To masz dwie mozliwosci: zatrudnic faceta do malowania wagonow, albo kupic kalki - w tej chwili sa dostepne praktycznie na wszystkie nadajace sie do spolszczenia wagony TT.
http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=638
http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=412
Trzeciej drogi raczej nie ma - trawienie o ktorym piszesz (jak mysle szablonow) od biedy sprawdza sie w HO - w TT malowanie przez szablony juz sie nie sprawdza. Ewentualnie kolorowe lub czarne napisy na np. chlodnie mozna probowac drukowac atramentem na kalkomaniach (nakladac po zabezpieczeniu gornej warstwy przed woda). Efekt znaczaco odbiega od tampodrukowych kalkomanii, ale cos tam widac. Swoja droga chcialbym zobaczyc czym i jak gosc maluje z reki napisy o wysokosci znaku 0,3 mm...
Wykonywanie napisów na taborze
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Wykonywanie napisów na taborze
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, 15:47 przez Witek M., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Musi istnieć - inaczej nie byłoby przemalowywanych wagonów. Przecież nie każdy, kto przemalowuje wagon bawi się w fototrawienie.Witek M. pisze:Nie.valdek pisze: [...] Czy istnieje jakis prostszy sposób na to, aby samemu wykonac czytelny napis na lokomotywie, lub wagonie w skali TT?
U nas w sezonie facet malował dowolne imię na ziarnku ryżu.
Założyłem się z nim, że nie zrobi napisu na wagonie, który byłby identyczny z modelowym.
Kazał mi zostawić wagon, a następnego dnia napisy przez niego zrobione były bardziej czytelne od oryginalnych. Za robotę wziął 20,- zł. Dał słowo, że tego nie wytrawiał.
To i tak opłacalne porównując cenę nowego wagonu.
Ten przemalowany wagon stoi u mnie w barze w gablotce i nie mogę się opędzić od tych, co by go chcieli kupić.
- Witek M.
- Kontakt:
Nie.valdek pisze: [...] Czy istnieje jakis prostszy sposób na to, aby samemu wykonac czytelny napis na lokomotywie, lub wagonie w skali TT?
-
- Kontakt:
Wykonywanie napisów na taborze
Podczas przemalowywania wagonów, lokomotyw, czy budowli należałoby również umieścić wszystkie napisy, które się tam znajdowały przed malowaniem.
Można to zrobić metodą fotograficzną, fototrawieniem, czy zastosować kalkomanie.
Czy istnieje jakiś prostszy sposób na to, aby samemu wykonać czytelny napis na lokomotywie, lub wagonie w skali TT?
Można to zrobić metodą fotograficzną, fototrawieniem, czy zastosować kalkomanie.
Czy istnieje jakiś prostszy sposób na to, aby samemu wykonać czytelny napis na lokomotywie, lub wagonie w skali TT?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2006, 20:29 przez valdek, łącznie zmieniany 2 razy.