Profile
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Profile
Profil MN1: www.konpolski.pl/witek/profile/mn1.zip
profil MN2: www.konpolski.pl/witek/profile/mn2.zip
Oba warianty zrobione tylko w wersji 500x160 i 300x160. Dodatkowo do archiwum dolozylem eksporty do pdfa.
profil MN2: www.konpolski.pl/witek/profile/mn2.zip
Oba warianty zrobione tylko w wersji 500x160 i 300x160. Dodatkowo do archiwum dolozylem eksporty do pdfa.
- Witek M.
- Kontakt:
To pytaj tez o pdfy. To chyba najbardziej uniwersalna forma zapisu. Na pewno Corel i Illustrator czytaja go bez zadnych klopotow. Nie wiem jak z Cadem.Pawe? Basin´ski pisze: Spytam sie przy nastepnej bytnosci w tych firmach czy akceptuja taki format.
-
- Kontakt:
Spytam się przy następnej bytności w tych firmach czy akceptują taki format.T_Domagalski pisze:Na razie - nie. Tylko tak pytam, bo znam świetny (i darmowy) program wektorowy, operujący właśnie w tym open-source'owym formacie i zastanawiam się, czy nie byłby on dobrym zamiennikiem dla drogiego Corel'a i czy byłby akceptowany w drukarniach....Witek M. pisze:w Illustratorze jest - nawet w dwoch opcjach SVG i SVG Compressed. Mam przepisac jeszcze do tego formatu?
Pozdrawiam
Paweł
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Na razie - nie. Tylko tak pytam, bo znam świetny (i darmowy) program wektorowy, operujący właśnie w tym open-source'owym formacie i zastanawiam się, czy nie byłby on dobrym zamiennikiem dla drogiego Corel'a i czy byłby akceptowany w drukarniach....Witek M. pisze:w Illustratorze jest - nawet w dwoch opcjach SVG i SVG Compressed. Mam przepisac jeszcze do tego formatu?
- Witek M.
- Kontakt:
W Corelu nie mam takiego formatu (fakt, ze mam dosc stara wersje 9), ale w Illustratorze jest - nawet w dwoch opcjach SVG i SVG Compressed. Mam przepisac jeszcze do tego formatu?T_Domagalski pisze: [...] Czy Corel czyta pliki zapisane w formacie SVG (Scalable vector graphic)
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Formalnie masz rację.Witek M. pisze:Zasadniczo do grafiki wektorowej 2D uzywa sie wlasnie Corela lub Illustratora (najczesciej tego pierwszego - zwlaszcza na PCtach) i wlasnie pliki tych programow sa standardem - przynajmiej w poligrafii.
Niepokoi mnie jednak to, że bez posiadania drogiego bądź co bądź programu nic nie zrobisz z tymi plikami. Ja też nie jestem w stanie podejrzeć tych plików, żeby sprawdzić, czy ktoś nie machnął się gdzieś przy przerysowywaniu o 1cm.... A to byłby straszny niefart.
Pytanie z innej beczki: Czy Corel czyta pliki zapisane w formacie SVG (Scalable vector graphic) ?
- Witek M.
- Kontakt:
Tutaj bym polemizowal. Zasadniczo do grafiki wektorowej 2D uzywa sie wlasnie Corela lub Illustratora (najczesciej tego pierwszego - zwlaszcza na PCtach) i wlasnie pliki tych programow sa standardem - przynajmiej w poligrafii i szeroko rozumianej tzw. "reklamie". Dlatego tez nie dziwi mnie, ze wycinarki laserowe pracujace glownie przy uslugowej produkcji roznych gadzetow reklamowych chca cdrow. Osobna sprawa, to to, ze rysunki z Auto Cada (przynajmniej ten, ktory uzylem), wykazuja przy imporcie drobne rozbieznosci (ponizej milimetra - pewnie to sprawka slabych filtrow importowych) i skladaja sie z odcinkow pojedynczych linii, nie tworzacych figury - i pewnie dlatego kaza sobie doplacac, bo musza skonwertowac linie w jedna sciezke, zeby co kilka centymetrow nie uruchamiac ciecia od nowa.T_Domagalski pisze: [...] DWG - sa bardziej uniwersalne. [...]
Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 16:39 przez Witek M., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Takie było zamówienie - w Ilustatorze i CoreluT_Domagalski pisze:Dlaczego pliki mają rozszerzenie .AI ?Witek M. pisze:Nowa zip-paczka: profil MP2 - w wariantach wykonania jak przy profilu MP1.
http://www.konpolski.pl/witek/profile/mp2.zip
Jeśli już, to udostępniajmy je w formacie DWG - są bardziej uniwersalne. Inaczej to tylko sztuka dla sztuki.

