Hobby MTP Poznań

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Re: Salon modelarstwa HOBBY 22-23.10.2011 r.

Post autor: TTygrysek_P-ń »

drlukasz pisze:Centralka ma możliwość w pełni niezależnego programowania i sterowania ruchem, jednakże dobrze by było mieć przynajmniej kółeczko bettungsów i jakąś centralkę, do programowania i "rozjeżdżenia" lokomotyw.
Biorę to na siebie tak jak pisałem Tobie na PW. Dane boostera już podawałem także na PW.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 11:56 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Kłapouchy pisze:Na bocznicy u MarcinaSz będą stały 2 lub 3 wagony, bo w chwili obecnej nie posiadam małej lokomotywy manewrowej (typu V36/BR103, V60/BR106, T334/SM26) wyposażonej w dekoder.
Czemu tego nie ogłosiliście? Z pewnością taka lokomotywa się znajdzie.
Ewentualnie mogę wypożyczyć na czas imprezy dekoder ;)

Ogólnie, to drodzy koordynatorzy. Wiem, że spora część rzeczy nie zależy od Was. Moich postów nie odbierajcie jako krytyki Was. Po prostu impreza za pasem, a informacji (chociaż w miarę ogólnych, ale jednak) brak. Składy należy zgłosić wcześniej, chociażby z powodu konieczności utworzenia rozkładu, jednak od końca lipca, gdy pytał o tabor Marcin, informacja o zgłoszeniach nie padła. Zasady powinniście byli ogłosić w momencie pokazania układu makiety (najpóźniej). Uniknęlibyśmy wielu niedopowiedzeń.

Jak sprawa szmaty? Czy posiadamy jakąś lokalnie w Poznaniu, czy mamy przywieźć szmatę sTTandardową (powinna być chyba u Kilkujadka - Grupa Północ może ją zgarnąć "po drodze" ;) )

Kwestie DCC.
Ze swojej strony zapewniam 14 FREDI. Osoby posiadające własne manipulatory proszone są o zabranie ich ze sobą. Podobnie jeśli chodzi o boxy (mam 15 sztuk szlakowych i 5 sztuk dużych 4 portowych).
Na miejscu możemy podorabiać kable do FREDI (niestety nie sprężynki).
Całość okablowania magistrali DCC będzie na mojej głowie.

Proszę o informacje o ilości i typie boosterów które posiadacie i zamierzacie zabrać ze sobą - muszę rozplanować podłączenie i sekcjonowanie makiety (BTW. nie piszcie o i nie zabierajcie czarnych pudełek ROCO). Mogą być na PW, lub na drlukasz[zavijac]poczta.onet.pl

Zbiorę też kilka zapasowych dekoderów w razie czego ;)
Centralka ma możliwość w pełni niezależnego programowania i sterowania ruchem, jednakże dobrze by było mieć przynajmniej kółeczko bettungsów i jakąś centralkę, do programowania i "rozjeżdżenia" lokomotyw.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 10:29 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kłapouchy
Kontakt:

Post autor: Kłapouchy »

gemol pisze:A co z rozkładem jazdy? Podobno mam zrobić, ale póki co nie dostałem niezbędnych danych. Nie chciałbym tego robić na ostatnią chwilę, a w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na dłużej.
Czekam, aż zostaną podesłane mi potrzebne dane i ślę Tobie.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 10:04 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

A co z rozkładem jazdy? Podobno mam zrobić, ale póki co nie dostałem niezbędnych danych. Nie chciałbym tego robić na ostatnią chwilę, a w przyszłym tygodniu wyjeżdżam na dłużej.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Kłapouchy
Kontakt:

