Drukowanie 3D - wątek ogólny
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Kaczor
- Kontakt:
Re: Shapeways - drukowanie 3D
Tak jak ci pisałem na PW Lyd1 do nie mój projekt - można go kupić tu:
http://www.shapeways.com/model/470830/t ... id=sg21766
http://www.shapeways.com/model/470830/t ... id=sg21766
- winner_xp
- Kontakt:
Kozacko to wygląda szczególnie Lydka
, nawet napęd do niej już miałem w łapach. Oczywiście na TTe. Dopinguje w pracach a chętni na pewno się znajdą 

- Kaczor
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, 12:44 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
Ten pył to coś jakby wosk, materiał używany przy wydruku 3D jako szkielet. Aceton chyba to też rozpuszcza, czasem wystarczy ciepła woda z płynem do mycia naczyń.KamilW pisze:Powiedz czy udało Ci się usunąć ten pył z wagonu krytego? I jeśli tak to czym?
Pył w środku był przez to że narysowałem za małe otwory na śrubki wózków i pracownik Schapeways nie miał jak tego wydmuchać po produkcji. NIE POLECAM eksperymentów z myjką ultarsoniczną i alkoholem izopropylowym. Kąpiel w alkoholu + temperatura podziałała niszcząco (wręcz rozsadzenie wagonu od środka...) Po takiej kuracji wagon poszedł "na złom" i służy do testowania technik malarskich.
O ile nie odrzucą ci modelu ze względu na małą grubość detali...Chcę sprawdzić gdzie kończą się ich możliwości i trzeba szukać innych rozwiązań.
Próbowałem tylko standardowych technik jak przy plastikach (bardzo drobny wodny papier ścierny itp).Powiedz, czym szlifujesz powierzchnie, ja się zastanawiam nad użyciem pasty lekko ściernej.
Mimo niedoskonałości i tak będę się w to dalej bawił bo w przypadku niszowych projektów za ten koszt nikt nie ruszy palcem żeby przygotować pojedynczy model z żywicy czy blaszek a dodatkowo można parę groszy zarobić na swoich projektach (niedawno jakiś Irlandczyk poprosił mnie o przeskalowanie wagonu 1Aw do H0e za co on w zamian zmniejszy swojego Peiksa do TTe

Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 19:53 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Dzięki za radę odnośnie pakowania wielu modeli do jednego pliku i za miłe słowa.
Twoje projekty też mi się podobają.
Powiedz czy udało Ci się usunąć ten pył z wagonu krytego? I jeśli tak to czym?
Nie wiedziałem, że można tak zrobić.
Co do ST45 to jestem właśnie ciekaw jak im to wyjdzie.
Chcę sprawdzić gdzie kończą się ich możliwości i trzeba szukać innych rozwiązań.
Powiedz, czym szlifujesz powierzchnie, ja się zastanawiam nad użyciem pasty lekko ściernej.
Twoje projekty też mi się podobają.
Powiedz czy udało Ci się usunąć ten pył z wagonu krytego? I jeśli tak to czym?
Nie wiedziałem, że można tak zrobić.
Co do ST45 to jestem właśnie ciekaw jak im to wyjdzie.
Chcę sprawdzić gdzie kończą się ich możliwości i trzeba szukać innych rozwiązań.
Powiedz, czym szlifujesz powierzchnie, ja się zastanawiam nad użyciem pasty lekko ściernej.
- Kaczor
- Kontakt:
Niestety nie sądzę żeby drobne elementy typu siatki i żaluzje dobrze wyszły. Ale swoją drogą model piękny 
A co do wagonu to skoro masz już gotowy wydruk to sprawdź gdzie odchudzenie ścianek nie zaszkodzi sztywnosci modelu - można sporo zaoszczędzić. No i oczywiście więcej modeli w jednym pliku - z każdym dodatkowym cena jednostkowa spada.

A co do wagonu to skoro masz już gotowy wydruk to sprawdź gdzie odchudzenie ścianek nie zaszkodzi sztywnosci modelu - można sporo zaoszczędzić. No i oczywiście więcej modeli w jednym pliku - z każdym dodatkowym cena jednostkowa spada.
- KamilW
- Kontakt:
Robiłem tego talbota.
Koszt całości razem z przesyłką wyniósł 240zł, z tym że niepotrzebnie drukowałem dwa oddzielne elementy w dwóch plikach.
Także ten koszt jest zawyżony, dało by się zejść niżej.
Koszt całości razem z przesyłką wyniósł 240zł, z tym że niepotrzebnie drukowałem dwa oddzielne elementy w dwóch plikach.
Także ten koszt jest zawyżony, dało by się zejść niżej.
- tydzial
- Kontakt:
coś już u nich robiłeś i o ten koszt pytałem a nie o planowaną budę od SP 45
- KamilW
- Kontakt:
Nie.
Podwozie też trzeba wydrukować.
Zrobione jest tak żeby pasowały do niego podzespoły z Ludmiły ROCO.
Podwozie też trzeba wydrukować.
Zrobione jest tak żeby pasowały do niego podzespoły z Ludmiły ROCO.
- golab
- Kontakt:
Robiłeś ją pod jakieś istniejące podwozie ?
- KamilW
- Kontakt:
Na razie nie wiem ile by kosztowało drukowanie takiego nadwozia.
Jak skończę wszystko rysować to wrzucę plik na stronę i wtedy będę znał wycenę to napiszę.
Jak skończę wszystko rysować to wrzucę plik na stronę i wtedy będę znał wycenę to napiszę.
- tydzial
- Kontakt:
A za jaką kasę oni to robią?
- KamilW
- Kontakt:
Przygotowałem coś takiego, rzucę im to do druku w przyszłym miesiącu, jestem ciekaw jak sobie poradzą. Muszę jeszcze dorysować kabiny, maskownice wózków i skrzynie.

Jak ładnie to wyjdzie to udostępnię rysunek na stronie Shapeways.

Jak ładnie to wyjdzie to udostępnię rysunek na stronie Shapeways.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 10:49 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
Materiał ten sam. Linie są, chociaż niemal niewidoczne. Po pryśnieciu podkładem bardziej się uwidaczniają ale po obróbce nie będzie problemu.
A co do kosztów - taniej wychodzi drukowanie kilku np. wagonów na raz w jednym pliku. Nie liczą wtedy oddzielnie za "rozruch". Zresztą dolar coraz tańszy
A co do kosztów - taniej wychodzi drukowanie kilku np. wagonów na raz w jednym pliku. Nie liczą wtedy oddzielnie za "rozruch". Zresztą dolar coraz tańszy

- golab
- Kontakt:
Na wózku tych linii nie widać, inny materiał 
w Polsce też znalazłem kilka firm drukujących w tej technologii, niestety jak znam życie taniej wyjdzie drukować w indochinach i po to samemu jeździć

w Polsce też znalazłem kilka firm drukujących w tej technologii, niestety jak znam życie taniej wyjdzie drukować w indochinach i po to samemu jeździć