kompresor + areograf
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: kompresor + areograf
Opony w aucie hałasują na poziomie 70-80 dB, a ten https://allegro.pl/kompresor-aerografu- ... 6e961044c0 ma głośność: 47 dB czyli mruczy jak kot 

-
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedź i radę.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Jestem mało reprezentatywnym przypadkiem, bo swój sprzęt kompletowałem ponad 10 lat temu.kolejkowicz pisze:Jaki masz kompresor (model) i jaki aerograf.

Kompresor mam taki: http://www.4weld.pl/p2725,sprezarka-do- ... 5-bar.html . Dziś już niedostępny. Słaby, ale opon tym nie pompuję.

Aerograf mam Mr Hobby PS-269. Dziś też już nie do kupienia. Najbliżej mu do tego: http://mrhobby.pl/ps-289-mr-procon-boy- ... ver-2.html . Teflonowe uszczelki czynią go niezniszczalnym. Do tego regulacja ciśnienia i niesamowita precyzja malowania...
Pamiętaj, że zgodnie z przysłowiem "chytry traci dwa razy". Dziś kupisz sprzęt za 200PLN, jutro zapragniesz takiego za 600PLN. W sumie wydasz 800PLN...

-
- Kontakt:
Kolego T_Domagalski mógłbym Cię prosić o rozwinięcie Twojej wypowiedz. Jaki masz kompresor (model) i jaki aerograf.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dlatego ja wybrałem membranowy. "Mruczy" na tyle cicho (~50dB), że żona w pokoju obok przy nim zasypia.womo pisze:...ciszej niż wirowania pralki pogadać się nie da ale głowy nie rozsadza.

Membranowe mają oczywiście swoje wady - niską wydajność, brak butli - ale coś za coś.
- womo
- Kontakt:
Nie ma podanych decybeli na tabliczce. Stoi na gumie od pralki bo to mu odejmuje 1/3 głośności.
Porównanie -ciszej niż wirowania pralki pogadać się nie da ale głowy nie rozsadza
.
Do 3 bar to może 10- 15 sekund chodzi i tyle jego pracy. Wiec tyle bez gadania wytrzymuje
Chyba ze maluję kilka rzeczy na raz i zmieniam dużo kolorów około 10. To wtedy do płukania aerografu dużo powietrza idzie. Wtedy 2-3 razy nabijam.

Porównanie -ciszej niż wirowania pralki pogadać się nie da ale głowy nie rozsadza

Do 3 bar to może 10- 15 sekund chodzi i tyle jego pracy. Wiec tyle bez gadania wytrzymuje

Chyba ze maluję kilka rzeczy na raz i zmieniam dużo kolorów około 10. To wtedy do płukania aerografu dużo powietrza idzie. Wtedy 2-3 razy nabijam.
-
- Kontakt:
Ja nic do Twego telewizora nie mam, ale chciałby wiedzieć jak głośny jest Twój kompresorwomo pisze:U mnie nie zagłusza bo już ponad 20 lat temu wywaliłem Tv

Czy jest cichy

głośny, ale nie zagłusza rozmowy

jest głośny, że się skupić nie można

jest bardzo głośny, że własnych myśli nie słyszysz

... ewentualnie na tabliczce znamionowej powinien być poziom mocy akustycznej wyrażonej w decybelach (dB).
- womo
- Kontakt:
Ja mam "specjalistyczną" rozkładaną komorę do malowania

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
U mnie wystarcza otwarta gazetka "Tillig 2016 Neuhaten" postawiona za malowanym modelem.kolejkowicz pisze:Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jak "wyłapujecie" rozpyloną farbę z aerografu, która nie osiadła na modelu.

-
- Kontakt:
Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jak "wyłapujecie" rozpyloną farbę z aerografu, która nie osiadła na modelu.
- womo
- Kontakt:
Nikt się nie skarży.
U mnie nie zagłusza bo już ponad 20 lat temu wywaliłem Tv

U mnie nie zagłusza bo już ponad 20 lat temu wywaliłem Tv

-
- Kontakt:
A jak z głośnością ? Nie zagłusza telewizora dla sąsiadów ?womo pisze:Minus to, że duży grat i zajmuje kawałek miejsca ...

- womo
- Kontakt:
20+24 litry tez można tanio znaleźć. Trzeba tylko pamiętać aby nabijać max 3 bary, tak jak jest napisane na aerografach. Ustawia się mniejszy skok dyszy i do przodu
Plus jest taki, że na jedno nabicie malujesz, czyścisz i jeszcze zostaje, i co chwila nie pierdzi ...
Minus to, że duży grat i zajmuje kawałek miejsca ...
No i opony można zmienić

Plus jest taki, że na jedno nabicie malujesz, czyścisz i jeszcze zostaje, i co chwila nie pierdzi ...
Minus to, że duży grat i zajmuje kawałek miejsca ...
No i opony można zmienić

- wicy
- Kontakt:
Też nie tak dawno szukałem kompresorka. Punktem wyjścia był właśnie mały membranowy za ~150 zł. Potem większe membranowe, obudowane i z manometrem. Jeszcze parę dni czytania i przeszliśmy na kompresory tłokowe, bezolejowe. Już prawie miałem kupować, jednak doczytałem o wadach kompresora bez butli. Oczywiście puryści modelowi mają butle 12-24l a te popularne i tanie tylko 3l, ale do sporadycznego malowania małych rzeczy 3l wystarcza. Mój wybór padł na zestaw AF-186K już z aerografem na start i wężykiem.
Tak więc jak pisze Sławek - opcja z butlą.
Tak więc jak pisze Sławek - opcja z butlą.
-
- Kontakt:
Dziękuję za dotychczasowe informacje.
Cały czas analizuję i liczę kasę.
Cały czas analizuję i liczę kasę.