Przepraszam nie napisałem w poprzednim poście pisanym o godzinie 16:32, że piszę z pracy i mogą być błędy merytoryczne. Tak więc w tym momencie je koryguję.
drlukasz pisze:Skład, czy lokomotywa. Nie jest przewidziana możliwość dokonywania podmian lokomotyw itp.?
Chodziło oczywiście o lokomotywę.
Każdy jeździ swoim składem.
Jedynym wyjątkiem będzie skład InterCity, który będzie na stacji "Bartowe" sprzęgany/rozprzęgany w jeden/dwa składy.
drlukasz pisze:W innych epokach lokomotywy PKP/prywatne nie ciągały wagonów innych zarządów?
Skrót myślowy - chodziło mi o to, żeby lokomotywa KPEV lub DRG nie ciągnęła wagonów DBAG, bo tak to ja mogę jeździć u siebie w domu i nikogo to nie drażni.
drlukasz pisze:To może proszę podać jaka epoka obowiązuje, bo w wątku takiej informacji nie znalazłem.
W czasie pokazów dla publiczności (sobota i niedziela) jeździmy w danej epoce w blokach dwu godzinnych, więc obowiązują wszystkie epoki.
Na chwilę obecną są to: epoka III, epoka IV, epoka V i epoka VI.
Jedynie w piątek (bez publiczności) możemy pozwolić sobie na małą burżuazję i zrobić misz-masz epokowy.
drlukasz pisze:...Czyli "bohuny" i cała reszta taboru odpadają :) Nie muszę się z taborem włóczyć :D
Jak rozumiem całość ruchu na makiecie będzie polegać na przejechaniu z jednego końca na drugi, bez manewrów itp. Szkoda, bo np. Chudziny można spokojnie zając manewrami przez dłuższy czas (co bardzo przyciąga publikę). O ile kojarzę, to bocznica MarcinaSz jest w układzie modułów, jak będzie obsługiwana - sztywnym składem?
Odpowiedź w sprawie sprzęgów już padła
PiotrZ pisze:Sztywne sprzęgi pomiędzy wagonami są zalecane (powinny być), ale według mnie nie obowiązkowe.
Na bocznicy u MarcinaSz będą stały 2 lub 3 wagony, bo w chwili obecnej nie posiadam małej lokomotywy manewrowej (typu V36/BR103, V60/BR106, T334/SM26) wyposażonej w dekoder.
drlukasz pisze:I na koniec ogłoszenia w sprawie DCC i sterowania.
Jeśli (a chyba nic się w tym temacie nie zmieniło?) sterowanie ma iść poprzez Loconet to:
Nic w tej kwestii się nie zmieniło - jazdy w DCC poprzez Loconet.
drlukasz pisze:1. Składy wyposażone w dekodery oświetlenia itp. nie będą poprawnie obsługiwane, chyba, że właściciel posiada własnego FREDa/FREDI którym będzie mógł obsługiwać dekoder w wagonach, lub dekoder składu będzie ustawiony na ten sam adres co lokomotywa i efekty będą na Fkach niekolidujących z lokiem.
Z dotychczas zgłoszonych składów żaden nie został opisany jako posiadający dekoder oświetlenia.
drlukasz pisze:2. Do magistrali DCC można podpinać WYŁĄCZNIE manipulatory FRED/FREDI. W tym miejscu zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności za podpięcie do magistrali MM czy podobnego ustrojstwa (skończy się to zawieszeniem magistrali które ustąpi po wypięciu niezgodnego urządzenia i na 95% zniszczeniem dopiętego urządzenia - w MM strzelą porty na 1 i 6 pinie) na moich boxach nie ma i nie będzie naklejek/oznaczeń ostrzegawczych.
Takie było, jest i będzie założenie, że jeździmy TYLKO na Fred'ach. "MM mówimy stanowcze: NIE"
drlukasz pisze:4. Właściciele lokomotyw powinni znać ich adresy - będą niezbędne do zaprogramowania FREDI
Część uczestników już ma przydzielone adresy do swojej lokomotywy. Poza tym dla zapominalskich będzie rozpiska.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 08:52 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

PiotrZ pisze:Co do manewrów, to prawdopodobnie będą tylko "improwizowane", a nie "planowe".
Wszystko zależy od przepustowości "nitki poznańskiej" towarowych składów na technicznej raczej nie będziemy trzymać z wielką chęcią podesłane zostaną wg wskazań drlukasza :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 22:07 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Kłapouchy chciał powiedzieć, że dany pociag musi się składać z taboru jednej epoki. Różne pociągi mogą reprezentować różne epoki.
Sztywne sprzęgi pomiędzy wagonami są zalecane (powinny być), ale według mnie nie obowiązkowe.
Dekoder jest konieczny tylko w lokomotywie (bo jeździmy cyfrowo :) ).

