Biorę to na siebie tak jak pisałem Tobie na PW. Dane boostera już podawałem także na PW.drlukasz pisze:Centralka ma możliwość w pełni niezależnego programowania i sterowania ruchem, jednakże dobrze by było mieć przynajmniej kółeczko bettungsów i jakąś centralkę, do programowania i "rozjeżdżenia" lokomotyw.
Hobby MTP Poznań
Moderator: mod-Imprezy
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Re: Salon modelarstwa HOBBY 22-23.10.2011 r.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 11:56 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Czemu tego nie ogłosiliście? Z pewnością taka lokomotywa się znajdzie.Kłapouchy pisze:Na bocznicy u MarcinaSz będą stały 2 lub 3 wagony, bo w chwili obecnej nie posiadam małej lokomotywy manewrowej (typu V36/BR103, V60/BR106, T334/SM26) wyposażonej w dekoder.
Ewentualnie mogę wypożyczyć na czas imprezy dekoder

Ogólnie, to drodzy koordynatorzy. Wiem, że spora część rzeczy nie zależy od Was. Moich postów nie odbierajcie jako krytyki Was. Po prostu impreza za pasem, a informacji (chociaż w miarę ogólnych, ale jednak) brak. Składy należy zgłosić wcześniej, chociażby z powodu konieczności utworzenia rozkładu, jednak od końca lipca, gdy pytał o tabor Marcin, informacja o zgłoszeniach nie padła. Zasady powinniście byli ogłosić w momencie pokazania układu makiety (najpóźniej). Uniknęlibyśmy wielu niedopowiedzeń.
Jak sprawa szmaty? Czy posiadamy jakąś lokalnie w Poznaniu, czy mamy przywieźć szmatę sTTandardową (powinna być chyba u Kilkujadka - Grupa Północ może ją zgarnąć "po drodze"

Kwestie DCC.
Ze swojej strony zapewniam 14 FREDI. Osoby posiadające własne manipulatory proszone są o zabranie ich ze sobą. Podobnie jeśli chodzi o boxy (mam 15 sztuk szlakowych i 5 sztuk dużych 4 portowych).
Na miejscu możemy podorabiać kable do FREDI (niestety nie sprężynki).
Całość okablowania magistrali DCC będzie na mojej głowie.
Proszę o informacje o ilości i typie boosterów które posiadacie i zamierzacie zabrać ze sobą - muszę rozplanować podłączenie i sekcjonowanie makiety (BTW. nie piszcie o i nie zabierajcie czarnych pudełek ROCO). Mogą być na PW, lub na drlukasz[zavijac]poczta.onet.pl
Zbiorę też kilka zapasowych dekoderów w razie czego