Przynajmniej w tych punktach, których ja się pytałem.
A pliki dwg są już na serwerze www.sttandard.org.pl/pliki i jeśli można to dobrze by było aby wszystkie tego rodzaju pliki się tam znalazły ( także innego formatu )

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 15:04 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dlaczego pliki mają rozszerzenie .AI ?Witek M. pisze:Nowa zip-paczka: profil MP2 - w wariantach wykonania jak przy profilu MP1.
Jeśli już, to udostępniajmy je w formacie DWG - są bardziej uniwersalne. Inaczej to tylko sztuka dla sztuki.
- Witek M.
- Kontakt:
Nowa zip-paczka: profil MP2 - w wariantach wykonania jak przy profilu MP1.

Ostatnio zmieniony 23 lis 2006, 12:17 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Na razie "niestety" proste - a dlaczego w uszach - bo udało mi się mam nadzieję, że na dłużej zarazić tą chorobą 3 inne osoby ( dodatkowo oprócz torcika ) więc spokojnie powinno troszkę na dzień dobry szlaku przybyć - mam nadzieję, że się po tym da przejechaćwhosho pisze:no to zmienia postać rzeczy...może to ruszy trochę produkcję łuków

Pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
no to zmienia postać rzeczy...
może to ruszy trochę produkcję łuków 

- Witek M.
- Kontakt:
Zip we wskazanej lokalizacji zostal zaktualizowany.
Zawiera:
1. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Adobe Illustrator7 - wariant wykonania taki, ze wszystkie elementy sa osobnymi figurami
2. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Adobe Illustrator7 - wariant wykonania taki, ze profil jest jako jedna figura (otwory sa "dziurami") - sufix nazwy "knock"
3. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Corel9 - wariant wykonania taki, ze profil jest jako jedna figura (otwory sa "dziurami").
4. Oryginalny rysunek techniczny profilu MP1 w formacie pdf wykonany przez Tadeusza.
Zawiera:
1. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Adobe Illustrator7 - wariant wykonania taki, ze wszystkie elementy sa osobnymi figurami
2. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Adobe Illustrator7 - wariant wykonania taki, ze profil jest jako jedna figura (otwory sa "dziurami") - sufix nazwy "knock"
3. cztery warianty profilu MP1 (max, 300x90, 500x90, 300x160) w formacie Corel9 - wariant wykonania taki, ze profil jest jako jedna figura (otwory sa "dziurami").
4. Oryginalny rysunek techniczny profilu MP1 w formacie pdf wykonany przez Tadeusza.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2006, 18:07 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
OK. Dzięki !
A czy istnieje możliwość przetworzenia tych plików w 3 rodzajach ( jak na początku postu )
300x90, 500x90 i 300x160 w Ilustratorze?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Paweł
A czy istnieje możliwość przetworzenia tych plików w 3 rodzajach ( jak na początku postu )
300x90, 500x90 i 300x160 w Ilustratorze?
Z góry dzięki

Pozdrawiam
Paweł
- Witek M.
- Kontakt:
...wisi tutaj: http://www.konpolski.pl/witek/profile/mp1.zip
zip zawiera profil w formacie Adobe Illustrator7 plus pdfa z rysunkiem technicznym.
zip zawiera profil w formacie Adobe Illustrator7 plus pdfa z rysunkiem technicznym.