SM42, SP42 informacje i galeria
Moderator: mod-Tabor
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: SM42, SP42 informacje i galeria
Tak z modelarskiej ciekawości - ściany przedziałów maszynowego i elektrycznego wydają się bardzo grube.
Ile one mają? Po 1,5mm?
Ile one mają? Po 1,5mm?
- Ranger
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
Minęło parę dni aby na chłodno jeszcze raz spojrzeć na projekt SM42 TT.
Dodałem braki tj trąbki sygnałowe oraz parę mniejszych poprawek wizualnych.
Pierwszy druk był z lekką obawą czy wszystko wyjdzie. Masa czasu spędzona na detalu i ułatwieniach montażu mogła zginąć zalana żywicą, np. dołki na poręcze w podłodze ramy.
Jednak efekt druku jest o wiele bardziej zadowalający niż się spodziewałem - wyszło wszystko. Ja jestem w szoku jak bardzo poszła do przodu technologia druku 3D. Nie dość, że perfekcyjnie wyszło ryflowanie podłogi, to jeszcze udało się uzyskać wyżej wspomniane dołeczki do montażu wszystkich drobnych części. Powierzchnie wyszły niemalże idealnie. Wszystkie te drobne kreseczki znikną pod farbą.
Bardzo zadowolony jestem z proporcji detalu - haki i uchwyty. Myślałem, że będą przeskalowane.
Wózki wyszły w 100%, resory piórowe są wyraźne i czytelne.
I już zupełnie na koniec - frezowane CNC oszklenie to już inna bajka.
Niebawem montaż.
Ostatnie zdjęcia to metalowe części, które będą zawierały zestawy do montażu.
Dodałem braki tj trąbki sygnałowe oraz parę mniejszych poprawek wizualnych.
Pierwszy druk był z lekką obawą czy wszystko wyjdzie. Masa czasu spędzona na detalu i ułatwieniach montażu mogła zginąć zalana żywicą, np. dołki na poręcze w podłodze ramy.
Jednak efekt druku jest o wiele bardziej zadowalający niż się spodziewałem - wyszło wszystko. Ja jestem w szoku jak bardzo poszła do przodu technologia druku 3D. Nie dość, że perfekcyjnie wyszło ryflowanie podłogi, to jeszcze udało się uzyskać wyżej wspomniane dołeczki do montażu wszystkich drobnych części. Powierzchnie wyszły niemalże idealnie. Wszystkie te drobne kreseczki znikną pod farbą.
Bardzo zadowolony jestem z proporcji detalu - haki i uchwyty. Myślałem, że będą przeskalowane.
Wózki wyszły w 100%, resory piórowe są wyraźne i czytelne.
I już zupełnie na koniec - frezowane CNC oszklenie to już inna bajka.
Niebawem montaż.
Ostatnie zdjęcia to metalowe części, które będą zawierały zestawy do montażu.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
- Ranger
- Kontakt:
- Niejeden
- Kontakt:
To tylko dlatego, że nie było Zapychacza UFO w TT. Jestem pewien, że ten popularny wariant stonki będzie cieszył się dużym wzięciem i przekona wszystkich modularzy do elektryfikacji modułów oraz uregulowania kwestii sieci trakcyjnej w normie. Spodziewam się również wielu zamówień z zagranicy (obiecującym rynkiem jest tu Japonia, tylko trzeba byłoby zainwestować w anime o Zapychaczu) oraz napływu nowych osób z H0 i N, skuszonych możliwością zakupu tej kultowej lokomotywy w TT 

- Misiek
- Kontakt:
"a po co" - toż to na prund jest a zdaje się, że sTTandard nie ma jeszcze ustalonych zasad wieszania drutu?

- Niejeden
- Kontakt:
A kiedy to?

- Ranger
- Kontakt:
Raczej nie bedzie takiej opcji. Druk 3D ma tą przewagę, że mozna zmienić w projekcie na życzenie układ żaluzji na dowolny.
Planuję 6Dg ale to zalezy od sprzedaży SM42 I pochodnych.
- wlodar
- Kontakt:
Z owiewkami bardzo dobry pomysł. Jedyna rzecz, która od początku mi się nie podobala (o czym nie raz wspominałem na forum) to ta całopowierzchniowa szyba boczna, tak więc super że w końcu to poprawileś. 

-
- Kontakt:
Może warto w wydruku 3D zrobić miejsce na wklejane drzwiczki trawione? Wtedy możnaby sobie robić układ żaluzji jak komu pasuje. A planujesz może też jakąś modernizację nowoczesną SM-42?
- Ranger
- Kontakt:
Detale są najważniejsze, wpływają na odbiór końcowy modelu.
W budkach całej serii SM42 nie zabrakło owiewek.
Sprytnym sposobem wykonamy je na CNC.
W budkach całej serii SM42 nie zabrakło owiewek.
Sprytnym sposobem wykonamy je na CNC.
- Ranger
- Kontakt:

Schodki, sprężyny, zbiorniki, tłumiki itd.
Wszystko po to aby pokazać jak to będzie wyglądało ale przede wszystkich unaocznić różnice między SM42, SP42 i SU42.

- Ranger
- Kontakt:
Robiliamy juz SM42 w Z. Ciężki temat ale do ogarnięcia. Inne modele w Z typu weglarki itd też były robione.
Nie pamiętam jako byl naped do SM42 w Z ale pewnie tez jakas V100.
- wlodar
- Kontakt:
Z??? Mówisz poważnie (pytam, bo wielkość Z u nas jest zdecydowanie niszowa)? A co miałoby być dawcą napędu? Przez chwilę zastanowiłem się czy dawca napędu stonki w Z nadałby się jako dawca do Lxd2 w TTe, ale bez solidniejszej przeróbki nie bardzo...