Centralka ma możliwość w pełni niezależnego programowania i sterowania ruchem, jednakże dobrze by było mieć przynajmniej kółeczko bettungsów i jakąś centralkę, do programowania i "rozjeżdżenia" lokomotyw.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 10:29 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kłapouchy
- Kontakt:
Czekam, aż zostaną podesłane mi potrzebne dane i ślę Tobie.gemol pisze:A co z rozkładem jazdy? Podobno mam zrobić, ale póki co nie dostałem niezbędnych danych. Nie chciałbym tego robić na ostatnią chwilę, a w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na dłużej.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 10:04 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A co z rozkładem jazdy? Podobno mam zrobić, ale póki co nie dostałem niezbędnych danych. Nie chciałbym tego robić na ostatnią chwilę, a w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na dłużej.
- Kłapouchy
- Kontakt:
Przepraszam nie napisałem w poprzednim poście pisanym o godzinie 16:32, że piszę z pracy i mogą być błędy merytoryczne. Tak więc w tym momencie je koryguję.
Każdy jeździ swoim składem.
Jedynym wyjątkiem będzie skład InterCity, który będzie na stacji "Bartowe" sprzęgany/rozprzęgany w jeden/dwa składy.
Na chwilę obecną są to: epoka III, epoka IV, epoka V i epoka VI.
Jedynie w piątek (bez publiczności) możemy pozwolić sobie na małą burżuazję i zrobić misz-masz epokowy.
Chodziło oczywiście o lokomotywę.drlukasz pisze:Skład, czy lokomotywa. Nie jest przewidziana możliwość dokonywania podmian lokomotyw itp.?
Każdy jeździ swoim składem.
Jedynym wyjątkiem będzie skład InterCity, który będzie na stacji "Bartowe" sprzęgany/rozprzęgany w jeden/dwa składy.
Skrót myślowy - chodziło mi o to, żeby lokomotywa KPEV lub DRG nie ciągnęła wagonów DBAG, bo tak to ja mogę jeździć u siebie w domu i nikogo to nie drażni.drlukasz pisze:W innych epokach lokomotywy PKP/prywatne nie ciągały wagonów innych zarządów?
W czasie pokazów dla publiczności (sobota i niedziela) jeździmy w danej epoce w blokach dwu godzinnych, więc obowiązują wszystkie epoki.drlukasz pisze:To może proszę podać jaka epoka obowiązuje, bo w wątku takiej informacji nie znalazłem.
Na chwilę obecną są to: epoka III, epoka IV, epoka V i epoka VI.
Jedynie w piątek (bez publiczności) możemy pozwolić sobie na małą burżuazję i zrobić misz-masz epokowy.
Odpowiedź w sprawie sprzęgów już padładrlukasz pisze:...Czyli "bohuny" i cała reszta taboru odpadająNie muszę się z taborem włóczyć
Jak rozumiem całość ruchu na makiecie będzie polegać na przejechaniu z jednego końca na drugi, bez manewrów itp. Szkoda, bo np. Chudziny można spokojnie zając manewrami przez dłuższy czas (co bardzo przyciąga publikę). O ile kojarzę, to bocznica MarcinaSz jest w układzie modułów, jak będzie obsługiwana - sztywnym składem?
Na bocznicy u MarcinaSz będą stały 2 lub 3 wagony, bo w chwili obecnej nie posiadam małej lokomotywy manewrowej (typu V36/BR103, V60/BR106, T334/SM26) wyposażonej w dekoder.PiotrZ pisze:Sztywne sprzęgi pomiędzy wagonami są zalecane (powinny być), ale według mnie nie obowiązkowe.
Nic w tej kwestii się nie zmieniło - jazdy w DCC poprzez Loconet.drlukasz pisze:I na koniec ogłoszenia w sprawie DCC i sterowania.
Jeśli (a chyba nic się w tym temacie nie zmieniło?) sterowanie ma iść poprzez Loconet to:
Z dotychczas zgłoszonych składów żaden nie został opisany jako posiadający dekoder oświetlenia.drlukasz pisze:1. Składy wyposażone w dekodery oświetlenia itp. nie będą poprawnie obsługiwane, chyba, że właściciel posiada własnego FREDa/FREDI którym będzie mógł obsługiwać dekoder w wagonach, lub dekoder składu będzie ustawiony na ten sam adres co lokomotywa i efekty będą na Fkach niekolidujących z lokiem.
Takie było, jest i będzie założenie, że jeździmy TYLKO na Fred'ach. "MM mówimy stanowcze: NIE"drlukasz pisze:2. Do magistrali DCC można podpinać WYŁĄCZNIE manipulatory FRED/FREDI. W tym miejscu zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności za podpięcie do magistrali MM czy podobnego ustrojstwa (skończy się to zawieszeniem magistrali które ustąpi po wypięciu niezgodnego urządzenia i na 95% zniszczeniem dopiętego urządzenia - w MM strzelą porty na 1 i 6 pinie) na moich boxach nie ma i nie będzie naklejek/oznaczeń ostrzegawczych.
Część uczestników już ma przydzielone adresy do swojej lokomotywy. Poza tym dla zapominalskich będzie rozpiska.drlukasz pisze:4. Właściciele lokomotyw powinni znać ich adresy - będą niezbędne do zaprogramowania FREDI
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 08:52 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wszystko zależy od przepustowości "nitki poznańskiej" towarowych składów na technicznej raczej nie będziemy trzymać z wielką chęcią podesłane zostaną wg wskazań drlukaszaPiotrZ pisze:Co do manewrów, to prawdopodobnie będą tylko "improwizowane", a nie "planowe".

Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 22:07 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Kłapouchy chciał powiedzieć, że dany pociag musi się składać z taboru jednej epoki. Różne pociągi mogą reprezentować różne epoki.
Sztywne sprzęgi pomiędzy wagonami są zalecane (powinny być), ale według mnie nie obowiązkowe.
Dekoder jest konieczny tylko w lokomotywie (bo jeździmy cyfrowo
).
Co do manewrów, to prawdopodobnie będą tylko "improwizowane", a nie "planowe".
Sztywne sprzęgi pomiędzy wagonami są zalecane (powinny być), ale według mnie nie obowiązkowe.
Dekoder jest konieczny tylko w lokomotywie (bo jeździmy cyfrowo

