Stacja Chudziny

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: Stacja Chudziny

Post autor: Misiek »

miki pisze:Nie podobają mi się te łuki (dziwnie wyglądają te "schodki" zamiast jednego ciągu rozjazdów) po obu stronach toru głównego zasadniczego ale cóż począć... Widać, że to wymuszone względami konstrukcyjnymi skrzyń....
może tak jest w jakimś "realu" ?

np. Kargowa
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

czyli rozumiem Tadeuszu że mogę prace kontynuować bez przeszkód :D a to cieszy
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:Nie podobają mi się te łuki (dziwnie wyglądają te "schodki" zamiast jednego ciągu rozjazdów)
Wg mnie jest to całkowicie poprawny projekt. Tory ładunkowe (a takie chyba przeznaczenie będą miały skrajne tory) najczęściej nie muszą być aż tak długie jak tory główne. W układzie odwzorowywanym przez Chudego jazda torem głównym dodatkowym G2 odbywa się na wprost po rozjeździe prowadzącym na bocznicę, tak więc rozjazd ten mógłby być w rzeczywistości gorszego typu np. R=190m. O prędkości jazdy po głowicy decyduje tylko rozjazd łączący tory główne G1 i G2, który mógłby mieć np. R=300m:

Kod: Zaznacz cały

____ł
      ___/____G2
_____/________G1
W rozwiązaniu, proponowanym przez mikiego oba rozjazdy w torach G1 i G2 musiałyby mieć w rzeczywistości odpowiednie parametry, zapewniające pożądaną prędkość jazdy po głowicy:

Kod: Zaznacz cały

_______ł
      /_______G2
_____/________G1
Ostatnio zmieniony 11 lip 2007, 21:54 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Ciężko wyczuć z powodu perspektywy, ale chybaby wlazło. Najwyżej szyny by przechodziły pod kątem nieprostym co jest upierdliwe ale do zrobiena. A przepisy się nagnie :mrgreen:
chudy
Kontakt:

no to teraz juz wiem o co Ci chodzi :mrgreen: , niestety tak jak zauważyłeś wcześniej, nie chciałem ciąć rozjazdów na łączeniu i inaczej sie nie bardzo dało :cry:
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Nie podobają mi się te łuki (dziwnie wyglądają te "schodki" zamiast jednego ciągu rozjazdów) po obu stronach toru głównego zasadniczego ale cóż począć... Widać, że to wymuszone względami konstrukcyjnymi skrzyń....
Ostatnio zmieniony 11 lip 2007, 17:16 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

prace posunęły się do przodu, brakuje już tylko jednego toru bocznego, żeberka i bocznicy, mam przy okazji prośbę czy ktoś nie ma zbędnych złączek izolujących bo mi brakło 4 sztuk, tak stacyjka wygląda teraz
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lip 2007, 14:49 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Re: Staca Chudziny

whosho pisze:Chłop przedszedł już solidną szkołę więc zna się trochę na tych klockach, a i jego rezultatów wielu mu zazdrości... Tak więc spokojna głowa. Po za tym ma w (szeroko pojętej) okolicy paru chętnych do pomocy :P
Grzesiek zawstydzasz mnie :oops:
i z ta okolicą to szczera prawda :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 lip 2007, 19:47 przez chudy, łącznie zmieniany 2 razy.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

KrzyszTTof pisze:Ambitne przedsięwzięcie! :roll:
Nie bój nic. Chłop przedszedł już solidną szkołę więc zna się trochę na tych klockach, a i jego rezultatów wielu mu zazdrości... Tak więc spokojna głowa.

Po za tym ma w (szeroko pojętej) okolicy paru chętnych do pomocy :P
Ostatnio zmieniony 09 lip 2007, 19:46 przez whosho, łącznie zmieniany 2 razy.
chudy
Kontakt:

KrzyszTTof pisze:
chudy pisze:Witam, będę tu prezentował postępy nad moim 4,5 metrowym dzieckiem :mrgreen: czyli stacją Chudziny 8) ,
Ambitne przedsięwzięcie! :roll:
w końcu raz się żyje ;)
Ostatnio zmieniony 08 lip 2007, 22:17 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

chudy pisze:Witam, będę tu prezentował postępy nad moim 4,5 metrowym dzieckiem :mrgreen: czyli stacją Chudziny 8) ,
Ambitne przedsięwzięcie! :roll:
Ostatnio zmieniony 08 lip 2007, 19:35 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Stacja Chudziny

Witam, będę tu prezentował postępy nad moim 4,5 metrowym dzieckiem :mrgreen: czyli stacją Chudziny 8) ,
po 7 godzinach pracy z makietą, dzisiaj pojawiły sie pierwsze tory, i jak zwykle wszystkie łączenia między segmentami musiałem ciąć żyletką :? nie wiem jak ja jutro utrzymam długopis :D
oto fotka z dzisiejszych prac
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 lip 2007, 20:53 przez chudy, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”