Moja TTka Kuśtyk

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Re: Moja TTka Kuśtyk

Post autor: Kuśtyk »

Ha dzisiaj mam dzień wolny, jadę do Chorzowa do sklepu modelarskiego zakupić podsypki i trawy, oraz pooglądać co tam mają z TT. Może znajdę blisko źródło materiałów modelarskich.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Dziś dotarł mój BR 182 DHL, pierwsze jazdy już za mną,w porównaniu z BTTB to różnica jest kolosalna.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, 21:15 przez Kuśtyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Uśmiecznij się do Mariusza i Krisss'a - obaj mają kontenerowe platformy z DHL-ami na sprzedaż - będziesz miał dobry początek składu!
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

BR 182 w malowaniu DHL już idzie może prosta wersja ale jest, jako pierwszy będzie z V epoki. Tory modelowe już też w drodze na święta pomyślę o zakupie dekodera w raz z sterownikiem :D.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Zacznij od prostego modułu szlakowego. Stacja to jednak spore wyzwanie jak na początek, chyba że masz już pewne doświadczenie w tej dziedzinie ;)
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Po głowie chodzi mi jakaś stacja kolejowa żeby można trochę po manewrować :D
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

Niejeden pisze:Za modułem przemawia fakt, że miałbyś rzut beretem do Sosnowca, gdzie co roku odbywa się (prawdopodobnie) największa impreza modułowa TT. Gdybyś się zdecydował, koniecznie zajrzyj na stronę sTTandardu.
konkurencja nie śpi .... zwłaszcza na Wybrzeżu :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Właśnie nie było by dylematu gdyby tylko mieć gdzie, to dawno buduję makietę bez martwienia o miejsce i gabaryty.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Kuśtyk pisze:dalej tylko nie wiem czy mała makieta czy może jednak jakiś moduł
Może "makieto-moduł" :mrgreen:
To jest świetna sprawa, gdybym tak miał tylko miejsce w domu/mieszkaniu :cry:
http://wiki.gbbkolejka.pl/show_image.ph ... calesize=o
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Za modułem przemawia fakt, że miałbyś rzut beretem do Sosnowca, gdzie co roku odbywa się (prawdopodobnie) największa impreza modułowa TT. Gdybyś się zdecydował, koniecznie zajrzyj na stronę sTTandardu.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

dalej tylko nie wiem czy mała makieta czy może jednak jakiś moduł
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Klamka zapadła :D, Całe BTTB idzie do gablotki, a krok po kroku zabieram się za składanie jakiegoś DCC. Zaczynam od polowania na BR182 w malowaniu DHL jako pierwszy krok. Wyzbywam się też całego zapasu "rurek" i jak opracuję koncepcję torowiska to zamawiam modelowe torowisko i do działania...
Awatar użytkownika
Pędrak
Kontakt:

Post autor: Pędrak »

Kuśtyk pisze:Jak tak oglądam to sam prosty dekoder to równowartość modelu.
Zastanawiam się na zakupem sterownika ROCO. Choć dalej do końca nie wie w którą stronę pójść czy z BTTB przejść na DCC.
Moim skromnym zdaniem powinieneś powoli przechodzić na DCC 8)
Znakomita większość TT-kowej braci tu obecnej zaczynała realizować swoją pasję od modeli BTTB w tym i ja. Obecnie mam 3 lokomotywy (2 Roco i 1 Kuehna) i muszę Ci powiedzieć, ze zmiana jest fundamentalna. Kultura jazdy modeli, cicha praca silnika... Cud, miód i orzeszki :mrgreen: Jak wspomniał maciej_kolej - nie od razu Kraków zbudowano... Zbieraj fundusze, kupuj z głową i ciesz się swoimi skarbami ;)
I jeszcze jedno... Jeśli interesuje Cię konkretny model to w google wpisz firmę i nr katalogowy. Piszę o tym bo czasem można trafić dużo tańszy egzemplarz niż gdzie indziej. Ja wczoraj znalazłem model polskiego parowozu ponad 200 zł tańszy niż w innych sklepach internetowych :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 lis 2012, 16:40 przez Pędrak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

aquirlan pisze:Czyli zacznij od najtrudniejszego :D
Zawsze najlepiej iść na szeroka wodę 8)
Moja pierwsza wymarzona była BR 118, podobnie jak kolegi maciejh76 - powtórzę strzał w 10 kę :mrgreen:
Startówka nie musi kojarzyć się z zakupem gotowego zestawu. Np elektrowóz PIKO nr kat 47412 ok 260 zł + dwa kryte wagony Kuehn nr kat 51130 ok 180 zł
na początek wystarczy. Fakt że taniej się raczej nie da, ale Krakowa od razu.... :idea:
Ostatnio zmieniony 09 lis 2012, 16:39 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Można do problemu epoki i zarządu podejść jeszcze z innej strony - planując makietę i jej rozmiary - wtedy będziesz mógł znacznie więcej powiedzieć o Swoich preferencjach. Generalnie jeśli mało miejsca, to raczej "mniejszy tabor", czyli lokalna linia starsze epoki, krótsze składy. Jeśli nie masz ograniczeń powierzchniowych, wtedy możesz zaszaleć z "większymi" lokomotywami (np. nowoczesnymi dieslami z V, VI epoki) i składami zestawionymi z długich, nowoczesnych wagonów osobowych i towarowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”