Co do manewrów, to prawdopodobnie będą tylko "improwizowane", a nie "planowe".
- drlukasz
- Kontakt:
Szkoda, że takie informacje pojawiają się publicznie praktycznie w ostatnim momencie.
Nie muszę się z taborem włóczyć 
Jak rozumiem całość ruchu na makiecie będzie polegać na przejechaniu z jednego końca na drugi, bez manewrów itp. Szkoda, bo np. Chudziny można spokojnie zając manewrami przez dłuższy czas (co bardzo przyciąga publikę). O ile kojarzę, to bocznica MarcinaSz jest w układzie modułów, jak będzie obsługiwana - sztywnym składem?
I na koniec ogłoszenia w sprawie DCC i sterowania.
Jeśli (a chyba nic się w tym temacie nie zmieniło?) sterowanie ma iść poprzez Loconet to:
1. Składy wyposażone w dekodery oświetlenia itp. nie będą poprawnie obsługiwane, chyba, że właściciel posiada własnego FREDa/FREDI którym będzie mógł obsługiwać dekoder w wagonach, lub dekoder składu będzie ustawiony na ten sam adres co lokomotywa i efekty będą na Fkach niekolidujących z lokiem.
2. Do magistrali DCC można podpinać WYŁĄCZNIE manipulatory FRED/FREDI. W tym miejscu zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności za podpięcie do magistrali MM czy podobnego ustrojstwa (skończy się to zawieszeniem magistrali które ustąpi po wypięciu niezgodnego urządzenia i na 95% zniszczeniem dopiętego urządzenia - w MM strzelą porty na 1 i 6 pinie) na moich boxach nie ma i nie będzie naklejek/oznaczeń ostrzegawczych.
3. Właściciele boosterów powinni posiadać również przedłużacze elektryczne.
4. Właściciele lokomotyw powinni znać ich adresy - będą niezbędne do zaprogramowania FREDI
Skład, czy lokomotywa. Nie jest przewidziana możliwość dokonywania podmian lokomotyw itp.?Kłapouchy pisze:b) skład musi posiadać dekoder,
W innych epokach lokomotywy PKP/prywatne nie ciągały wagonów innych zarządów?Kłapouchy pisze:c) skład zgodny z zarządem (wyjątek stanowią składy towarowe przewoźników prywatnych w VI epoce),
To może proszę podać jaka epoka obowiązuje, bo w wątku takiej informacji nie znalazłem.Kłapouchy pisze:d) skład zgodny z epoką,
OK. Czyli "bohuny" i cała reszta taboru odpadająKłapouchy pisze:f) składy powinny posiadać sztywne sprzęgi

