MakieTTa by WojtekTT

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

WojtekTT
Kontakt:

Re: MakieTTa by WojtekTT

Post autor: WojtekTT »

Wielkie dzięki za podpowiedzi :) Jak tylko wrócę do szczecina to przerobię je zgodnie z waszymi radami :)
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

WojtekTT pisze:.....przyznam się że nie mam bladego pojęcia jak dokładnie powinien wyglądać taki napęd i z czego można go zrobić. Od razu powiem, że nie szukałem postów z tymi materiałami :)
Poszukaj tutaj - trzeba samemu pozaginać :)

zwrotnik - http://www.modart.republika.pl/080240.html
napęd zwrotnicowy - http://www.modart.republika.pl/080250.html

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 30 paź 2008, 13:24 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

WojtekTT pisze:No właśnie.....przyznam się że nie mam bladego pojęcia jak dokładnie powinien wyglądać taki napęd i z czego można go zrobić.
Napęd mechaniczny wygląda tak:
Obrazek
Do takiego napędu dochodzą linki pędniowe, ukryte zwykle w osłonie w kształcie rury. Na rysunku powyżej jest to akurat kanał przykryty betonowymi płytami.
Istotne jest, że linki muszą dochodzić do napędu zawsze po przeciwnej stronie niż ta mała "skrzyneczka" zaraz przy napędzie - wynika to z wewnętrznej konstrukcji napędu.

Natomiast te "betoniki", które zabudowałeś wokół plastiku łączącego iglice zwrotnicy bardziej kojarzą się z napędami elektrycznymi, jak poniżej:
Obrazek
Ale wtedy pędnie mechaniczne są całkowicie zbędne...

Źródło fotek: http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/kol ... otnice.php
Ostatnio zmieniony 30 paź 2008, 13:24 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekTT
Kontakt:

Byłoby lepiej, gdybyś pousuwał z rozjazdów te plastikowe uchwyty napędów elektromagnetycznych i zamiast nich umieścił imitacje prawdziwych
No właśnie.....przyznam się że nie mam bladego pojęcia jak dokładnie powinien wyglądać taki napęd i z czego można go zrobić. Od razu powiem, że nie szukałem postów z tymi materiałami :)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 20:04 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

WojtekTT pisze:kilka zdjęć po wysypaniu szutru pod tory.
Byłoby lepiej, gdybyś pousuwał z rozjazdów te plastikowe uchwyty napędów elektromagnetycznych i zamiast nich umieścił imitacje prawdziwych napędów (mechanicznych, jak domyślam się po poprowadzonych kanałach pędniowych).
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 20:04 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Post autor: SWBT.S.A. »

Bardzo podoba Mi się twoja makieta. :D
Moim zdaniem szuter to drobne kawałki kamieni/tłucznia dobrze zagęszczone a tłuczeń to większe kruszywo, ale i tak wiadomo o co chodzi.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

WojtekTT pisze:kilka zdjęć po wysypaniu szutru pod tory.
A nie TŁUCZNIA ??
;)
WojtekTT
Kontakt:

kilka zdjęć po wysypaniu szutru pod tory.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 paź 2008, 12:09 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekTT
Kontakt:

Pora na kolejne uaktualnienie :)

Niechętnie, aczkolwiek powoli i systematycznie próbuję waloryzować elementy na makiecie. Na pierwszy ogień poszły mosty....no cóż z bliska może nie wygląda to zbyt dobrze i mam tego świadomość, ale staram się jak tylko mogę :)

Natomiast czerpiąc doświadczenie z modelarstwa okrętowego zrobiłem deski na wiadukcie i szczerze powiedziawszy jestem z nich dumny:) wyszły krzywe, niedopasowane i spróchniałe tak jak zakładałem. Zdjęcia przeróbek poniżej :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 paź 2008, 01:48 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekTT
Kontakt:

Oczywiście :D to są dopiero wstępne przymiarki, na chwilę obecną dociąłem torowisko, żeby pasowało, a teraz zaczynam malowanie na rdzawy kolor. Później planuje zebrać nadmiar trawy, przykleić torowisko, a dopiero później zabrać się za posypki, szuter i wszelkie tego typu wykończenia. Mam jednak problem ponieważ widziałem w Poznaniu na targach na jednej z modelowych makieTT semafory świetlne i nie mam pojęcia gdzie można takie dostać, bo wprawdzie mam trochę różnych semaforów firmy SIBA ale mam nieodparte wrażenie, że nie pasują do TTki. Jeśli macie jakieś sugestie gdzie można nabyć takie oświetlenie to piszcie.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 15:10 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Rozumiem że okolice torowisk "zbijesz" szutrem, stworzysz szlak jednym słowem...
WojtekTT
Kontakt:

Przyszła pora na trochę uaktualnień makietowych. Z powodu opóźnienia w dostawie elementów z Czech musiałem odłożyć prace wykończeniowe przy peronach, ale udało się zrobić kładkę przez tory i jeszcze parę innych drobiazgów jak krawężniki przy skrzynce bezpośrednio obok zwrotnicy.
A z nowości zaczynam prace nad wzgórzem i nad korytem rzeczki/strumienia biegnącego wzdłuż wzgórza.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, 15:09 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
WojtekTT
Kontakt:

Masz oczywiście rację i plany konstrukcji są w trakcie realizacji. Myślałem o czymś w stylu kratownicy z desek od spodu i dopiero to wszystko będzie na stole. Na razie sama sklejka ważyła 4,5 kg plus cały sprzęt chociaż sam w sobie niezbyt ciężki to razem może doładować kilka kg.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 21:04 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

rama do tej makiety

Post autor: michuchu »

Witam,
Ja radziłbym pomyśleć o solidnej konstrukcji ramy do tej makiety, bo zobaczysz jak szybko zacznie przybierać na wadze, a potem mogą być problemy ze sztywnością konstrukcji.

Sama makieta jak dla mnie OK.

Pozdrawiam,
Michał
WojtekTT
Kontakt:

Po tym jak napatrzyłem się na targach modelarskich na makiety i to nie tylko w naszej skali z ogromną przyjemnością zabrałem się za robienie swojej makiety i kolejne efekty widać poniżej

Tak wygląda tor (rurka) po ostatecznym wykończeniu i przygotowaniu do postawienia tam parowozu. Nie wiem czy nie przesadziłem z trawami i krzakami, ale wydaje mi się że jest całkiem ok :> No i wyciąłem wreszcie peron i zaczynam go powoli przygotowywać do przyklejenia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu wykończenie przestrzeni pomiędzy torami.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 11:35 przez WojtekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”