Digitalizacja ICE 3 PIKO - Garść pytań

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Digitalizacja ICE 3 PIKO - Garść pytań

Post autor: ArturSchŁ »

1.
miano pisze:Zależy na ile jest wysoki ....
To chyba nie jest sprawa wysokości lecz kształtu. Z porównania zdjęć wynika mi, że SILVER DIRECT jest akurat o 90 stopni obrócony czyli w poprzek, zamiast wzdłuż, pudła. :(

2.
miano pisze: zastosowałem ESU cośtam mikro ....
Gdzie wsadziłeś piszczek i jakie są dżwięki do ICE ??
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

ArturSch pisze:Czy on tu się nie nadaje ?? Z tego co widzę na Charakterkowym zdjęciu to właśnie PIKO o tym deko pomyślało.....
Zależy na ile jest wysoki bo akurat nad gniazdem jest trochę mało miejsca i gdy tam dałem dekoder to obudowie brakowało z 5 mm do zamknięcia. Przesunięcie dekodera na kablu bliżej końca daje większe prawdopodobieństwo powodzenia - chyba że masz taki dekoder (SILVER DIRECT) aby spróbować. ;) Ja zastosowałem ESU cośtam mikro a i tak domkło się na styk.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 10:07 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

E tam, marudzicie. Silver włazi!

1. Wyjmamy zaślepkę i wkładamy do gniazda coś konkretniejszego
Obrazek

2. Unosimy kabelki, a dek przyklejamy taśmą dwustronną co to nam ją Lenz serwuje (NIE WYRZUCAMY TEGO BIAŁEGO PAPIERKA OD TAŚMY!!!)
Obrazek

3. Układamy kable uważając, by nie trafić żadnym w otwór śruby (zaznaczony na pikczerku). To białe co nam zostało z taśmy kładziemy na dekoder a pod podniesione kable
Obrazek

Zamykamy i włala!
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 09:21 przez Charakterek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ja lubię wyzwania. Jak zainstaluje Kuehn"a to dam znać i obfocę wszystko pięknie.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

ArturSch pisze:Czy on tu się nie nadaje ??
Chyba tylko on. Tylko trzeba jeszcze zmierzyc czy wymiarami sie wpasuje. Inne to naprawde bedzie meka zeby zmiescic.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 20:02 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Cobrix pisze:Do tego gniazdo nie w poprzek tylko wzdluz wagonu.
Nie rozbierałem, ba nawet jeszcze nie wyjąłem ze styropianu, więc tylko mniemam: czy ktoś próbował z dekoderem SILVER DIRECT ??

Obrazek

Czy on tu się nie nadaje ?? Z tego co widzę na Charakterkowym zdjęciu to właśnie PIKO o tym deko pomyślało.....
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, 09:19 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

To widzę,że raczej będe miał problem z wstawieniem dekodera Kuehn T145-P z SUSI.
Obrazek
Co o tym myślicie... ??
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 19:46 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Model zacny wg mnie ale tego debila ktory projektowal bebechy to powinni wyslac do Chin i publicznie rozstrzelac.

Jak wyczytalem ze ma gniazdo NEM652 zakupilem jakis czas temu Golda i czekalem na model. Rozbieram i zalamka. Nie wiem jaki dekoder z NEM652 moze sie tu zmiescic. Dekodery z tym gniazdem sa przeciez wieksze niz z NEM651. Jakby nie mozna bylo zrobic ramy 2-3mm nizszej. Do tego gniazdo nie w poprzek tylko wzdluz wagonu. Normalnie to trzeba miec niezle z glowa zeby taki patent wymyslic.

Jak juz nie bylo miejsca to przynajmniej NEM651 by wstawili - mozna by skorzystac z dekederow mini. A teraz trzeba kombinowac i upychac jakies wynalazki albo lutowac cos na wlasna reke. Sama 8pinowa wtyczka od Lenza Golda zajmuje wolne miejsce a gdzie dekoder wstawic. A to mial byc spokojny weekend z nowym modelem a znowu tylko sie wqurzyc mozna. Innego dekodera nie mam na stanie. Nawet nie mam pomyslu co tu wstawic.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 19:41 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:Po co komu dławik w DCC?
Jak wyjmiesz i coś Ci się spali to już będziemy wiedzieli ...po co. Bardzo dydaktyczne doświadczenie.
:roll:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

A teraz zastanówmy się. Po co komu dławik w DCC?
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Ja umieściłem na lewo od gniazda, gdyż jak był nad gniazdem to obudowy nie dawało się zamknąć. Problem był też z kabelkami - trochę przydługimi.
Obrazek
Jeżeli twój dekoder uda się jednak upchnąć to ja bym nic nie zmieniał.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 13:50 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Na razie testuj bez kombinacji, jak fabryka sobie to wymyśliła, potem możesz pozmieniać. Tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Digitalizacja ICE 3 PIKO - Garść pytań

Obrazek
Oto zdjęcie tejże maszyny od środka. Płytka z gniazdem po lewej, układ LC po prawej. Producent zaleca umieszczenie dekodera nad płytką z gniazdem. Ale tam już panuje ścisk. Czy nie było by wielkim grzechem, jakbym pożegnał układ LC (na zawsze) podpiął silnik bezpośrednio do tej drugiej płytki, a w miejsce gdzie obecnie jest LC wstawił dekoder? Takie rozwiązanie definitywnie załatwiłoby problem braku miejsca. Nic się silnikowi ani dekoderowi po usunięciu dławik anie stanie? Czy może lepiej nie kombinować?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 13:49 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”