"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
Moderator: mod-Makieta Modułowa
Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...
Gdybym był tetetkowiczem to także bym wybrał wersję 2 z tą różnicą aby połączenie do szyn było w 2 miejscach np bezpośrednio od gniazd.

Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 17:30 przez Martel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Drugie rozwiązanie jest bardziej uniwersalne, jak również łatwiejsze w transporcie.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Drugie rozwiązanie pozwala także stosowanie każdej innej dowolnej przejściówki np do gn. głośnikowych, obecnych DB25 czy XLR.T_Domagalski pisze:Drugie rozwiązanie,....
Przejściówki są wymienne,

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Rozwiązanie czysto FREMOwskie jest nieco niewygodne ze względu na trudności z dostępnością gniazdek na kabel. Dlatego proponuję zastosować na potrzeby sTTandardu pewne modyfikacje:Grzegorz TT pisze:I teraz pytanie:
1) czy łączymy w sposób jak na rysunku WM-MODEL,
2) czy na modułach dajemy gniazda a łączymy przewodami z „banankami”?
Ja jestem za 2 rozwiązaniem.

Pierwsze rozwiązanie przewiduje dla każdego toru na profilu gniazdko w module (dla szyny prawej) oraz odpowiednio długi kabel zakończony wtyczką dla szyny lewej. Rozwiązanie gwarantuje minimum kosztów i stosunkowo najlepszą dostępność komponentów. Wadą jest to, że kabel z wtyczką trzeba na czas transportu odpowiednio zabezpieczać (szczypczyki lub inne wynalazki) oraz że musi byc wykonany z odpowiednio elastycznego przewodu, żeby po paru przegięciach nie trzeba było wymieniać całej magistrali.
Drugie rozwiązanie, choć droższe, nie posiada powyższych wad. Przejściówki są wymienne, więc można w ten sposób przeciwdziałać problemom z ewentualnym niedopasowaniem wtyczek do gniazdek.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 16:29 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Wszystko jest spraw gustu - rzecz oczywista.WM-MODEL pisze:Z tych lepsiejszych...
Miss świata ma swoje wady,
Swoisty urok ma glista.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2007, 16:19 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- WM-MODEL
- Kontakt:
Z tych lepsiejszych WSZYSTKIE są kompatybilne: http://www.tme.pl/katalog/szukaj.phtml? ... ducts_list
Władek

Władek
-
- Kontakt:
Głosowałem na bananki myśląc że w końcu dojdzie do opracowania dobrego standardu. Po zapoznaniu się z ofertą handlową szczęka mi opadła. Teoretycznie złącza bananowe „4” powinny być całkowicie kompatybilne ale niestety nie są. Wyjście jest jedno – ktoś musi sprawdzić i kupić złącza dla całego forum. Ja zostaję przy swoim rozwiązaniu ponieważ cokolwiek w tej kwestii zostanie tu napisane i tak elektryka moich modułów będzie z tym kompatybilna 

-
- Kontakt:
Moim zdaniem rozwiązanie 1 /fremowskie/, które wyklucza pomyłkę przy łączeniu /nietrudną do naprawienia/. Rozwiązanie ze spinaczami na czas transportu jest proste i niekłopotliwe.Grzegorz TT pisze:I teraz pytanie:
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 19:26 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- WM-MODEL
- Kontakt:
Nie tak do końca...Grzegorz TT pisze:Jeżeli gniazda umieścimy nie dalej niż 15 cm...
FREMO to "parka"

Profile to chyba najmniejszy problem.
Władek
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 19:25 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 3 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Planuję zrobić tak, że na moich (przyszłych) modułach będą gniazda XLR oraz dorobię kabelki: z jednej strony XLR, z drugiej bananki i ...nie będą się majtać 

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 16:16 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jeżeli gniazda umieścimy nie dalej niż 15 cm od krawędzi modułu to uzyskamy jedynie kompatybilność elektryczną z FREMO. Kompatybilności profili i tak nie ma.
- WM-MODEL
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Moje gniazda mają 4,00-4,05 i „bananki” bardzo ładnie wchodzą tak jak powinny czyli ani za luźno ani za ciasno. A na problemy z dziwnymi „banankami” w które zapewne ktoś się wyposaży też jest metoda – zacisk:PiotrZ pisze:Mam tego typu gniazda w swoich kolumnach głośnikowych i zrobiłem próbę: bananki nie wchodzą![]()
Przymierzałem różne wersje bananków. One mają standardową (?) średnicę 4mm, a gniazdo ma otwór 3,8mm.
Reasumując: nadal głosuję na bananki, ale chyba trzeba kupować kompletami wtyk-gniazdo by uniknąć niespodzianek

I teraz pytanie:
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 14:58 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- WM-MODEL
- Kontakt:
Najprostszy sposób żeby się kabelki z banankami nie majtały podczas transportu
ATPO, nieco moich zdjęć z zabawy w TT na Słowacji: http://www.wm-model.martel.pl/index.php ... Sowacja%20
Szerzej: http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007030015
Władek

ATPO, nieco moich zdjęć z zabawy w TT na Słowacji: http://www.wm-model.martel.pl/index.php ... Sowacja%20
Szerzej: http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007030015
Władek
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 07:42 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Yes - bananki 
Kolorek ścian bocznych modułu - każdy mi się podoba - ale im ciemniejszy tym lepszy - może za wyjątkiem czarnego (chociaż skali N tak mają - można się przyzwyczaić i łatwo o zakup - czarny to czarny )
Mnie się podobają ciemne brązy - co wybierzecie to będzie OK
pozdrawiam
Paweł

Kolorek ścian bocznych modułu - każdy mi się podoba - ale im ciemniejszy tym lepszy - może za wyjątkiem czarnego (chociaż skali N tak mają - można się przyzwyczaić i łatwo o zakup - czarny to czarny )
Mnie się podobają ciemne brązy - co wybierzecie to będzie OK
pozdrawiam
Paweł