teraz wszyscy maszyniści z BWE stracą licencje
Targi Hobby, MTP Poznań
Moderator: mod-Imprezy
-
bartowe
- Kontakt:
Re: Salon modelarstwa HOBBY 22-23.10.2011 r.
-Ja tylko byłem zawiadowcą stacji, nie mogłem odmówic kolegom w potrzebie
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
To już wiemy kto nam blokował BWE że miało w plecy 2godz.bartowe pisze:...
A z takich ciekawostek to, ze mimo iz skład BWE i nie tylko on, miały według rozkładu jazdy czekać na stacji Mini Bartowe po dobre 10 min. do odjazdu w drogę powrotną, to pokusa zrobienia dodatkowego dużego kółeczka na szlaku 2 torowym bez ograniczeń była tak duża, że nie trzeba było długo namawiać maszynistów. Jak już przyszedł czas odjazdu według rozkładu jazdy, pociągi powoli ruszały w stronę nitki Wielkopolskiej.)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 18:21 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 2 razy.
-
bartowe
- Kontakt:
Chciałbym podziękować wszystkim kolegom za wspólną zabawę, To był kawał dobrej roboty, pod względem logistyczno-technicznym. Idea luźnej zabawy nastawionej na publiczność przy takiej imprezie jak Targi Hobby to chyba jedyne słuszne rozwiązanie.
Udało nam się wkomponować sztywny rozkład jazdy w luźną jazdę na szlaku 2 torowym bez większych kłopotów, - dla każdego coś przyjemnego. Szkoda tylko ze druga stacja z Pomorza kolegi Jarkotta nie była elementem całego układu.
A z takich ciekawostek to, ze mimo iż skład BWE i nie tylko on, miały według rozkładu jazdy czekać na stacji Mini Bartowe po dobre 10 min. do odjazdu w drogę powrotną, to pokusa zrobienia dodatkowego dużego kółeczka na szlaku 2 torowym bez ograniczeń była tak duża, że nie trzeba było długo namawiać maszynistów. Jak już przyszedł czas odjazdu według rozkładu jazdy, pociągi powoli ruszały w stronę nitki Wielkopolskiej.
)
Udało nam się wkomponować sztywny rozkład jazdy w luźną jazdę na szlaku 2 torowym bez większych kłopotów, - dla każdego coś przyjemnego. Szkoda tylko ze druga stacja z Pomorza kolegi Jarkotta nie była elementem całego układu.
A z takich ciekawostek to, ze mimo iż skład BWE i nie tylko on, miały według rozkładu jazdy czekać na stacji Mini Bartowe po dobre 10 min. do odjazdu w drogę powrotną, to pokusa zrobienia dodatkowego dużego kółeczka na szlaku 2 torowym bez ograniczeń była tak duża, że nie trzeba było długo namawiać maszynistów. Jak już przyszedł czas odjazdu według rozkładu jazdy, pociągi powoli ruszały w stronę nitki Wielkopolskiej.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 16:27 przez bartowe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wski
- Kontakt:
Hola Amigos, powiem krótko, a dokładnie zacytuję młodziaków przy Wróblewicach, podczas jazd z oświetleniem, parą i dzwiękiem: "... zaczynam żałować że mam H0."
hej
hej
Pozdrawiam,
Paweł Wróblewski
WRÓBLEWICE NAD MIASTEM GDYNIĄ
Paweł Wróblewski
WRÓBLEWICE NAD MIASTEM GDYNIĄ
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dokładnie tak. Też jestem zwolennikiem realizmu na makiecie. Ale realia są takie, że samym cmokaniem nad zamykającym się pół minuty semaforem publiczności nie da się zainteresować...drlukasz pisze:Manewry z poprawną prędkością, jazdy z niską prędkością, wymianę towarową, ścisłe trzymanie się rozkładu zostawmy sobie na spotkania zamknięte. Jeśli pojawiają się ludzie, trzeba dać im jak najwięcej wrażeń.
Dlatego jeśli decydujemy się na imprezę z publicznością (np. w Sosnowcu), to odstawiamy swego rodzaju "Cepelię". Natomiast jazdy manewrowe, wożenie towarów zgodnie z FREMO oraz cmokanie nad detalami zostawiamy sobie na spotkania zamknięte.
BTW - Najbliższe takie spotkanie odbędzie się w grudniu w Radomiu, więc jeśli ktoś ma ochotę zobaczyć, jak to wygląda "od kuchni", to zapraszamy.
- drlukasz
- Kontakt:
Rozróżnijmy jazdę "pod publiczkę" od jazdy wg. zasad FREMO czy tp. które usilnie wdrażali HaZerowcy.
Rozkład jazdy w Poznaniu był mocno luźny, więc dopuszczał wstawienie dodatkowych pociągów - czy to przyjeżdżających od Bartowe, czy kursujących lokalnie między TC, Chudzinami i Porąbką. Dzięki temu na makiecie ciągle coś jeździło. W razie przerwy na szlak wyjeżdżał kopciuch z 1-2 wagonami do tartaku, a na Chudzinach manewrował sobie drugi parowóz.
