Po długim czasie zabrałem się za konwersję mojej BR52. Moja kolekcja nie mogła obejść się bez naszego Ty2, który jest dla mnie najładniejszym powojennym parowozem jaki na PKP pracował. Do konwersji użyłem modelu z numerem katalogowym 02270 DR ep III, z racji najprostszej konstrukcji. Jeśli ktoś nie chciałby bawić się w malowanie podwozia można użyć modelu w barwach OBB ma on czarne podwozie loki i tendra, jednak jest to lakier tilliga z plastikowym połyskiem a mi zależało na matowym wykonanym samodzielnie.
Wczorajszy dzień to całkowita rozbiórka modelu. Nie jest to trudne, a części rozkłada się jak klocki lego, trzeba tylko zachować umiar i spokój, oraz kolejność zdarzeń. Loka wymaga zmiany budki, wycięcia oryginalnej dymnicy, usunięcia niektórych części armatury kotła i zaworów bezpieczeństwa, całkowitej malatury podwozia, wykonania białych fartuchów na kołach, wycięcia oryginalnych zbiorników i wstawienia nowych na podpórce. Przeróbki lub usunięcia wymagają oryginalne światła lokomotywy i tendra. Ja zdecydowałem się na całkowite usunięcie na lokomotywie i założyłem tylko nasze polskie "garnki".
Model nie jest skończony. Na zdjęciu brakuje wiatrownic, są w trakcie, tabliczek, osprzętu na czołownicy, uzbrojenia lamp. Mój model będzie miał płaskie wiatrownice stosowane na PKP rzadziej niż wyoblone.
Sporo czasu trzeba poświęcić na odcięcie dymnicy, jeśli ktoś nie ma dremela. Usunięcie skalpelem i nożykiem jest pracochłonne i trzeba uważać na fałszywe ruchy (szkoda palców i modelu), u mnie poszło łatwo.
Tender także trzeba całkowicie rozebrać i wyjąć napęd. Usunięcie lamp oraz zeszlifowanie detali skrzyni na tendrze nie jest trudne. Na skrzyni mocuje sie lampy na podstawach i nową ścianę czołową z drzwiczkami. Cały tender wraz z kołami i ramami wózków, oraz z czołownicami malujemy na czarno, na kołach białe fartuchy. Finalnie pozostaje nałożyć tabliczki na budkę i tender.
W tym miejscu ukłony dla Wojtka "Pamelara", wszystkie części do konwersji wykonane są perfekcyjnie, jakość przewyższa tilligowskie formy. Trawionki są super i kształtuje się je poetycko.