Mój pierwszy moduł - mc_enc

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
jafrap
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł

Post autor: jafrap »

mc_enc pisze:Czyli jak zalecacie zostawić 1000mm czy lepiej skrócić do 900mm ?
Kolega gemol napisał, że w normie jest zalecenie, a nie wymóg, więc robisz tak, aby tobie było wygodnie. Osobiście po iluś tam skrzynkach ja wolę krótsze z uwagi na transport. Obecnie dłubię w H0 i w tej skali robię skrzynki 75cm - 80cm. Zauważyłem że jest to optymalna wielkość do trzymania i transportu - przynajmniej dla mnie. Jeśli miałbym jednak wybierać między 1m a 0,9m wybrałbym 0,9.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2014, 09:28 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
mc_enc
Kontakt:

Post autor: mc_enc »

Czyli jak zalecacie zostawić 1000mm czy lepiej skrócić do 900mm ?

A co do bagażnika samochodu to, tak, zmieści się :lol: .

Z innej beczki. Pisałem wcześniej że zwrotnice są na podkładach drewnianych (a przynajmniej te gotowe), a czy bywają też na innych czy też trzeba samemu je przerabiać?
Pytam tak z czystej ciekawości.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

To jest tylko zalecenie, a nie wymóg. Jeśli koledze pasują skrzynki 1 m, to może takie wykonać i są one zgodne ze sttandardem.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

1. Prawie skończony surowy moduł według standardu odcinka dwu torowego 1000x500 mm.
Ze sTTandardu
2.1.6 Norma zaleca, aby długości modułów prostych oraz promienie modułów łukowych były wielokrotnością 300 mm. Kąty modułów łukowych powinny być wielokrotnością 15°.
więcej tu

Czy 1000x500 mm zmieści się do bagażnika auta ?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, 12:32 przez JarUs, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

No tak, tak, pisałem juz o ostatecznym mocowaniu przed tłuczniowaniem ;)
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

Kaczor pisze:Co do pytań:
mc_enc pisze:
3. I nie wiem jak najlepiej przyczepić tory do podłoża żeby można by było można je łatwo ewentualnie później poprawić?
Tory muszą być tak przyklejone żeby nie trzeba było ich później poprawiać ;) Klej cyjanoakrylowy wystarczy.
Tu akurat się z Kolegą nie zgadzam.
Na początek wystarczy przymocować tory za pomocą klamerek Tillig 86102 i gwoździków, przetestować a dopiero po testach przyklejać "na stałe" torowisko do modułu. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, 12:32 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
mc_enc
Kontakt:

Dzięki za szybką odpowiedź.

A wydawało mi się że to prosta stacyjka :mrgreen: ...

Ale chyba zrobienie na razie tylko jednego modułu z rozjazdem trapezowym , który będzie można w zasadzie wpiąć w każde miejsce to chyba było by dobrym sprawdzianem/testem?
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Co do pytań:
mc_enc pisze:1. Wiem że tory muszę przylutować do magistrali zasilającej , a co ze zwrotnicami też mam je przylutować do magistrali? Bo z tego co się przyjrzałem przy przejeździe przez dwie zwrotnice lokomotywy (np. przejazd składu z toru lewego na prawy) będzie dochodziło do zwarcia.
Krzyżownica ma zmienną polaryzację (jak na obrazku).
2. Zakupiłem flexy na podkładzie betonowym a zwrotnice mają (o ile dobrze widzę) drewniany. Czy nie będzie to się gryzło.
W rzeczywistości też tak bywa.
3. I nie wiem jak najlepiej przyczepić tory do podłoża żeby można by było można je łatwo ewentualnie później poprawić?
Tory muszą być tak przyklejone żeby nie trzeba było ich później poprawiać ;) Klej cyjanoakrylowy wystarczy.
Załączniki
TurnoutModifiedElectrofrog.gif
Ostatnio zmieniony 17 cze 2014, 12:31 przez Kaczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Budowanie na pierwszy raz tak dużej stacji to porywanie się z motyką na słońce. Jeśli dasz radę to będziesz wykończony fizycznie i finansowo. Taka stacja to co najmniej 6-9m długości by nie wyszedł z tego najpospolitszy babol. Jeśli za bardzo ostudziliśmy zapał do budowy podsunął bym pomysł zbudowania jakiegoś małego odgałęzienia na lini dwutorowej (bocznicy szlakowej do jakiegoś zakładu itp). Wbrew pozorom taki posterunek odgałęźny by był zbliżony do rzeczywistości (a oto nam wszystkim chodzi) będzie miał ze 2m długości ;)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2014, 16:38 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Radzę z całęgo serca - zbuduj najpierw prosty moduł szlakowy a potem porywaj się na stację :)
mc_enc
Kontakt:

Mój pierwszy moduł - mc_enc

Witam wszystkich

Zacznę może od przeprosin za moją ignorancję i być może powtarzanie pytań ale to moja pierwsza kolejka od ponad 30 lat i niby wszystko wyczytałem co się znajduje na forum, w dalszym ciągu jeszcze nie łapie wszystkiego a wręcz zaczynam się gubić.
Wcześniej miałem HO a teraz postanowiłem się pobawić TT (mam ograniczoną powierzchnię i dużo wolnego czasu :mrgreen: ).

Postanowiłem że zacznę od zrobienia jakiejś prostej stacji w formie modułów i padło na stację w Łasku, plany pobrałem z http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/1/17/Lask.png .
A żeby było jeszcze prościej postanowiłem wykonać moduł o długości 1m z rozjazdem trapezowym który znajduje się na początku/końcu stacji. Mam nadzieję że jeśli mi praca pozwoli chciałbym zawieść surowy moduł na zlot w Pszczelej-Woli na początku lipca.

A zatem po przydługim wstępie :lol: przejdę do konkretów:
1. Prawie skończony surowy moduł według standardu odcinka dwu torowego 1000x500 mm.
2. Dzisiaj doszły tory (jestem przerażony jakie to malutkie) 4x zwrotnice EW-3 i flexy 6szt.(wiem że za dużo jak na jeden metr) oraz 4 napędy Conrada.
3. Kolejki i całej elektryki na razie brak, poza przewodami 2,5mm (linka), cyna, pasta lutownicza i lutownica :D .

I teraz bym prosił o rady szanownych kolegów i koleżanki w sprawie:
1. Wiem że tory muszę przylutować do magistrali zasilającej , a co ze zwrotnicami też mam je przylutować do magistrali? Bo z tego co się przyjrzałem przy przejeździe przez dwie zwrotnice lokomotywy (np. przejazd składu z toru lewego na prawy) będzie dochodziło do zwarcia.
2. Zakupiłem flexy na podkładzie betonowym a zwrotnice mają (o ile dobrze widzę) drewniany. Czy nie będzie to się gryzło i ewentualnie co z tym fantem zrobić (poza kupnem nowych), malowanie szyn na razie odpada.

Później wrzucę pare fotek modułu.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz bardzo PRZEPRASZAM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”