborze
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 17:45 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Trochę mnie nakręciliście na ten wagon :D I dłubałem trochę ostatnio przy zbiorniku. Chociaż chwilę codziennie, więc za parę dni zbiornik powinien być gotowy.
Ale poszukując brakujących wymiarów zacząłem porównywać ze sobą zgromadzone rysunki wagonu. No i jak zwykle okazało się, że różnią się od siebie proporcjami.
Po sprawdzeniu wymiarów wybralem najdokładniejszy.
Ale na szczęście niedokładności rysunków wyszły na jaw w trakcie, a nie po zrobieniu modelu, jak mi się to przytrafiło z Gbs'em :/

W każdym razie rysunków wagonów ze Świata Kolei nie polecam do robienia modeli :P
Nie odpowiadam na wiadomości prywatne.
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Wracając do wózków, jest 89 wagonów na wózkach 25TNa, które niedrogo można dostać za południową granicą. Ale jest to odmiana wagonu 408Sf posiadająca podstawę zbiorników z przetłoczeniami.
Obrazek
Awatar użytkownika
fred3rg
Kontakt:

Wczoraj wysmarowałem trochę o moich planach przeróbki, ale komp mi się zwiesił zanim wysłałem :/
Ale za to zgłębiłem problem dokładnie :mrgreen:

Zacząłem od próby zrobienia zbiornika polskiego wagonu z 2 dolnych części od czeskiego modelu. Kształt właściwie wychodzi ok, ale coś mi jeszcze nie grało. Okazało się, że w czeskim środkowe części zbiorników (część walcowa) są wyżej. I to bardzo zmienia proporcje wagonu.
Poza tym inne wózki, inny pomost, brak pomostu na końcu wagonu, inna długość (ale po obcięciu pomostu będzie lepiej :) Więc właściwie przeróbka polega na budowie od zera, z wykorzystaniem niektórych elementów...przyznam że bardzo pomocnych :D

Pomost na dach się wytrawi, wózki mam swoje od Gags'a, a resztę jakoś się wystruga.
Już od roku mam narysowane kalkomanie, ale kiedy je wydrukuję nie mam pojęcia...
Wagon powolutku przerabiam równolegle z kilkoma innymi, więc trochę to potrwa, ale mam nadzieję, że chociaż jeden sobie zmajstruję. Będę się dzielił doświadczeniami ;)

Na koniec nałożone rysunki czeskiego (brązowy) i polskiego(zielony). Dokładnie widać wszystkie różnice w wymiarach.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 08:35 przez fred3rg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ano jest. Ja zawinąłem coś takiego, można się pokusić o przeróbkę na PKP, będzie sporo pracy ale...
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

Post autor: Tomas Rejl »

Ten wagon jest teraz na naszych stronach www.deltax-bahn.cz w promocji za 65 koron (ca 9,50 zlotych). ;)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2007, 14:23 przez Tomas Rejl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Podsumowując - każdy robi sobie samemu. ;)

Dodam że moim zdaniem opłaca się to tylko gdy się samemu maluje, bo koszt pomalowanego do sklejania jest na tyle duży że moim zdaniem nie warto się bawić, a trzeba dokupić metalowe koła 7,7 mm, sprzęgi Tilliga i jeszcze to ładnie posklejać. :?

A zamawiając serię mielibyśmy malowanie jakie chcemy, napisy jakie chcemy i jakość jak poniżej:
Obrazek

Prawdopodobny koszt 660 - 700 koron + 10-15 % za nietypowe malowanie, ale to może dałoby się obejść. :P

Pozdrawiam Piottrek
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, 10:58 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Nareszcie pochwaliłeś się ze swoimi silosami. Jak na nie patrze to Szamotuły mam przed oczami.
Pięknie to wygląda Macieju.
Pokazuj śluzę w swoim dziale.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Wagony do samodzielnego montażu to wyzwanie dla lubiących składać modele samemu. Poziom trudności w skali od 1-3 określiłbym na 2. Oczywiście doświadczenie swoje opieram na zbudowanych „puderniczkach” i krytych wagonach. Moje wypraski pochodziły prawdopodobnie z tzw. „końcówek”, miały krzywe listwy boczne, a zbiorniki wymagały dopasowania (iglaki, papier ścierny itp.), w sumie nic poważnego. Dodam, że i tak byłem zdziwiony starannością. Model wymaga zastosowania zestawów kołowych 7,5 mm. Ostoje wózków są dokładne, co gwarantuje dobre prowadzenie. Czop pasuje idealnie. Wypraski są czarne, a zatem polecam gruntowanie białą farbą co ułatwi nanoszenie właściwego koloru. Modele te idealnie nadają się do postarzania – ułatwiając ukrycie ewentualnych błędów naszego montażu. Podczas montażu trzeba uwzględnić dociążenie ciężarkiem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 gru 2007, 23:28 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”