Problem z instal. dekodera PluX 12 w 02475 Przew.Reg.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Re: Problem z instal. dekodera PluX 12 w 02475 Przew.Reg.

Post autor: elvis »

Alteo pisze:Do tej loki pasuje tylko dekoder PluX12 Tilliga / ze względu na ustawienie nóżek w dekoderze...
A wydawało by się, że Plux, to plux i norma NEM658 to norma.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

Do tej loki pasuje tylko dekoder PluX12 Tilliga / ze względu na ustawienie nóżek w dekoderze/. Skoro pasuje tylko dekoder Tilliga to zmiana CV jest chyba zbędna. W mojej loce w DCC z dekoderem PluX12 nie jechała a światła świeciły jak chciały. W analogu wszystko było ok. Loka jest już 3 tygodnie w reklamacji. Czekam na efekty reklamacji. ??
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Ja myślę, że Oni są doskonale świadomi tego co wypuścili, tylko liczą na naiwność Polaczków
Tym bardziej trzeba domagać się reklamacji i wydania prawidłowo działającego towaru. Nie zamierzam sam kiwnąć palcem przy naprawie czegoś, co kupiłem nowego, nieużywanego i za dużą jak dla mnie kasę a na dodatek na gwarancji. Dla mnie sytuacje opisane w tym wątku są jawnym sygnałem, że nie należy kupować Tilliga. Ale jeśli już kupiłem to będę dochodził swego. Na szczęście kontakt ze sprzedającym i jego podejście do sprawy jest ok (nie pisze kto bo nie wiem czy sobie tego życzy) i myślę, że sprawa zakończy się pozytywnie. Boję się tylko, że zajmie to dużo czasu.
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Ja myślę, że Oni są doskonale świadomi tego co wypuścili, tylko liczą na naiwność Polaczków. Zresztą, to nie pierwszy przypadek. Powiedzcie mi czemu Czesi nie mają takich problemów, a firmy modelarskie wypuszczają modele ich lokomotyw, a nie jakieś przemalowanki?
TittyTwister pisze:...Przedne światla świeci ciągle (nawet niezależnie od F0), tylne według kierunku jazdy, poprawnie i uzależnione od F0. :|
To na bank jest jedno wyjście wyjarane i dla tego nie możesz nim sterować. Można to naprawić, tylko musisz wysłać do mnie dekoder, albo przez Petra Kreste. On będzie na pewno w Katowicach 1 kwietnia.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 21:39 przez elvis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

elvis pisze:A skąd Ty masz dekoder MX622? Jeszcze go nie ma w sprzedaży
...
No i czy światła świecą cały czas, czy można je wyłączać przez F0?
Chyba źle opisałem z strony Zimo. Bo to jest dekoder MX630 ale z 8pin gniazdem NEM652 (dlatego MX630R i ma rozmiary 20x11x3,5), ale taki tam nie jest - tylko MX621R (ale ten jest cienszy, 20x8,5x3,5), albo MX630R, ale ten jest grubszy(20x15x3,5), dlatego napisałem co pasowało. Myślę, że to mają na stronie zle napisane, bo jak trochę pamiętam to miał oznaczenie MX630R. Już go mam przez 2 lata.

Przedne światla świeci ciągle (nawet niezależnie od F0), tylne według kierunku jazdy, poprawnie i uzależnione od F0. :|
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 11:48 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Ty będziesz naprawiał, a Tillig w nieświadomości będzie dalej robił buble. A niech wie ile badziewi zrobił.
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Tyle, że plux12 od Lenza ma te same wymiary co plux16 od Zimo.
Niech mi ktoś przyśle taką lokomotywę, to się z nią rozprawię.
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

W tej lokomotywie może być problem z zamontowaniem innego dekodera niż zalecany przez tilliga (mam na myśli pluxa12)-jest bardzo mało miejsca :>
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Tak, kupujcie dalej jakieś wynalazki. Dobry dekoder musi działać, no chyba, że jest skopana lokomotywa. Ale tym też się mogę zająć. Tylko muszę ją fizycznie mieć na warsztacie.
A to jakie światła świecą, zależy od ustawień dekodera. W normalnych rękach programujesz, które funkcje mają być aktywne w analogu i kropka.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 20:37 przez elvis, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Ja jeszcze tylko dodam, że i w analogu i w DCC świecą tylko białe światła zewnętrzne.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Moja lokomotywa z dekoderem Kuehn N025 (6 pin) jeżdziła ok, gdy zamontowałem 12 pinowy LD-G-31 działała jak u kolegi Gloow. Obecnie ma dekoder 12 pinowy ale blaszke przełączoną na dekoder 6 pinowy i jest ok. Na analogu nie załączałem loka.
Gdy pojawi się u mnie jakaś inna lokomotywa z gniazdem PLUX 12 zajmę się tym problemem.
Na dzień dzisiejszy jestem rozczarowany nowym gniazdem i zakupem dekodera LD-G-31.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

Czytając posty z ww tematu, postawiłem swoją loko "Przewozy Regionalne" na tory w analogu ...
Ufff, moja zmienia światła zgodnie z kierunkiem jazdy z przodu - białe zimne, z tylu czerwone. Po zmianie kierunku jazdy jest identycznie: z przodu - białe zimne, z tyłu czerwone. :oops: :D
Czyli jest wg mnie OK. :D
Czekam właśnie na dekoder do tego loka, Piotr Makieciarz ma się u mnie z nim pojawić na dniach.
Po zamontowaniu dekodera napisze.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Moja już jest w reklamacji zobaczymy co dalej :>
Gloow
Kontakt:

Dzisiaj miałem ciut więcej czasu. Postanowiłem sprawdzić lokomotywę w analogu. Co z tego wynikło? Rozczarowanie. Lokomotywa przy zasilaniu analogowym również jeździ ale światła zapalają się tak jak w DCC, czyli nie przełączają się zgodnie z kierunkiem jazdy. Jadąc w jedną stronę mam prawidłowo oświetloną lokomotywę, gdy zawrócę już nie, bo na czole lokomotywy mam światła czerwone, a z tyłu białe.
Zastanawiam się w jak dużym procencie tych lokomotyw coś nachrzanili. Moja idzie do reklamacji a ja sam bardzo długo na pewno nie kupię już lokomotywy Tilliga.
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

A skąd Ty masz dekoder MX622? Jeszcze go nie ma w sprzedaży :shock:
Kiedy i gdzie kupiłeś ten dekoder, i podaj jego prawidłową nazwę. Może spróbuj mapowania funkcji
CV61=0
CV33=1
CV34=2
No i czy światła świecą cały czas, czy można je wyłączać przez F0?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”