Stare wagony poza skansenami
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: Stare wagony poza skansenami
Ten włoch, jeśli się nie mylę, to była owocarka. Pierwotnie z aluminiowym szkieletem i potrójnym zawieszeniem 

-
- Kontakt:
Nie podsyłałes tych fot Tomkowi Cz?
Niemal wszystkie z tych wagonów oglądaliśmy w ciagu ostatniego roku.
Po kolei
MB z pamieci - kryte pruska i włoska, pług na tendrze prawdopdobnie z Tp106
Czestochowa - ABi29
Zabrze Makoszowy - pudło Ci28
Ząbkowice - pudło jakiegoś prusaka

Po kolei
MB z pamieci - kryte pruska i włoska, pług na tendrze prawdopdobnie z Tp106
Czestochowa - ABi29
Zabrze Makoszowy - pudło Ci28
Ząbkowice - pudło jakiegoś prusaka
-
- Kontakt:
z tego co ja zdążyłem nafocić jeżdżąc lokami to wagon z ostatniego zdjęcia stoi gdzieś na linii między Katowicami muchowcem a Zabrzem biskupicami (o ile się nie mylę), następne od końca foty przedstawiają wagon z częstochowy, który stał w zeszłym roku pod szopą, kolejne fotki to wagony ze stacji piaskowej Bór Górny w sosnowcu. Stoi tam też ten płóg odśnieżny (bynajmniej w zeszłym roku jeszcze stał 
W dąbrowie górniczej ząbkowicach znajduje się jeszcze pudło jakiegoś pasażerskiego wagonu, za płotem na terenie PKP energetyki od strony dg południowej, w łazach również stoi pudło pasażera przy nastawni za peronami w stronę częstochowy

jeżeli są to lubanie to sory nie znam się na tym

W dąbrowie górniczej ząbkowicach znajduje się jeszcze pudło jakiegoś pasażerskiego wagonu, za płotem na terenie PKP energetyki od strony dg południowej, w łazach również stoi pudło pasażera przy nastawni za peronami w stronę częstochowy

jeżeli są to lubanie to sory nie znam się na tym
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 18:19 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wszystkich nie, ale wiekszosci. Przy okazji czy jka byłeś na szopie za budynkiej adm. ( od strony ul. Chorzowskiej ) stały jeszcze stare krytki? Pruska/niemiecka z pomostem i zwłoki polskiej przedwojennej z budką ( obok SR51 )brovarek pisze:Masz może zdjęcia tych wszystkich wagonów?
Masz wiecej zdjęć tego wagonu? Ja go jakoś przeoczyłem jak tam byłem za pierwszym razem, a potem juz nie robiłem zdjęć.brovarek pisze:Rzeczywiście wapniarki stoją od strony wagi , jakos mi sie o nich zapomniało
Wagon obok ryflaka to pewnie tak jak mówisz 7A, przejrzałem zdjęcia, 8 przedziałów a na jednym z nich tabliczki 1 klasy wiszą ...
Aha, w okolicach szopy stało jeszcze pudlo C-IX, pociete na początku tego roku, a na stacji koło zdewastowanego 'bociana" ostatni w Polsce wagon asenizacyjny, zezłomowany ok 3 lat temu.
pozdr
Marek
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 18:17 przez Marek Sz, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Masz może zdjęcia tych wszystkich wagonów?Poza tym co wymieniłeś jest jeszcze odchwaszczarka, 2 wapniaki troche poobcinane sluzace za weglarki/smieciarki. Poza nimi powinna być chłodnia oraz austriacka i pruska krytka.
A kiedys to jeszcze można było za szopą spotkać Bromberga, UNNRę, troche krytych - pruskich, niemieckich, polskich, 23K, platformę z żurawiem do zdejmowania sprężarek, osobowe 2A/8A, 11A a wsześniej ponoć nawet 4AM itd
Rzeczywiście wapniarki stoją od strony wagi , jakos mi sie o nich zapomniało

