Moja pierwsza makieta - prośba o pomoc/wskazówki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Re: Moja pierwsza makieta - prośba o pomoc/wskazówki

Post autor: womo »

Izolowane odcinki dopiero dają frajdę po podłączeniu odpowiednich modułów w dcc. Jak ktoś Ci mówi, że w cyfrze jest mniej kabli to bezczelnie kłamie :lol:

Manfred nie wierzę że z żoną coś za torebkę złowiłeś. One nie są takie tanie w przekonaniu do czegoś :lol: Albo sprawdz wyciąg z karty co było w torebce ...😜
Lukasz_mk2
Kontakt:

Post autor: Lukasz_mk2 »

non-stop śledzę temat DCC-EX i chyba w to pójdę
Pozdrawiam, Łukasz
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Też bym sugerował od razu DCC. Ja kiedyś zbudowałem makietę stacjonarną i poległem na odcinkach izolowanych i szybko przeszedłem na cyfrę jeśli o chodzi o sterowanie lokami. Rozjazdy zostawiłem analogowe a potem zlikwidowałem ją i przeszedłem na moduły. Odżałować, żonę odpowiednio zakręcić dać jej na nową torebkę i działać w DCC.
glowasiek
Kontakt:

Post autor: glowasiek »

Jezeli chodzi o sterowanie, to od jakiegos czasu uzywam Railbox RB1110 (Polski produkt) i przyznaje, nic mu nie brakuje dla zwyklego uzytkownika. Steruje z telefonu badz tabletu i jakos to fajnie dziala takze moze warto przemyslec bo jednak jest to sporo nizszy koszt niz Z21. Na twoim miejscu szedlbym od razu w DCC. Nie bawil sie w izolowane odcinki itd. Przeskoczylem z analoga na cyfre i zaluje, ze tak pozno.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Lukasz_mk2 pisze: 03 sty 2025, 21:55 @Borczy wracając do twojego pytania to czytam i zastanawiam się nad DCC-ex.com - masz jakieś doświadczenie z tym tematem??
Nie znam tematu i przyznam się ,że z elektroniką mam na bakier. Używam od lat Z21/Multimaus i tyle :P. Dekoder do Twojego Traxxa to jakieś 130zł plus 350-400 sterowanie. Czasem pojawiają się atrakcyjne oferty na OLX lub na forum.
Lukasz_mk2
Kontakt:

@Borczy wracając do twojego pytania to czytam i zastanawiam się nad DCC-ex.com - masz jakieś doświadczenie z tym tematem??
Pozdrawiam, Łukasz
Lukasz_mk2
Kontakt:

@Wąski zmieniłem trochę twój układ, aby mieć troszkę więcej miejsca na budynki
Załączniki
PLAN_z_forumMOD.scarm
(20.36 KiB) Pobrany 40 razy
Pozdrawiam, Łukasz
Lukasz_mk2
Kontakt:

dziękuje za instrukcje - postaram się jak najszybciej wcielić w życie.
@Waśki będę bardzo wdzięczny za "izolacje"
@Wąski propozycje, którą mi przesłałeś jeszcze trochę przerobie, bo muszę gdzieś zmieścić peron, który zakupiłem - "Zestaw do złożenia Auhagen 13355 TT Peron" - Wymiary (D x S x W) 300 x 54 x 50 mm, mam też stróżówkę - Stróżówka, Auhagen 13243, Wymiary (D x S x W) 70 x 54 x 45 mm oraz takie domki i kościół - Zestaw budynków Auhagen 15201, skala H0/TT, (Kościół z domami i drzewami).
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Lukasz_mk2 pisze: 02 sty 2025, 23:00 @Wąski SUPER!! A jak to mądrze "poizolować"?
Tak jeszcze przyglądam się tej propozycji dokładniej i wychodzi mi, że wysokość tuneli oraz mostów to jakieś 6-7cm, to nie za mało??
Warto sprawdzić normy dla wielkości TT:
1. Skrajnia taboru według normy NEM 102
2. Skrajnia tunelu dla kolei normalnotorowej NEM105
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Co do izolacji, może jutro coś ogarnę. A wysokość, jak złożone patyki to i 5 cm wystarczy.
Lukasz_mk2
Kontakt:

@Wąski SUPER!! A jak to mądrze "poizolować"?
Tak jeszcze przyglądam się tej propozycji dokładniej i wychodzi mi, że wysokość tuneli oraz mostów to jakieś 6-7cm, to nie za mało??
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Cześć. Może coś takiego? Jest w wymiarze 220/150, są mosty, tunele, podjazdy.... i 3 pociągi mogą śmigać.
Załączniki
PLAN.scarm
(21.47 KiB) Pobrany 55 razy
Lukasz_mk2
Kontakt:

@Borczy a mógłbyś coś namalować nawet w paint'cie i tu wrzucić, byłbym bardzo wdzięczny.
Co do tematu analog/DCC to póki co kwestia finansów - żona jest tu głównym hamulcowym :evil:
Choć dziecku które ma wprawdzie dopiero 3 lata (dziewczynka) temat się podoba i codziennie rano jak wstaje to się pyta czy są jakieś nowe tory :lol:
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Co do układu - brakuje mi depo z lokomotywownią. Jest sporo miejsca na taki akcent 8) .
Dlaczego analog? W DCC nie musisz nic izolować.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

No właśnie, warto na gołym docelowym stole ułożyć torowisko tak jak by miało być docelowo z podjazdami podkładając np. styropian. Tak, testując, uzyskasz pewność, że podjazdy są OK, prześwity wystarczające itd.
Później można to odtworzyć już w materiale docelowym (sklejka czy cóś) na docelowo.

Przy okazji jaka jest frajda, jeszcze przed docelowym układem, z jazd i zawsze można coś poprawić. :lol:

PS:
u mnie na docelowym torze pojawił się taki problem z ICE3, że jadąc do przodu jednym czołem było wszytko OK, ale po odwróceniu składu o 180 st., na jednym przejściu w podjazd zawsze wypadało jedno kółko. Warto testować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”