Moduł(y)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

TT-maniak
Kontakt:

Re: Moduł(y)

Post autor: TT-maniak »

Temat troszeczkę nieaktualny (od stycznia) łukowa poszła na śmieci, teraz bawię się przy tej co miałem w Sosnowcu (ta druga), a że dorwałem się do sadzarki to idzie to jakoś ; >
Teren już zdeformowany pojawiły się lekkie wzniesienia i wygląda to ciekawiej szczególnie przy trawce z sadzarki.

Więc u mnie w sumie przejezdne 3 skrzynie.. 3 razy po 60 cm, 2 te z Sosnowca, a ta 3 biała jak śnieg czeka na swoją kolej zaopatrzona już w nogi.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 09:23 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

TT-maniak pisze:...powstaje druga skrzynka - łukowa.
W ramach treningu zrób lepiej drugą prostą i postaraj się wykonać ją z dużą dokładnością unikając efektu "płaskiej dechy".
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 09:22 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
TT-maniak
Kontakt:

Spodziewalem się takiej odpowiedzi, ,zrobie bez kombinowania :)
Dzięki !
ModelarzeTT
Kontakt:

Post autor: ModelarzeTT »

TT-maniak pisze:Wpadłem na pomysł ,żeby zamiast tej deski dać ściśle przylepioną do poprzedniej warstwy styropianu następną warstwę styropianu o szerokości 5 cm (tylko tam gdzie będzie leżał tor) - > korek - > tor.
Łukasz, musi być deska (sklejka), wtedy będzie stabilne podtorze - widziałeś jak wyglądają "gołe" skrzynki w Raciborzu, więc nie kombinuj. Styropian OK jako podłoże pod zieleń, ale skrzynka musi być wykonana zg. z przyjętymi normami (porządnie).

ModelarzeTT - Michał.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, 13:33 przez ModelarzeTT, łącznie zmieniany 4 razy.
TT-maniak
Kontakt:

Witam,
no powoli powstaje druga skrzynka - łukowa.
Już cały szkielet jest profile ściany itp.
No i zaczynałem się przymierzać do położenia toru ,więc wypełniłem wnętrze styropianem odpowiednio nisko ,żeby potem bez problemu dało się dać na środek cienką deskę, na to dać korek i na to tor.
Obrazek
(Zdjęcia słabej jakości ale oddają sedno sprawy)
Obrazek

Styropian jest na całym obszarze modułu i miałem zamiar potem ewentualnie wyciąć kawałki gdzie będą kable lutowane do szyn. (Przy poprzedniej skrzynce zrobiłem na odwrót najpierw szkielet potem do tego deska na której leżał tor) i wokół tego uzupełniałem pianką.

Po przyklejeniu styropianu na cały ten obszar okazał się on bardzo sztywny - i tu zrodził się pomysł:
Zamiast dawać standardowo tę deskę - > korek -> tor.
Wpadłem na pomysł ,żeby zamiast tej deski dać ściśle przylepioną do poprzedniej warstwy styropianu następną warstwę styropianu o szerokości 5 cm (tylko tam gdzie będzie leżał tor) - > korek - > tor.

Całość była by wystarczająco sztywna (przecież nikt nie będzie modułem rzucał ani po nim skakał). Ale zanim podejmę się tego chciałem się spytać czy miał ktoś jakieś negatywne doświadczenia z tym ? Czy styropian odkształca się pod wpływem np. wikolu (nie zauważyłem tego jak na razie) lub innych czynników jakim będzie poddawany moduł (nie sądzę by ciężar zieleni + pociągu był tak wielki by go odkształcić)

Jest to bardzo luźny pomysł ale po prostu mam akurat pod ręką sporo tego materiału więc nie zaszkodzi zapytać ;>

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony 10 gru 2013, 13:32 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 2 razy.
TT-maniak
Kontakt:

