Moduł Edwarda

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

whosho
Kontakt:

Re: Moduł Edwarda

Post autor: whosho »

Co do przekładni z Lego to o ile się orientuję Whosho zastosował w szlabanie. Ruch nie był płynny, ale to pewnie przez tą gumkę z silnika.
Ruch nie był plynny ponieważ:
- jako pędnia wykorzystana została nić,
- po kilku zerwaniach pędni (wowczas brak wyłącznika krańcowego) i naprawach na szybko przy użyciu 'kropelki' nić zaczeła wchłaniać klej i nieco zesztywniała
Ogólenie nic to badziwie. Gdy napotka jakaś przeszkode (element na którym się załamuje /skręca) to stawia spory opór i wowczas druga rogatka (która tego oporu w danej chwili nie stawia) rusza się szybciej.
Wydaje mi się, że zastosowanie cieniutkiej żyłki wędarskiej rozwiaże problem...
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, 11:08 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Edward
Kontakt:

Post autor: Edward »

Tylko czy powinno się zrobić głęboką wodę czy tylko 0,5 metra, bo dalej już i tak nie widać?

I czy ściąć boki modułów (zanim je zmontuję) poniżej linii wody?
http://www.tram.prv.pl/ - I Ty zostaniesz motorniczym!
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Edward pisze:I jeszcze problem z wodą głeboką - powyżej 0,5 metra głebogości ma by już tylko granatowy. Jak to osiągnąc?
A dlaczego granatowy ?? :shock: Woda nie jest granatowa, ani nawet niebieska. To tylko złudzenia - najczęściej odbicie nieba. Wystarczy stanąć na moście i spojrzeć w dół - zwykle jest brunatna, ewentualnie zielonkawa. No chyba, że są w niej ścieki z wytwórni farb... :mrgreen:

A jak zrobić realistyczną rzekę? Najłatwiej pomalowac dno na brunatno lub zielonkawo i zalać żywicą, która sama z siebie ma lekko żółtawy kolor i jest mętnawa.
Edward
Kontakt:

Z tymi wkrętami to znalazłem najmniejsze jakie się znalazły, nawet nie wiem jakie (mam take pudełko z wkretami, które pozostały z budowy). Otworów nie wierciłem, bo ostatnio używałem wkrętów z ostrymi czybkami i było ok.

Co do przekładni z Lego to o ile się orientuję Whosho zastosował w szlabanie. Ruch nie był płynny, ale to pewnie przez tą gumkę z silnika. Za parę dni będzie u mnie siostrzyczka cioteczna, studentka ASP i zarazem ekspert do przekładni.

Dziś wycinąłem boczną niweletę krawędzi modułu. Zostawiłem jednak sklejkę na poziomie wody. Nie wiem czy dalej ją wycinac tak, żeby wodę było mozna oglądac z boku modułu, czy tylko pomalowac tam na niebiesko. I jeszcze problem z wodą głeboką - powyżej 0,5 metra głebogości ma by już tylko granatowy. Jak to osiągnąc?

Pomalowanie dna na granatowy i zalanie żywicą chyba nie wyglądało by dobrze. Może wylac "wodę" warstwami i mieszac ją z jakąś farbą (tylko jaką i czy się da)?
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Edward pisze:Masakra z tymi wkrętami, śrubokręt szybko wyszlifowywał krzyżyki na łebkach, skończyło się na kombinerkach i młotku. Pewnie czubki były za tempe, a wkręty za duże, ale użyłem najmniejszych jakie znalazłem w domu.
A zwróciłeś uwagę na to jakiego typu masz wkręty (np. Pozidrive - oznaczane jako PZ, Phillips - oznaczane jako PH) i czy dobrałeś właściwy wkrętak lub bit? Zły dobór spowoduje szybkie zniszczenie łba wkrętu, a wtedy to rzeczywiście masakra.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ArturSch pisze:A wywierciłeś otwory prowadzące ?? takie o śr 1/1,5 mm i długości wkręta ??
Ja pod wkręty 3x40mm wierciłem otwory prowadzący o średnicy nawet 2,5mm. I tak trzymają jak diabli a przynajmniej nie kleszczyły się podczas montażu, jak Edwardowi.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Edward pisze:Masakra z tymi wkrętami, śrubokręt szybko wyszlifowywał krzyżyki na łebkach, skończyło się na kombinerkach i młotku. Pewnie czubki były za tempe, a wkręty za duże, ale użyłem najmniejszych jakie znalazłem w domu.
A wywierciłeś otwory prowadzące ?? takie o śr 1/1,5 mm i długości wkręta ??
Edward
Kontakt:

Właśnie skleiłem i skreciłem klocki do listewek bocznych. Masakra z tymi wkrętami, śrubokręt szybko wyszlifowywał krzyżyki na łebkach, skończyło się na kombinerkach i młotku. Pewnie czubki były za tempe, a wkręty za duże, ale użyłem najmniejszych jakie znalazłem w domu.

No i przed zbiciem całości kapnąłem się, że muszę obniżyc krawędzie w korycie rzeki (prawie 1/2 modułu długości). Dobrze że szlifierka jest w piwnicy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Edward pisze:Tylko pytanie po co są te wielkie otwory z boku modułów, czy to tylko rączki czy coś więcej.
Bo wtedy usztywnienie modułu będzie zaczynac się na samym dole i w tych otworach i pod nimi pojawią się listewki.
Rozumiem, że chodzi nie o boki tylko czoła. Zasadniczo może służyć jako rączka oraz do poprowadzenia przewodów łączących dwa moduły, żeby nie wisiały pod spodem.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 13:08 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Edward
Kontakt:

Wpadłem na dośc kozacki pomysł, żeby zrobic tak jak wieże altyleryjskie na pancernikach :) czyli obracana wieża od samego spodu modułu w wszystkimi silniczkami wewnątrz wieży.
Mam parę silniczków, które zostały mi z joypadów.

Tylko pytanie po co są te wielkie otwory z boku modułów, czy to tylko rączki czy coś więcej.
Bo wtedy usztywnienie modułu będzie zaczynac się na samym dole i w tych otworach i pod nimi pojawią się listewki.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

A może klocki LEGO??? Serio !!!
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

andrzejc pisze:mechanizmu do chowania podwozia w modelach makiet latających,
to sie serwo nazywa ;)
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 13:09 przez TrinonH0, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Ja bym poszukał w sklepach z modelami RC mechanizmu do chowania podwozia
w modelach makiet latających, lub przekładni od starej drukarki igłowej.
Edward
Kontakt:

Thx. Dostałem "Dragona".

Przed sklejeniem skrzyni muszę zaplanować miejsce na napęd mostu.

Jako, że most ma tylko 90 stopni swobody, to zasilanie chyba bez problemu wyprowadzi się dwoma luźnymi kablami w filarze. Na mechanizm obrotowy jest dużo miejsca wewnątrz modułu. Bardziej problematyczny jest mechanizm ryglowania mostu - ma obrót około 60 stopni w osi poprzecznej do mostu. Probem w tym, jaką zastosować przekładnię, która wyprowadzi ruch z podspodu modułu przez filar na oś poprzeczną przęsła i przy okazji nie będzie wrażliwa na obrót mostu?

Do głównego napędu obrotu mostu szukam jakiegoś budzika starego z zębatkami, ale niestety w domu już takiego nie znalazłem :( Może byłby on dobry do zmiany ruchu z szybkoobrotowego silniczka na powolny i (co chciałbym osiągnąć) jednostajny ruch.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”