Wagon obok ryflaka to pewnie tak jak mówisz 7A, przejrzałem zdjęcia, 8 przedziałów a na jednym z nich tabliczki 1 klasy wiszą ...
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 08:05 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Pluje sobie w brodę, ze wczesniej nie porobiłem jego zdjęć, jeszcze ze 2 lata temu miał blachy poszycia, a dzis jest w połowie zawalony.brovarek pisze:Czteroosiowy Pruski boczniak ( szukam jego zdjęć w lepszym stanie stanie...), znajduje sie naprzeciwko peronu dawnej stacji ZNTK Gliwice
To raczej nie jest 1A tylko moze 7A?? 1A były 2 klasy i miały 10 przedziałow, ten ma 8.brovarek pisze:- w składzie nieczynnego pociagu ratunkowego ryflak i 1A (?)
Niestety wagon jest w gestii NZbrovarek pisze:- jednostka utrzymania trakcji Sr 51-05
Poza tym co wymieniłeś jest jeszcze odchwaszczarka, 2 wapniaki troche poobcinane sluzace za weglarki/smieciarki. Poza nimi powinna być chłodnia oraz austriacka i pruska krytka.
A kiedys to jeszcze można było za szopą spotkać Bromberga, UNNRę, troche krytych - pruskich, niemieckich, polskich, 23K, platformę z żurawiem do zdejmowania sprężarek, osobowe 2A/8A, 11A a wsześniej ponoć nawet 4AM itd
pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony 08 sie 2007, 22:23 przez Marek Sz, łącznie zmieniany 2 razy.
- brovarek
- Kontakt:

Czteroosiowy Pruski boczniak ( szukam jego zdjęć w lepszym stanie stanie...), znajduje sie naprzeciwko peronu dawnej stacji ZNTK Gliwice
Na terenie zakładu taboru Katowice oddział Gliwice :
- cysterna dwuosiowa - najprawdopodobniej budowy niemieckiej (mam zdjęcie maźnic)
- cysterna dwuosiowa - budowy polskiej - nie znam typu
- dwa tendry od Ty 246 14 i Ty 246 ? z napisem "dla skansenu w Pyskowicach"
- w składzie nieczynnego pociagu ratunkowego ryflak i 1A (?)
- jednostka utrzymania trakcji Sr 51-05
-
- Kontakt:
Owszem, w całkiem niezłym stanie.Irys pisze:W Kaliszu przy spedycji towarowej stoi (chyba) niemiecki G10
pozdr
Marek
Ostatnio zmieniony 07 sie 2007, 22:04 przez Marek Sz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kolejka
- Kontakt:
Ja tam byłem w czerwcu i porobiłem trochę zdjęć. Są one w tym miejscu.
-
- Kontakt:
jak dobrze widzę to jest skansen w likwidacji w Krzeszowicach . Jak dobrze pamiętam ten tabor ma zmienić miejsce pobytu na Pyskowice.
Frankowski Krzysztof
-
- Kontakt:
W Kaliszu przy spedycji towarowej stoi (chyba) niemiecki G10
- demobil
- Kontakt:
Może i jeszcze coś fajnego tam jest ... szkoda ale nie byłem, fotki tylko z pociągu.Mocno ruszony ryflak 101/102A, dużo ciekawszy jest wagon kinowy w pseudoskansenie koło stacji.

Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 08:27 przez demobil, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Pudlo boczniaka, wyglada na 4 osiowy. Wiem o nim od kumpla, ale jeszcze zdjęć nie widziałem.wojtek_ pisze:Pudło starego wagonu znajduje się na przystanku Leśniczówka na linii Lublin-Przeworsk.
Zdjęcie z maja br.
W sumie w całkiem niezłym stanie.
Mocno ruszony ryflak 101/102A, dużo ciekawszy jest wagon kinowy w pseudoskansenie koło stacji.demobil pisze:Krzeszowice
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 08:23 przez Marek Sz, łącznie zmieniany 1 raz.
- demobil
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 08:22 przez demobil, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek_
- Kontakt:
Witam
Pudło starego wagonu znajduje się na przystanku Leśniczówka na linii Lublin-Przeworsk.
Zdjęcie z maja br.

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Pudło starego wagonu znajduje się na przystanku Leśniczówka na linii Lublin-Przeworsk.
Zdjęcie z maja br.

pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 08:21 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.