No więc wprowadziłem ostatnie poprawki.
-nogi są z możliwością regulacji wysokości od około 99 cm do 101 com
-elektryka na gniazda "bananowe"
Jedyne czego się boję ale to od zawsze ,że coś nie będzie pasować, jakaś dziurka, śrubka czy coś. Całą stolarkę razem z profilami wykonałem sam więc jakiś taki wewnętrzny lęk jest ; D
No cóż jutro się zobaczy...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 lis 2013, 06:52 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Szkoda, że nie "odplastikowiłeś" podkładów. W każdym razie tak na zdjęciu http://imageshack.us/a/img407/5063/du0b.jpg wygląda. Gdybyś je wcześniej pomalował jakimś półmatem i podpatynował lepiej by wyglądało. Pomyślałbym też nad tą zbyt (moim zdaniem) równą i jednostajną grządką zieleniny wzdłuż toru - dobrze widoczną na tym zdjęciu z lewej strony http://imageshack.us/a/img208/1166/7loi.jpg
Trochę wygląda jak nasadzenie na polu uprawnym. Generalnie nie jest źle, ale te szczegóły dają to coś, dlatego można by było to nieco poprawić o ile się zgodzisz ze mną ;)

Może wzoruj się nieco z rzeczywistości. Przykłady: http://static.panoramio.com/photos/large/90296922.jpg ; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... zcz%29.jpg
Ostatnio zmieniony 01 paź 2013, 07:27 przez jafrap, łącznie zmieniany 6 razy.
TT-maniak
Kontakt:

Zdjęcia w (chyba) lepszym świetle, bo dziennym.
-nadal bawię się z zielenią
-poprawiony płotek
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2013, 18:38 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 2 razy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Skrzynka 45 stopni ma sens przy promieniu 900 lub 1200. Powyżej tego promienia zdecydowanie 30 stopni.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Kiedyś, na potrzeby modułów powstał, taki arkusik XLS
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=5851
Chyba jest Unisex, tj multiskalowy
TT-maniak
Kontakt:

O i to są konkretne odpowiedzi , dzięki bardzo !

Fajny pomysł z tym wzornikiem ,Misiek jeśli chodzi o czas wykonania, to na pewno nie będzie szybciej niż miesiąc (trzeba zebrać fundusze ,a mój jedyny zarobek to korepetycje) ,więc mam spokojnie czas na przemyślenie tego.
Jeśli chodzi o wielkość modułu to on będzie podobny to tego co mam ,nie planuję robienia całych 90 stopni na raz (więc możliwe 30 lub 45 zobaczę)

Po drodze zamontowałem już oświetlenie do budynku ,a dachu jak nie było tak nie ma...

Edit (nie doczytałem postu) : Jeśli chodzi o spotkanie w Raciborzu to jestem w trakcie załatwiania sobie transportu (nie mam auta) i jestem w kontakcie z organizatorem.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 23:07 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikołaj
Kontakt:

Post autor: Mikołaj »

Prężna i sympatyczna grupa ze Śląska zaprasza na listopadowe konsultacje do Raciborza.
gonzoTTom
Kontakt:

Post autor: gonzoTTom »

Moduł 90st i o promieniu min 900mm, to już jest raczej skrzynka 1250x1250mm. Na użytek domowy może być, ale do transportu w aucie mało wygodna.
Do układania torowiska używaj torów 1000mm 83500 lub 85500, podkładów 83001 na odcinki proste i podkłady Flex 83025 na łuki. Tory 1000mm idealnie pasują do skrzynek 90cm.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Eee tam, wytrzymaj do wiosny i zajrzyj do Sosnowca.
Na pewno uzyskasz więcej praktycznych i konstruktywnych porad :)

p.s. jakby co, wcześniej skorzystaj z rad budujących moduły sTTandardowe, o ile wiem na Śląsku jest dość prężna i sympatyczna grupa, która n a pewno poprowadzi Cię na dobrą stronę mocy ;)
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Łuki R1500 wykonałem z pomocą wcześniej wykonanego wzornika.
http://www.sttandard.org.pl/galeria/dis ... play_media
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2013, 22:27 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”