BIPA- malowanie
Moderator: mod-Tabor
- golab
- Kontakt:
Re: BIPA- malowanie
A ja bym chętnie dowiedział się więcej o technice wykonania - czym malowane, skąd kalki i w jaki sposób likwidowane były skosy 

-
- Kontakt:
Trochę się śpieszyłem w poprzednim poście. Chodzi mi o ten dodatkowy wywietrznik na końcowych członach.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 20:53 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Układ wywietrzników jest taki jak narysowałeś tzn. 3 i 4 są bliżej siebie. Drążąc dalej temat wywietrzników na dachu to ze zdjęć zamieszczonych przeze mnie wcześniej nie mogę wywnioskować czy były one tam czy nie. Na fotce od k. Drlukasz akurat żuraw wodny zasłania tę część dachu. Za to dotarłem do fotki takowej:

Nie muszę opisywać co na niej widać, ale czy to było regułą we wszystkich wagonach ponieważ na fotce od k. cichonka takowego wywietrznika nie ma.

Nie muszę opisywać co na niej widać, ale czy to było regułą we wszystkich wagonach ponieważ na fotce od k. cichonka takowego wywietrznika nie ma.

Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 20:52 przez clipers, łącznie zmieniany 3 razy.
- Witek M.
- Kontakt:
A to ma byc Bipa prosto z Goerlitz - nowka sztuka...AK pisze: [...] ale nie wiadomo ile z tego to sadza.

-
- Kontakt:
Co do wywietrzników to nad przedziałem końcowym też był jeden. Mniej więcej w osi lewej krawędzi okna od strony drzwi w osi dachu.
Druga sprawa to kolor dachu. Wątpię żeby fabrycznie był taki odcień szarości. Zauważ że na zdjęciach po zabrudzeniu dach nie różni się od boków. Na fotach z lat 70-ych jest różnica ale on jest bardzo ciemny. Ciemniejszy niż boki. Powiedziałbym RAL7024 ale nie wiadomo ile z tego to sadza.
Druga sprawa to kolor dachu. Wątpię żeby fabrycznie był taki odcień szarości. Zauważ że na zdjęciach po zabrudzeniu dach nie różni się od boków. Na fotach z lat 70-ych jest różnica ale on jest bardzo ciemny. Ciemniejszy niż boki. Powiedziałbym RAL7024 ale nie wiadomo ile z tego to sadza.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 08:41 przez AK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Tak się jeszcze zastanawiam (bo nie za bardzo widać z tej perspektywy) czy jest mniejsza odległość pomiędzy wywietrznikami pary 3 i 4? Zakładając, że sekwencja iksów to wywietrznik, dach powinien z boku wyglądać tak:
_______XXX___XXX___XXX_XXX___XXX___XXX________
Malowanie super
_______XXX___XXX___XXX_XXX___XXX___XXX________
Malowanie super

Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 09:01 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Pomimo, że wagon jest już pomalowany to jest to rzecz łatwa do poprawienia. Coś jeszcze upatrzyłeś?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 08:41 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Za krótka ta rynna nad oknami górnego pokładu... 

Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 08:40 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Prace wciąż trwają. Czekam jeszcze na parę elementów fototrawionych (poręcze, mocowania zderzaków, ramki przy lampach). Na razie jedna fotka po malowaniu.

Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 08:40 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Dzieki fajne zdjecie
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 15:16 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
http://www.flickr.com/photos/42309484@N ... 421093082/
Wagon ma prosty dach, nie jest na tyle czytelne, by stwierdzić jak jest oznaczony wagon (wydaje mi się jednak, że Bhp) zdjęcie z roku 1984 (IVc) ale świadczy o tym, że "prostodachowe" Bhp z paskami się zdarzały
Wagon ma prosty dach, nie jest na tyle czytelne, by stwierdzić jak jest oznaczony wagon (wydaje mi się jednak, że Bhp) zdjęcie z roku 1984 (IVc) ale świadczy o tym, że "prostodachowe" Bhp z paskami się zdarzały
-
- Kontakt:
No tak
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Przeczytaj dokładnie opis.clipers pisze:Z tego co przeczytalem w opsie kalek na allegro do BIPY to sa one w kolorze kremowym/ kosc sloniowa.

Kolor podłoża ma tylko takie znaczenie, że białe napisy na kremowym tle słabo widać...

-
- Kontakt:
Mam jedno szybkie pytanie. Z tego co przeczytalem w opsie kalek na allegro do BIPY to sa one w kolorze kremowym/ kosc sloniowa. Jaki kolor z palety RAL powinna miec farba na paski w okol wagonu, chyba to powinno sie jakos zgrywac razem z kalkami?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 16:18 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No to większa ilość moich wątpliwości została rozwiana. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wrzucę fotkę jak będzie coś gotowe.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2011, 17:47 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.