Co do manewrów, to prawdopodobnie będą tylko "improwizowane", a nie "planowe".
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Szkoda, że takie informacje pojawiają się publicznie praktycznie w ostatnim momencie.
Kłapouchy pisze:b) skład musi posiadać dekoder,
Skład, czy lokomotywa. Nie jest przewidziana możliwość dokonywania podmian lokomotyw itp.?
Kłapouchy pisze:c) skład zgodny z zarządem (wyjątek stanowią składy towarowe przewoźników prywatnych w VI epoce),
W innych epokach lokomotywy PKP/prywatne nie ciągały wagonów innych zarządów?
Kłapouchy pisze:d) skład zgodny z epoką,
To może proszę podać jaka epoka obowiązuje, bo w wątku takiej informacji nie znalazłem.
Kłapouchy pisze:f) składy powinny posiadać sztywne sprzęgi
OK. Czyli "bohuny" i cała reszta taboru odpadają :) Nie muszę się z taborem włóczyć :D
Jak rozumiem całość ruchu na makiecie będzie polegać na przejechaniu z jednego końca na drugi, bez manewrów itp. Szkoda, bo np. Chudziny można spokojnie zając manewrami przez dłuższy czas (co bardzo przyciąga publikę). O ile kojarzę, to bocznica MarcinaSz jest w układzie modułów, jak będzie obsługiwana - sztywnym składem?

I na koniec ogłoszenia w sprawie DCC i sterowania.
Jeśli (a chyba nic się w tym temacie nie zmieniło?) sterowanie ma iść poprzez Loconet to:
1. Składy wyposażone w dekodery oświetlenia itp. nie będą poprawnie obsługiwane, chyba, że właściciel posiada własnego FREDa/FREDI którym będzie mógł obsługiwać dekoder w wagonach, lub dekoder składu będzie ustawiony na ten sam adres co lokomotywa i efekty będą na Fkach niekolidujących z lokiem.
2. Do magistrali DCC można podpinać WYŁĄCZNIE manipulatory FRED/FREDI. W tym miejscu zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności za podpięcie do magistrali MM czy podobnego ustrojstwa (skończy się to zawieszeniem magistrali które ustąpi po wypięciu niezgodnego urządzenia i na 95% zniszczeniem dopiętego urządzenia - w MM strzelą porty na 1 i 6 pinie) na moich boxach nie ma i nie będzie naklejek/oznaczeń ostrzegawczych.
3. Właściciele boosterów powinni posiadać również przedłużacze elektryczne.
4. Właściciele lokomotyw powinni znać ich adresy - będą niezbędne do zaprogramowania FREDI
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 22:06 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kłapouchy
Kontakt:

1) Co do składów:

Kryteria przyjęcia:
a) maksymalnie dwa składy,
b) skład musi posiadać dekoder,
c) skład zgodny z zarządem (wyjątek stanowią składy towarowe przewoźników prywatnych w VI epoce),
d) skład zgodny z epoką,
e) wagony muszą mieć metalowe koła (plastikowym mówimy stanowcze NIE),
f) składy powinny posiadać sztywne sprzęgi - na "nitce WLKP" lokomotywa ma oblot na stacji technicznej, więc pomiędzy lokomotywą, a wagonami musi być sprzęg umożliwiający rozprzęgnięcie.

2) Co do noclegów:

Termin wpłat i zgłoszeń był do 30 września. Prezes od 30 września do 2 października wystawiał się na targach w Lipsku.
Dzisiaj około 18.30 będę się widział z nim osobiście i porozmawiam na temat noclegów.