W Sosnowcu z kolei, gdzie obowiązują rozkłady, są one na tyle gęste i urozmaicone, że też nie pozostawiają czasu na nudę...
Manewry z poprawną prędkością, jazdy z niską prędkością, wymianę towarową, ścisłe trzymanie się rozkładu zostawmy sobie na spotkania zamknięte. Jeśli pojawiają się ludzie, trzeba dać im jak najwięcej wrażeń.
To pisałem ja. Zwolennik i miłośnik jazd rozkładowych i manewrów
Rozkład jazdy w Poznaniu był mocno luźny, więc dopuszczał wstawienie dodatkowych pociągów - czy to przyjeżdżających od Bartowe, czy kursujących lokalnie między TC, Chudzinami i Porąbką. Dzięki temu na makiecie ciągle coś jeździło. W razie przerwy na szlak wyjeżdżał kopciuch z 1-2 wagonami do tartaku, a na Chudzinach manewrował sobie drugi parowóz.
W Sosnowcu z kolei, gdzie obowiązują rozkłady, są one na tyle gęste i urozmaicone, że też nie pozostawiają czasu na nudę...
Manewry z poprawną prędkością, jazdy z niską prędkością, wymianę towarową, ścisłe trzymanie się rozkładu zostawmy sobie na spotkania zamknięte. Jeśli pojawiają się ludzie, trzeba dać im jak najwięcej wrażeń.
To pisałem ja. Zwolennik i miłośnik jazd rozkładowych i manewrów
- kaine
- Kontakt:
TTygrysek_P-ń ładne zdjęcie grupowe szkoda że musiałem składać wagoniki do pudełeczek w gablocie
- Alteo
Makieta jak i cały ruch pociągów na niej odbywał sie pod publiczność. A jej nie interesują epoki, urzadzenia srk itp. Całą sobotę obserwowałem wszystko co działo sie przy obu skalach. U HO-wców wiało nudą, niewiele sie działo. Makiety TT cały czas żyły, coś się na nich działo. Wszystko to przekuło się w sukces naszej skali. Na Wróblewicach praktycznie jeździły tylko trzy składy ale publiczności nie brakowało. Koledzy tak trzymać a może być tylko lepiej. 
Na koniec słowa uznania dla braci modelarskiej z Poznania i Pomorza.
Na koniec słowa uznania dla braci modelarskiej z Poznania i Pomorza.
-
kolmod
- Kontakt:
Trzeba nadmienić, że trafiają się też głosy krytyki (przykład z Kozaka):
bstok70 pisze:Z całym szacunkiem dla Kolegów z TT, realizm tam przedstawiony miał bardzo wiele ograniczeń - najbanalniejszy przykład - brak urządzeń srk, składy hamujące w miejscu z deceleracją minus 3G itd.
źródło: http://forum.modelarstwo.info/viewtopic ... &start=375_medyk_ pisze:Co do makiety TT rozkład jak na torcie widzą się to podobało chociaż podniosąsię zaraz głosy że zrobili cyrk bo nie zachowali podziału i na szlaku spotykłą się skłąd V z III epoką - gawiedz zachwycona ale wg mnie to juz nie makieta kolei tylko duża KOLEJKA - bo dla publiczności.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 16:24 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Myślę, że sukces naszej makiety wziął się z RÓŻNORODNOŚCI, którą zaoferowaliśmy. Każdy w tym TTorcie mógł znaleźć 'rodzynkę' dla siebie 

Były i klimaty, i rozkład, i wolna amerykanka, i składy szare i kolorowe, i makieta "pokojowa" i szlak modułowy, ... jak to na FESTYNIE być powinno.
Oczywiście zagrało to wszystko tylko dzięki LUDZIOM, którzy stali za pulpitami czy z Fredem w ręku. Bez zaprawionej w boju kadry nie udało by się nam to wszystko.
Były i klimaty, i rozkład, i wolna amerykanka, i składy szare i kolorowe, i makieta "pokojowa" i szlak modułowy, ... jak to na FESTYNIE być powinno.
Oczywiście zagrało to wszystko tylko dzięki LUDZIOM, którzy stali za pulpitami czy z Fredem w ręku. Bez zaprawionej w boju kadry nie udało by się nam to wszystko.
-
PiotrZ
- Kontakt:
Wszystkie najważniejsze wrażenia z imprezy zostały już wyartykułowane, więc pozostaje mi jedynie dołączyć się do podziękowań za wspólną zabawę w licznym, interregionalnym gronie. Dzięki!
Dorzucam link do filmiku z udźwiękowioną BR50 (ArturaSch ?) przemierzającej spory fragment makiety modułowej.
PiotrZ
Dorzucam link do filmiku z udźwiękowioną BR50 (ArturaSch ?) przemierzającej spory fragment makiety modułowej.
PiotrZ
-
uszaty00666
- Kontakt:
Witam i pozdrawiam wszystkich tetetkowiczów.
Pierwsza moja taka wielka impreza (dopiero od niedawna zaraziłem się tt:) i same pozytywne wrażenia.
