Moja kolej TT - TiTTy Twister

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: Moja kolej TT - TiTTy Twister

Post autor: TittyTwister »

W końcu się doczekałem, od Tilliga wagony Y, 2. klasy, kolei ČD w malowaniu Najbrt, 1. klasa już też ma być dostępna.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, 08:41 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Tak, pytania na dźwięki kierować na elvise.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 15:00 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Post autor: elvis »

TittyTwister pisze:Tu video, tylko na pokazanie dźwięków (bo już mi na forum pisali, że to jeździ za szybko itd, prostě cypoviny).
Dźwięk do Hektora akurat robiony na Słowacji. Dźwięki polskich diesli mam z Krakowa.
ArturSchŁ pisze:Takich dźwięków jest w sieci więcej, rzecz w tym, by umieć je wgrać do dekodera.
Tak się składa, że akurat ja potrafię ;)
Myślę, że za niedługo inny kolega z forum TT zaprezentuje swojego Ty2 z polską zapowiedzią wgraną przeze mnie do modułu dźwiękowego Uhlenbrocka.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 16:17 przez elvis, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

I jaka miła niespodzianka, od siostry otrzymałem właśnie prezent set 3 wagonów Samms DBAG :)

Obrazek

Chcę mieć w taboru 6-osiowe platformy, miałem tylko jeden od Schirmera (on robi też w ep.V., Samm DB-Cargo)
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, 12:36 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

To wiem, ale chciałem :D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TAK, to standardowy dźwięk dostarczany w dieslach.
:lol:

Przykłady (WAV):
- DE_ANSAGE,
- FR_annonce ,
- EN_Please_step_back,
- US_Your_Attention.

Takich dźwięków jest w sieci więcej, rzecz w tym, by umieć je wgrać do dekodera.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:... masz możliwość ustawienia wartości Vmax (CV5 - Maximum speed)...
Wiem, ale jeszcze z tym nic nie robiłem, takie rzeczy będę robić, aż będę mieć zrobiony porzadny "okręg próbny" a nie tyłko na dywanu.
golab pisze:Czy ja dobrze słyszałem w BlueTigerze ITL komunikat po niemiecku "Proszę wsiadać, drzwi zamykać" ?:D
Dobrze słyszałeś, jest to dźwięk fabrzyczny i jest to w tym, ale używać to nie muszę :D
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 18:17 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Czy ja dobrze słyszałem w BlueTigerze ITL komunikat po niemiecku "Proszę wsiadać, drzwi zamykać" ?:D
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TittyTwister pisze:... że to jeździ za szybko
W DCC masz możliwość ustawienia wartości Vmax (CV5 - Maximum speed), więc możesz dać wartość np 127 -> by uzyskać 1/2 prędkości bez zmian mechanicznych.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Trzecią lokomotywą z dźwiękiem była 720 Viamont, Hektor. W lokomotywie jest bardzo mało miejsca, ale elvis fajnie zrobił. Kawałek metalu dal precz, żeby było miejsce na głośnik. Praca była bardzo skomplikowana, ale udało mu się :) Dźwięk jest od jakiegoś pana z Krakowa, który sam dźwięki nagrywa i sprzedaje.

Tu video, tylko na pokazanie dźwięków (bo już mi na forum pisali, że to jeździ za szybko itd, prostě cypoviny).
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 16:27 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Druga lokomotywa z dźwiękiem jest BlueTiger sprawy ITL. Lokomotywa już miała dekoder z SUSI.

Kolega elvis mi tam zrobił osobno włączonie/wyłączonie tylnych światel, i idą włączyć długie światła.

Bardzo fajnie zrobione :) I video.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

tak, TE-2, nie wiem po pamięci oznaczenie:D

Nie, ona nie ma dźwięk. Tylko ta druga! jak pisze "Ta druga otrzymała dźwięk ZIMO..."
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 00:42 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

płytka T-2 ? Może TE-2 ? Ale jeśli TE-2, to jak dołożyliście dźwięki ? Moduł ?
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

No dobra, ale może się stać, że napiszę coś nie tak. A nie chodzi tyłko o słowa, ale też o sens.

Dziś jest dla mojej kolekcje wielki dzień, bo 3 moje lokomotywy otrzymały dźwięk. Miały być na razie tylko 2, ale kolega elvis z SJZ był tak zabrany do montowania, że zrobił wszystkie :D
Tyle złotych na raz jeszcze nie miałem u siebie :D

Przerobione mam dwie lokomotywy BR 218 DBAG. Pierwsza 218 296-2 z płytką T-2 a drugą 218 010-7 z gniazdem Plu12. Chcę prowadzić z nimi pull-push składy (moja siostra mieszka w Monachium, gdzie te składy jeżdżą i zauroczyły mnie tę lokomotywy).

Pierwszą elvis zrobił tak, że tylko jedna strona świateł lokomotywy działa (będzie ciągle w pull-push składzie), jak jedzie do przodu, białe świecą, jak pcha, to tylko czerwone. Muszę powiedzieć, że ten model ma bardzo realne kolory świateł, dokładnie w realu. Te "nowe" werzę już inaczej trochę świecą.

Ta druga otrzymała dźwięk ZIMO, jak widzieć na videu. Chciałem zrobić tak, że by było widzieć, które klawiszy włączam, ale nie wyszło dobrze.

Jakość filmiku jest nie dobra, bo tylko z mobila nagrywałem!! Nie mam jak lepiej nagrać niestety.

będzie dalej...
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 09:53 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Pisz jednak po polsku, naprawdę dobrze Ci to szło ;) Tym jednym wulgaryzmem się nie przejmuj naprawdę :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”