Zarysy makiety w głowie :)

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Krzysztof F
Kontakt:

Wybierz raczej ten

Post autor: Krzysztof F »

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=6373
1/ Róznica w cenie (znaczna)
2/ Napęd podmakietowy (ważne) jeśli chcesz budowac makiete redukcyjną- ściśle w skali TT. No i wygląd na samej makiecie.....
:>
Bartosz Ł.
Kontakt:

Re: Zarysy makiety w głowie :)

Post autor: Bartosz Ł. »

Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Opinię o poszczególnych sklepach/sprzedawcach musisz sobie sam wyrobić, w czym pomocny może być ten wątek: http://forumtt.pl/index.php?c=13
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Bartosz Ł. pisze:Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy do tej zwrotki będzie pasował ten napęd?
Nie wiem jaki to napęd w drugim linku (błąd), ale mówimy zapewne o tych zwrotnicach , do których na pewno pasują te oraz te napędy (to moim skromnym - niekoniecznie mądrym - zdaniem. ;)
Bartosz Ł.
Kontakt:

O, właśnie o takie coś mi chodziło, dzieki bardzo!

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy do tej zwrotki będzie pasował ten napęd?
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Bartosz Ł. pisze:Mam jeszcze dwa pytania:
2.Kiedys spotkałem się na stronie PIKO z przykładami rozjazdów, gdzie było pokazane
jakie tory zastosować aby wszystko było równo; może ktoś podać link do tej strony,
ponieważ nie zapamiętałem adresu?
Przyjrzyj się proszę tym skanom z katalogu Tillig 2009. (choć nie jest to strona Piko, ale zawsze jakiś obraz planu będzie)
Bartosz Ł.
Kontakt:

Mam jeszcze dwa pytania:

1.Który z tych sklepów jest najrzetelniejszy oraz w którym jest według was najtaniej?
- Makieciarz,
- Świat Kolejek (emarket),
- Modelmania,
- Modelarski (Techno-Hobby),

2.Kiedyś spotkałem się na stronie PIKO z przykładami rozjazdów, gdzie było pokazane
jakie tory zastosować aby wszystko było równo; może ktoś podać link do tej strony,
ponieważ nie zapamiętałem adresu?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 16:22 przez Bartosz Ł., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Post autor: MATT »

Witam Cię Bartosz przeczytałem dość uważnie Twoje zapytania. Fakt odpowiedzi wiele fachowych. To się liczy. Ja nie będe Ci nic sugerować ponieważ moja makieta jest dość leciwa i wszystko o co pytasz się nie sprawdzi, no oprócz analogu. Ja mam rurki i dobrze się z tym czuje, niestety wymiana nie wchodzi w gre ponieważ trzeba by zmieniać całą geometrię makietę. Zamierzam jednak na nich wprowadzić cyfrówkę. Nie wiem co z tego wyjdzie-zobaczymy. Sterowanie natomiast pozostawię na analogu. Jest naprawde proste.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Bartosz Ł. pisze:...z elementów elektrycznych...semafory będą, aczkolwiek nie będą się "świecić".
Bezsens - podpięcie semafora to trzy kabelki do klawiaturki - myślę, że trudne to nie jest, a koszty też raczej żadne. :) Poszukaj dobrze po forum, po naszym i innych - podpowiedzi jest cała masa. Myślę, że warto - nie musisz od razu silić się na uzależnienia świateł od drogi przebiegu, możesz podawać sygnały ręcznie. Przecież chodzi w tym wszystkim o dobrą zabawę :)

Pozdrawiam - Jacek
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 14:40 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartosz Ł.
Kontakt:

No ja rurek nie będę używał :P
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :P
Tylko pooglądaj makiety bez tego i zaczniesz się zastanawiać po co te napędy tam straszą :mrgreen: Moja pierwsza makieta też mi się podobała chociaż była na rurach i z napędami przy zwrotnicach, jak to przy bttb, a potem ...
Bartosz Ł.
Kontakt:

Dziękuję wszystkim za pomoc, jak będę miał jakieś wątpliwości, to odezwę się :)

@womo: No niewiem, widziałem u znajomych makietki, mi się to wręcz podoba - każdy ma inne gusta.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Paweł ma rację, napędy tylko pod makietowe. Te zaproponowane przez ciebie potem strasznie rażą na makiecie.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Bartosz Ł. pisze:Po dokładnym przeanalizowaniu mętlika w mojej głowie, doszedłem do kilku wniosków: ............................
I mam jeszcze pytanie. chciałbym sterować zwrotnicami za pomocą tej klawiaturki. A w związku z tym, że mam zamiar zastosować takie napędy zwrotnic, to chciałem spytać, czy ten napęd wymaga zasilania przez dłuższą chwilę? Bo jeżeli tak, to w urządzeniu impulsowym raczej się nie sprawdzi.
Add 1
A dlaczego miałyby nie świecić - wystarczy, że do klawiaturki pokazanej przez ciebie podepniesz semafor ;) i podasz sygnał przez klawiaturkę - i będzie świecić - chociaż nie będzie miało to wpływu na sterowanie!!!
Add 2
Do twoich celów wystarczający wynalazek
Add 3
Dobry pomysł

Co do napędu to nie lepiej coś takiego kupić? http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=6373
masz wtedy 2 napędy w cenie jednego - całość kulturalnie schowana pod makietą.
Ta klawiaturka będzie odpowiednia do w/w napędów!
Ma możliwość chwilowego podania sygnału ( poprzez naciśnięcie klawisza ) lub włączenia na stałe sygnału ( odgina się klawisz )

Paweł
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 10:44 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

:mrgreen: zapewniam Cię że finansów na makietę i tabor nigdy dość :mrgreen:
flexy są najtańsze, więc w co chcesz inwestować tańszego ? w rury z allegro?
Przejdź sie do jakiegoś sklepu i pooglądaj tory, flexy są super, ładnie się zginają i prostują. Ułożenie ich nie jest żadnym problemem, nawet na łukach. Musisz niestety wiele rzeczy dotknąć żeby zrozumieć o co w nich chodzi.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 10:29 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”