Wielkie podziękowania dla Leo i Marty za bazę noclegową i mile spędzony czas poza targowy, Bartowemu za świetną zabawę i udostępnienie taboru, Erniemu za zwiedzanie Poznania... i wszystkim kolegom z pomorza i wielkopolski za moc wrażeń i dalsze inspiracje w świecie 1:120
Pierwsza moja taka wielka impreza (dopiero od niedawna zaraziłem się tt:) i same pozytywne wrażenia.
Wielkie podziękowania dla Leo i Marty za bazę noclegową i mile spędzony czas poza targowy, Bartowemu za świetną zabawę i udostępnienie taboru, Erniemu za zwiedzanie Poznania... i wszystkim kolegom z pomorza i wielkopolski za moc wrażeń i dalsze inspiracje w świecie 1:120
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 08:31 przez uszaty00666, łącznie zmieniany 1 raz.
- solar
- Kontakt:
No, to ja się nie dziwię, że tyle obserwatorów i tak duże zainteresowanie Naszą skalą, skoro na niespełna 2,5 minuty filmu przejechały 4 składy ("...a na końcu za kszokami czaił sie ICek")TTygrysek_P-ń pisze:Kolejne filmiki Z YT
http://www.youtube.com/watch?v=Ex3mWkX8 ... re=related
Sam bym ślepi nie oderwał od tego wszystkiego co stałe i ruchome
Widać, że MAKIETA ŻYŁA
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 22:10 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Atrakcyjność tej imprezy (tak sobie myślę) polegała min. na tym że ów rozkład jazdy był planowany, a życie go zweryfikowało - pozytywnie:
- pociągi planowe sobie pomykąły,
- pociągi z różnej epoki, jak słusznie powiedział Łukasz, nieplanowe, miały możliwość wjazdu na szlak jako specjalne i zawiadowcy świetnie je wpinali pomiędzy te rozkładowe.
- makieta pokazała jak fajnie jest być zwiadowcą (
osobiście nie zazdroszczę), jak fajnie być maszynistą (majstersztyk w realizacji poleceń zawiadowców),
- na jednej makiecie była linia dwutorowa i jednotorowa, obie świetnie sobie radziły w godzinach szczytu
- szacunek dla stacji uzdrowiskowej made in PiotrZ
- nie zabrakło dramatów - zderzenia, zwarcia, a nawet grilowano na osiach
- no cóż,
- najważniejsze - zrobiliśmy to z serca dla TT i ludzi, a przede wszystkim dla siebie, fajnie jest uciec od syntezy białka dnia codziennego i być 120 x pomniejszonym, czego wszystkim życzę
a o tym opowiadałem nieśmiało TAM i postaram się opowiedzieć w filmie 
- pociągi planowe sobie pomykąły,
- pociągi z różnej epoki, jak słusznie powiedział Łukasz, nieplanowe, miały możliwość wjazdu na szlak jako specjalne i zawiadowcy świetnie je wpinali pomiędzy te rozkładowe.
- makieta pokazała jak fajnie jest być zwiadowcą (
- na jednej makiecie była linia dwutorowa i jednotorowa, obie świetnie sobie radziły w godzinach szczytu
- nie zabrakło dramatów - zderzenia, zwarcia, a nawet grilowano na osiach
- najważniejsze - zrobiliśmy to z serca dla TT i ludzi, a przede wszystkim dla siebie, fajnie jest uciec od syntezy białka dnia codziennego i być 120 x pomniejszonym, czego wszystkim życzę
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 21:49 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Pomorze też szczęśliwie dojechało.

Chciałbym wpierw podziękować Kolegom, którzy przyczynili się do sukcesu naszej makiety:
- kolegom z Poznania, którzy organizowali imprezę, pomogli z noclegami, zajęli się całą czarną robotą,
- szczególnie Erniemu (eg_ptmkż) za konsekwencję w organizowaniu naszej części makiety, za walkę z przeciwnościami, za pomysły, które okazały się dobre, a których nadmiar nas przerażał,
- wszystkim, którzy udostępnili swoje moduły i makiety,
- wszystkim, którzy udostępnili swój tabor,
- wszystkim, którzy przybyli, wspierali nas w prowadzeniu pociągów i zabawą na stacjach,
- wszystkim, którzy przybyli do Poznania by się cieszyć TeTetką,
- naszym rodzinom za wyrozumiałość dla naszego szaleństwa
DZIĘKUJĘ
Chciałbym wpierw podziękować Kolegom, którzy przyczynili się do sukcesu naszej makiety:
- kolegom z Poznania, którzy organizowali imprezę, pomogli z noclegami, zajęli się całą czarną robotą,
- szczególnie Erniemu (eg_ptmkż) za konsekwencję w organizowaniu naszej części makiety, za walkę z przeciwnościami, za pomysły, które okazały się dobre, a których nadmiar nas przerażał,
- wszystkim, którzy udostępnili swoje moduły i makiety,
- wszystkim, którzy udostępnili swój tabor,
- wszystkim, którzy przybyli, wspierali nas w prowadzeniu pociągów i zabawą na stacjach,
- wszystkim, którzy przybyli do Poznania by się cieszyć TeTetką,
- naszym rodzinom za wyrozumiałość dla naszego szaleństwa
DZIĘKUJĘ