I na koniec ogłoszenia w sprawie DCC i sterowania.
1. Składy wyposażone w dekodery oświetlenia itp. nie będą poprawnie obsługiwane, chyba, że właściciel posiada własnego FREDa/FREDI którym będzie mógł obsługiwać dekoder w wagonach, lub dekoder składu będzie ustawiony na ten sam adres co lokomotywa i efekty będą na Fkach niekolidujących z lokiem.
2. Do magistrali DCC można podpinać WYŁĄCZNIE manipulatory FRED/FREDI. W tym miejscu zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności za podpięcie do magistrali MM czy podobnego ustrojstwa (skończy się to zawieszeniem magistrali które ustąpi po wypięciu niezgodnego urządzenia i na 95% zniszczeniem dopiętego urządzenia - w MM strzelą porty na 1 i 6 pinie) na moich boxach nie ma i nie będzie naklejek/oznaczeń ostrzegawczych.
3. Właściciele boosterów powinni posiadać również przedłużacze elektryczne.
4. Właściciele lokomotyw powinni znać ich adresy - będą niezbędne do zaprogramowania FREDI
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 22:06 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kłapouchy
- Kontakt:
1) Co do składów:
Kryteria przyjęcia:
a) maksymalnie dwa składy,
b) skład musi posiadać dekoder,
c) skład zgodny z zarządem (wyjątek stanowią składy towarowe przewoźników prywatnych w VI epoce),
d) skład zgodny z epoką,
e) wagony muszą mieć metalowe koła (plastikowym mówimy stanowcze NIE),
f) składy powinny posiadać sztywne sprzęgi - na "nitce WLKP" lokomotywa ma oblot na stacji technicznej, więc pomiędzy lokomotywą, a wagonami musi być sprzęg umożliwiający rozprzęgnięcie.
2) Co do noclegów:
Termin wpłat i zgłoszeń był do 30 września. Prezes od 30 września do 2 października wystawiał się na targach w Lipsku.
Dzisiaj około 18.30 będę się widział z nim osobiście i porozmawiam na temat noclegów.
I tak jak pisze powyżej TTygrysek_ś info w sprawie noclegów ukaże się na stronie związkowej - jak co roku.
3) Co do wejściówek:
Informacja z Targów z dnia 13 września 2011:
Kryteria przyjęcia:
a) maksymalnie dwa składy,
b) skład musi posiadać dekoder,
c) skład zgodny z zarządem (wyjątek stanowią składy towarowe przewoźników prywatnych w VI epoce),
d) skład zgodny z epoką,
e) wagony muszą mieć metalowe koła (plastikowym mówimy stanowcze NIE),
f) składy powinny posiadać sztywne sprzęgi - na "nitce WLKP" lokomotywa ma oblot na stacji technicznej, więc pomiędzy lokomotywą, a wagonami musi być sprzęg umożliwiający rozprzęgnięcie.
2) Co do noclegów:
Termin wpłat i zgłoszeń był do 30 września. Prezes od 30 września do 2 października wystawiał się na targach w Lipsku.
Dzisiaj około 18.30 będę się widział z nim osobiście i porozmawiam na temat noclegów.
I tak jak pisze powyżej TTygrysek_ś info w sprawie noclegów ukaże się na stronie związkowej - jak co roku.
3) Co do wejściówek:
Informacja z Targów z dnia 13 września 2011:
Mirosława Judek pisze:Nie mamy jeszcze rozrysowanych stoisk w pawilonie. 5.09.br. minął termin zgłoszeń i jesteśmy na etapie rejestrowania ich w systemie komputerowym ... w przyszłym tygodniu rozpoczniemy lokalizację.
Karty wystawcy i karty wjazdu wyślemy w terminie późniejszym, zdąży je Pan rozesłać.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 17:23 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
drlukasz pisze:Dołączam się do pytania, na które do dnia dzisiejszego odpowiedź nie padła.Marcin pisze:Jak kwestia taboru na modułach? Czy mozna przyjechac ze swoim i pojeżdzić czy macie juz scisle ustalone kto i czym jezdzi?
Czy koordynatorzy wiedzą coś o noclegach? Nie ukrywam, że do imprezy pozostały 2 tygodnie, a nadal nie wiemy na czym stoimy.
Na usta ciśnie się tylko jedno określenie...
Kiedy i jak dystrybuowane będą wejściówki dla wystawców?
Kłapouchy 10 Wrzesień 2011 pisze:Informacja z MartelaMłodzikowski pisze:Dziś lub jutro, na stronie PZMK pojawi się formularz zgłoszeniowy na noclegi.
Z tego co mi wiadomo, jeden nocleg będzie w schronisku na ul.Berwińskiego, pozostałe dwie nocki spędzimy w internacie na ul.Czajczej.
W kwestii taboru to proszę o kontakt z Kłapouchym najlepiej na @, jak tylko MTP prześlą wejściówki to zostaną one rozesłane pocztą. W sprawie noclegów jeżeli było wysłane zgłoszenie w terminie to Prezes pewnie teraz planuje kto gdzie i z kim. 1 października były targi w Lipsku i Pyssa tam był wiec trochę jest zalatany zapewne, trzeba zatem jeszcze poczekać na dokładne rozlokowanie w pokojach, oprócz nas są także Hzerowcy i inni goście do rozlokowania.Młodzikowski 10 Wrzesień 2011 pisze:Do pobrania, oficjalny formularz na noclegi: http://www.pzmk.org.pl/node/134
Termin wpłat - do 30 września.
Za kilka dni na stronie http://pzmk.org.pl/ info się ukaże.
Tak nawiasem to MTP jeszcze nie mają rozlokowanych stoisk na hali, jak się pojawi taki rysunek to na pewno tu trafi.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 15:33 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 3 razy.
- drlukasz
- Kontakt:
Dołączam się do pytania, na które do dnia dzisiejszego odpowiedź nie padła.Marcin pisze:Jak kwestia taboru na modułach? Czy mozna przyjechac ze swoim i pojeżdzić czy macie juz scisle ustalone kto i czym jezdzi?
Czy koordynatorzy wiedzą coś o noclegach? Nie ukrywam, że do imprezy pozostały 2 tygodnie, a nadal nie wiemy na czym stoimy.
Na usta ciśnie się tylko jedno określenie...
Kiedy i jak dystrybuowane będą wejściówki dla wystawców?
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 15:24 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
- zubero
- Kontakt:
Dla mnie bomba.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Myślę że jako Ojciec Dyrektor tej stacji mogę powiedzieć że będzie darmochaArturSchŁ pisze:Trzeba będzie płacić abonament telewizyjny![]()

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 10:34 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
i logo ;pmaciej_kolej pisze:TV ForumTT.pl też szykuje sprzęt
dzięki koledze Ichu będzie niedługo dostępna plansza ;p
[center]

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
TV ForumTT.pl też szykuje sprzęt