I tak jak pisze powyżej TTygrysek_ś info w sprawie noclegów ukaże się na stronie związkowej - jak co roku.

3) Co do wejściówek:

Informacja z Targów z dnia 13 września 2011:
Mirosława Judek pisze:Nie mamy jeszcze rozrysowanych stoisk w pawilonie. 5.09.br. minął termin zgłoszeń i jesteśmy na etapie rejestrowania ich w systemie komputerowym ... w przyszłym tygodniu rozpoczniemy lokalizację.
Karty wystawcy i karty wjazdu wyślemy w terminie późniejszym, zdąży je Pan rozesłać.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 17:23 przez Kłapouchy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

drlukasz pisze:
Marcin pisze:Jak kwestia taboru na modułach? Czy mozna przyjechac ze swoim i pojeżdzić czy macie juz scisle ustalone kto i czym jezdzi?
Dołączam się do pytania, na które do dnia dzisiejszego odpowiedź nie padła.

Czy koordynatorzy wiedzą coś o noclegach? Nie ukrywam, że do imprezy pozostały 2 tygodnie, a nadal nie wiemy na czym stoimy.
Na usta ciśnie się tylko jedno określenie...

Kiedy i jak dystrybuowane będą wejściówki dla wystawców?
Kłapouchy 10 Wrzesień 2011 pisze:Informacja z Martela
Młodzikowski pisze:Dziś lub jutro, na stronie PZMK pojawi się formularz zgłoszeniowy na noclegi.
Z tego co mi wiadomo, jeden nocleg będzie w schronisku na ul.Berwińskiego, pozostałe dwie nocki spędzimy w internacie na ul.Czajczej.
Młodzikowski 10 Wrzesień 2011 pisze:Do pobrania, oficjalny formularz na noclegi: http://www.pzmk.org.pl/node/134
Termin wpłat - do 30 września.
W kwestii taboru to proszę o kontakt z Kłapouchym najlepiej na @, jak tylko MTP prześlą wejściówki to zostaną one rozesłane pocztą. W sprawie noclegów jeżeli było wysłane zgłoszenie w terminie to Prezes pewnie teraz planuje kto gdzie i z kim. 1 października były targi w Lipsku i Pyssa tam był wiec trochę jest zalatany zapewne, trzeba zatem jeszcze poczekać na dokładne rozlokowanie w pokojach, oprócz nas są także Hzerowcy i inni goście do rozlokowania.
Za kilka dni na stronie http://pzmk.org.pl/ info się ukaże.

Tak nawiasem to MTP jeszcze nie mają rozlokowanych stoisk na hali, jak się pojawi taki rysunek to na pewno tu trafi.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 15:33 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Marcin pisze:Jak kwestia taboru na modułach? Czy mozna przyjechac ze swoim i pojeżdzić czy macie juz scisle ustalone kto i czym jezdzi?
Dołączam się do pytania, na które do dnia dzisiejszego odpowiedź nie padła.

Czy koordynatorzy wiedzą coś o noclegach? Nie ukrywam, że do imprezy pozostały 2 tygodnie, a nadal nie wiemy na czym stoimy.
Na usta ciśnie się tylko jedno określenie...

Kiedy i jak dystrybuowane będą wejściówki dla wystawców?
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 15:24 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Post autor: zubero »

Dla mnie bomba.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

ArturSchŁ pisze:Trzeba będzie płacić abonament telewizyjny ??
Myślę że jako Ojciec Dyrektor tej stacji mogę powiedzieć że będzie darmocha :mrgreen: a plansza jeśli nie ma sprzeciwu możemy ją wstawić do czołówki, nie mamy się czego wstydzić ;)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 10:34 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

maciej_kolej pisze:TV ForumTT.pl też szykuje sprzęt :lol:
i logo ;p
dzięki koledze Ichu będzie niedługo dostępna plansza ;p
[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

TV ForumTT.pl też szykuje sprzęt :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”