Koła Tillig 8,3 mm w wagonach BTTB

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Koła Tillig 8,3 mm w wagonach BTTB

Post autor: ArturSchŁ »

Ranger pisze:I są to oczywiście oryginalne koła Tillig.
IMHO: Tillig nie wytwarza tych kół. Pochodzę z fabryki w CZ (ale nie z Tillig.CZ).
Ostatnio zmieniony 02 lis 2006, 12:39 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Jeśli chodzi o koła 8,3mm, to uważam, że warto zmieniać i nie ma się nad czym zastanawiać. Ja dzisiaj dostałem partię kół i wymieniłem stare w dwóch cysternach dwuosiowych, jednej czteroosiowej, węglarce i BIPI-e. Opory toczenie jakie wagony posidały na kołach BTTB zniknęły. I tu najważniejsza sprawa, na allegro kosztują tylko 2,90 za szt.(jednostronnie izolowanie, są też dwustronnie). Nie tak jak w sklapie prawie po 5zł za szt. I są to oczywiście oryginalne koła Tillig.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:I ja już o tym pisałem na poprzednim forum. Bipa - tylko i wyłącznie 8,3 mm!!
Możliwe, umknęło mi widocznie. Gdy kupowałem, nie było dostępnych 8,3 mm.
:D
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

ArturSch pisze:
Charakterek pisze:na zdjęciu u góry - kółka 8.3mm. Na dole - 8 mm.
Bipa:
Chciałbym opisac swoje doświadczenia z wymianą kółek. Zakupiłem kółka 8 mm i wstawiłem do Bipy.
I wszystko cacy z jednym wyjątkiem. Gdy spinam ze sobą 2 Bipy to przy przejeździe przez rozjazd (tory modelowe) sprzęg się rozpina !! Poprostu skrajne wózki są osadzone za nisko i dolna część sprzęgu na rozjeździe unosi się. W ten sposób człony sie rozpinają.
Sądzę, że przynajmniej w skrajnych wózkach konieczne jest zastosowanie kółek 8,3 mm.
I ja już o tym pisałem na poprzednim forum. Bipa - tylko i wyłącznie 8,3 mm!!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:na zdjęciu u góry - kółka 8.3mm. Na dole - 8 mm.
Bipa:
Chciałbym opisac swoje doświadczenia z wymianą kółek. Zakupiłem kółka 8 mm i wstawiłem do Bipy.
I wszystko cacy z jednym wyjątkiem. Gdy spinam ze sobą 2 Bipy to przy przejeździe przez rozjazd (tory modelowe) sprzęg się rozpina !! Poprostu skrajne wózki są osadzone za nisko i dolna część sprzęgu na rozjeździe unosi się. W ten sposób człony sie rozpinają.
Sądzę, że przynajmniej w skrajnych wózkach konieczne jest zastosowanie kółek 8,3 mm.
britie
Kontakt:

Post autor: britie »

Dziękuję Kolegom za pouczającą lekturę :)

britie
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Ja staram sie powoli to wymieniać. Nie wim czy potwierdza to inni, ale w wagonach BTTB takich jak Gbs czy platforma (czyli stosunkowo długich), na tradycyjnych kołach plastikowych lub metalowych były problemy z pokonywaniem EW1 i DKW. Wymiana jest więc koniecznością.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

dzięki

Post autor: michuchu »

Dziękuję wszystkim za porady.
W takim razie zacznę systematycznie wymieniać koła w swoim taborze.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Charakterek pisze:Poza tym te quasi metalowe koła mają bardzo wysokie obręcze. Jak posłuchasz takiego wagonu na niskich torach modelowych - wymienisz wszystko w pioruny i natychmiast!
Te quasi-metalowe zestawy kołowe (metalowa obręcz ale plastikowy rdzeń) mają obrzeże identyczne jak w lokomotywach BTTB. I choć nie wyglądają one super-realistycznie, to jednak jedne i drugie bez problemu poruszają się po torach z szyną CODE 70, np. TT-Modell od p. Kaczyńskiego.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

