Zaginarka do blaszek fototrawionych

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
miki
Kontakt:

Re: Zaginarka do blaszek fototrawionych

Post autor: miki »

Ranger pisze:Z tego co czytałem ogólnie na materiały modelarskie jest 0%. ...
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś utworzono specjalną kategorię pt. "materiały politechniczne" czy jakoś tak i wszystkie modele w niej wylądowały, oczywiście tylko po to, żeby nie być obłożonymi - jak zabawki - 7% tylko - rzecz oczywista - 22% VAT.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Mam odpowiedź ze sklepu.
Z ich doświadczenia masa paczki nie wpływa na cło i inne koszta tylko jej wartość.
Zasugerowali że w razie potrzeby wyślą wiele paczek bez extra kosztów, najpierw rzeczy dostępne, potem ta które czekają na dostępność.
Ponadto utargowałem 15% upustu co daje 211 USD mniej.
W tej chwili tyle. Wykonam przelew i nadam bieg zamówieniu.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Zamówienie zostało złożone. Jednak do czasu wyjaśnienia wątpliwości dot. cła i jakichkolwiek extra kosztów wstrzymuję sie z zapłatą za towar. Dodatkowo liczę na zniżkę w związku z dość sporym zamówieniem. Teraz czekamy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Z tego co czytałem ogólnie na materiały modelarskie jest 0%. Ale popatrzmy ogólnie na zakupy z poza UE. Ostatnie zakupy modeli Peresvet i TT-Model były na kwotę dużo większą po mimo tego nie było żadnych ekstra kosztów. Także chyba sprawdze opcję wysyłki od przyjaciela do przyjaciela a jak celnicy sie przyplują to paczka wróci. Za przesyłke nic nie płacimy. Oczywiście będe chciał tez rozbić zamówienie na parę paczek jesli da radę za darmo.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

No generalnie przy imporcie "prywatnym" (tzn do osoby fizycznej) z Chin z tego co wiem obowiązuje cło na daną grupę artykułów oraz VAT. Skategoryzowanie produktu i przyporządkowanie do danej grupy oclenia najlepiej sprawdzić w ISZTARze. Na pociągi elektryczne i plastikowe redukcyjne jest to o ile dobrze pamiętam 0%. Jak kwalifikuje się taki sprzęt jak zaginarki - nie wiem ale dobrze byłoby to wcześniej sprawdzić aby opis produktu przez jedno słowo nie dał pretekstu do innego zakwalifikowania. Problemem przy takim imporcie może być też ilość sprowadzanego produktu przez osobę fizyczną - może być to potraktowane jako import w celach handlowych... W obliczu takich rozwiązań jak "gift" czy "zaniżona faktura" niestety urzędy bezradne też nie są...
Szkoda, że podane linki do forum modelarskiego nie działają bo tam było to opisane dość dokładnie...
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Ranger pisze:Nie to jest błądne myślenie. Vat płacisz jak kupujesz gdzieś bez Vatu. W cenę jest wliczony Vat. Jesli już to może być wyrównanie podatku. Inaczej nic byś nie sprowadził zza granicy bo byś z torbami poszedł.
Sklep wysyłając paczkę deklaruje także jej niska wartosć. Jesli nie da sie obejść tego to wyslemy towar w kilku paczkach.
Konrad,
uważaj z takim myśleniem, bo mżesz się przejechać. Nie jestem specem od VAT'u, ale w/g mojej wiedzy, to o czym napisałeś ma szansę mieć zastosowanie w przypadku zakupów w EU. W przypadku zakupów w USA, HK itp. płacisz cło (czasami 0%) i później od całości jeszcze VAT zgodnie ze stawką krajową, a w Polsce - zgodnie z paragonem jaki dostałem za zakup takiej zaginarki - to 22%. Pytasz jak określą wartość. Bierz pod uwagę, że mimo wszystko celnicy to nie debile, a - jak to powiedział jeden z kolegów - Polska potrzebuje pieniążków. Moich kumpli przy zakupach w Chinach w październiku b.r. zrobili w ten sposób, że zażądali kopii przelewu. Nie traktuj, proszę, powyższego jako straszenie lecz ostrzeżenie. Dla mnie to ryzyko było głównym powodem zorganizowania zakupu we Wrocławiu. Przy okazji pochwalę się, że urządzonka już są u mnie, a część nawet u pozostałych właścicieli. Nie mam żadnego doświadczenia z zaginarkami ale ta wygląda bardzo obiecująco no i ma napis "Made in the U.S.A.", a nie "Made in China" :mrgreen: .
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Żukow pisze:Garść porad, jak ominąć cło i opinii o Lucky Model, dla tych, którzy mają opory przed zakupami na Dalekim Wschodzie.
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=67&t=745
Niestety forum nieczynne, jesli masz gdzieś to zapisane to podeślij.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Nie to jest błądne myślenie. Vat płacisz jak kupujesz gdzieś bez Vatu. W cenę jest wliczony Vat. Jesli już to może być wyrównanie podatku. Inaczej nic byś nie sprowadził zza granicy bo byś z torbami poszedł.
Sklep wysyłając paczkę deklaruje także jej niska wartosć. Jesli nie da sie obejść tego to wyslemy towar w kilku paczkach.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

+ 22% VAT :/
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

To może inaczej. Jeśli wyślą to jak w preferencjach:
Take this order a gift for my friend
Declare Low Value Invoice
Do not combine other shipment
Please use no-logo box
Do not put invoice into the box

To nawet jeśli rozpakują tę paczkę to na jakiej podstawie naliczą cło i w jakiej wysokości ?? Myślmy logicznie a nie na podstawie emocji. Swoją drogą nawet jeśli by trzeba było zapłacić cło (jesli ktoś tam sie zna) to nie powinno ono być większe nić 10% wartości co i tak w sumie daje nam oszczędność bliska 700zł w porównaniu z zakupami w Polsce.

Na ewentualne zmieany czekam jeszcze do północy. Potem zrobię zamówienie.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Był kalkulowany koszt z cłem i bez cła? Jeżeli tak jaka jest róznica. Być może lepiej zapłacić cło niż kombinować, oczywiście jeżeli nie będzie innej możliwości. Jeżeli natomiast cło znacznie podniesie cenę zaginarki, wolałbym to wiedzieć wcześniej.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Nie bądźmy pesymistami!
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Gdyby nie Ty sam bym na to nie wpadł :mrgreen:
A tak na serio to dowiem sie najpierw czy wysyłali już takie paczki i czy mieli jakieś reklamacje w związku z dodatkowymi kosztami.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Witam! Moja lista została zamnknięta.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

UWAGA !!
Po podliczeniu wszystkich towarów ich łączny koszt wynosi ponad 1500 USD. Przede wszystkim liczę na darmową wysyłkę gdyż masa paczki wynosi ok 7,5kg. Staram sie też o rabat na całe zamówienie z racji odpowiednio dużej kwoty.
Jeśli nikt z was sie nie rozmyślił i nic już nie chce dodać do swojego zamówienia lub wrącz przeciwnie, chce zrezygnować lub coś zmienić to zapraszam na PW. Na wszystkie zmiany i ewentualne poprawki czekam do dzisisjszego wieczora. Potem zamawiam towar aby ktoś nam sprzed nosa nie sprzątnął nowej dostawy zaginarek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i narzędzia”