na zdjęciu u góry - kółka 8.3mm. Na dole - 8 mm. Różnice - niewielkie. Wszystko się sprowadza do tego, że plastikowe kółeczka miały ok 8.5 mm. Więc wstawienie 8.3 mm nie wygląda źle. Natomiast 8 mm robią wrażenie za małych - za bardzo odstają klocki hamulcowe. Tillig w nowych podwoziach poprawił ten element. Zatem te kółka 8.3 mm to nie taki zły wynalazek. A ich jakość jest pierwszorzędna! Bo tak naprawdę tych kółek Tillig nie robi. Nawet tych, które montuje w swoich wagonach - nie robi. Robi to inna firma dla Tilliga. I ta właśnie firma robi też kółka 8.3 mm. Podobnie sprawa się ma z oświetleniem do wagonów - robią je czesi a Tillig sprzedaje pod swoim szyldem. Podobnie jak napędy Roco N...

Reasumując - z czystym sumieniem kółka polecam! Y wagony czy bipa to już nie ten sam wagon!

Obrazek

Bipa:

Obrazek

Wagon Y

Obrazek
michuchu pisze:Witam,
Dodam jeszcze, że mam kilka Y-wagenów ze schyłkowych czasów BTTB, gdzie montowane były już quazi metalowe koła. Czy te warto zamieniać?

Czy wspomniane koła (8,3 mm) będzie można zastosować, np do wagonów samowyładowczych lub Bipy?
Zmieniać, te kółka są jednostronnie izolowane - istnieje możliwość założenia oświetlenia.

Poza tym te quasi metalowe koła mają bardzo wysokie obręcze. Jak posłuchasz takiego wagonu na niskich torach modelowych - wymienisz wszystko w pioruny i natychmiast!
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2006, 14:06 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

britie pisze:To może ja się od razu podepnę o pytanie o różnicę pomiędzy szerokością kół 7,5mm, 8 i 8,3 mm - Też chciałbym powymieniać kółeczka w moim taborze, ale nie wiem na jakie. Czy różni producenci stosują/stosowali różną szerokość?
Poproszę o radę w tej kwestii :)

pozdrawiam
britie
Kółka 7,5mm są stosowane w nowych wagonach Tilliga...do bttb pasują...ale np w y-wagonach wózek będzie za nisko i będzie zahaczał o rozjazdy i się wykolejał...NIE POLECAM

Kółka 8mm to są minimalne, jakie można zastosować w BTTB ...ja osobiście wszystkie wagony mam właśnie na tych kółeczkach, i jestem z nich zadowolony!!

kółka 8,3mm są to najlepsze do BTTB...ponieważ jak już wyżej pisałem, są to rozmiary plastikowych kółek BTTB...

Nie wiem jak ROCO, ale Tillig stosuje 7,5 mm...
britie
Kontakt:

Post autor: britie »

To może ja się od razu podepnę o pytanie o różnicę pomiędzy szerokością kół 7,5mm, 8 i 8,3 mm - Też chciałbym powymieniać kółeczka w moim taborze, ale nie wiem na jakie. Czy różni producenci stosują/stosowali różną szerokość?
Poproszę o radę w tej kwestii :)

pozdrawiam
britie
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

WITAJ michuchu na forum i zapraszam do czynnego udziału....

OCZYWIŚCIE. Wszystkie koła 8,3 mm będą pasować do wszystkich starych BTTB...
Zresztą, plastikowe koła BTTB miały taki rozmiar.
Także nie zastanawiaj się więcej i bierz...wymieniaj...naprawdę warto...
Nie będziesz miał problemów z żadnymi wagonami BTTB!! Wymieniaj i już!!
A allegrowicz inzynier00 jest dobrym allegrowiczem...także to dobry kontrahent...
GORĄCO POLECAM!!
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2006, 23:13 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Koła Tillig 8,3 mm w wagonach BTTB

Post autor: michuchu »

Witam,
Zastanawiam się nad wymianą kół w wagonach na takie jak na tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item99122679_kola ... 3_mm_.html

Co Wy na to? Czy warto? Czy będą pasowały do wagonów towarowych, Bipy, REKO i Y-wagenów? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Dodam jeszcze, że mam kilka Y-wagenów ze schyłkowych czasów BTTB, gdzie montowane były już quazi metalowe koła. Czy te warto zamieniać?

Czy wspomniane koła (8,3 mm) będzie można zastosować, np do wagonów samowyładowczych lub Bipy?
Ostatnio zmieniony 02 lip 2006, 18:30 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Koła/Ośki/Gumki”