Hobby MTP Poznań

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Salon modelarstwa HOBBY 27-28.10.2012r

Post autor: ArturSchŁ »

aquirlan pisze:.... idea zaoszczędzenia czasu i przygotowania wszystkiego wcześniej jest dobra.
...przy założeniu, że MTP zdążą z dostarczeniem zamówionej infrastruktury.
Ubiegłego roku, zdarzyło się, że mimo iż byliśmy czwartek od rana, to dopiero było NA CZYM rozkładać makietę dopiero nazajutrz.
:evil:
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Co do czwartku, to były głosy, żeby jednak właśnie w ten dzień odbył się montaż, a w piątek "impreza dla nas". Ja nie chcę się wypowiadać, bo przyjadę z tylko jedną skrzynką, natomiast myślę, że idea zaoszczędzenia czasu i przygotowania wszystkiego wcześniej jest dobra. Tylko z drugiej strony - czy wszyscy mogą, bo pojawia się kwestia urlopów itd...
Awatar użytkownika
kaine
Kontakt:

Post autor: kaine »

Mam pytanie, czy któryś z kolegów składał zapytanie do Międzynarodowych Targów Poznańskich zapytanie o możliwość wystawienia się jako stowarzyszenie na Salonie Hobby?
Jeżeli ktoś ma jakieś informację na taki temat proszę o PW
Awatar użytkownika
Młodzikowski
Kontakt:

Post autor: Młodzikowski »

Rzadko tu zaglądam (ale zaglądam) i widzę, że atmosfera wokół imprezy z lekka "się zagęszcza". Śpieszę więc z kilkoma wyjaśnieniami:
Gdzie były poruszony temat "propozycje do prezentacji na HOBBY 2012" zamówione przez związek.
Ogłoszony oficjalnie, czy tylko dla wtajemniczonych?
Na styczniowych warsztatach w Poznaniu. Do dyskusji zostali zaproszeni obecni na imprezie członkowie Związku.
Na stronie PZMK jakoś tego tematu nie mogłem znaleźć
Zgadzam się - Prezes trochę "zaspał".
Przy obydwu zamówionych prezentacjach PZMK przewiduje funkcjonowanie "warsztatu modelarza",
Tu z kolei Prezes się "rypnął" - tylko przy jednej. Przy "wąskotorówce" nie będzie. Co nie zmienia faktu, że będziemy otwarci na wymianę doświadczeń.
Co zadecydowało o tym, że w tym roku są to tylko dwa dni?
Doświadczenia dwóch imprez poprzednich (a zwłaszcza ubiegłorocznej, kiedy piątek był "dniem straconym"). Jeśli grono TT-kowiczów jest zainteresowane montażem makiety w czwartek - pewnie MTP nie będzie robiło przeszkód. I tak w ten dzień hale są dostępne, bo rozkładają się wystawcy. Mogę z Panią Basią pogadać - więc decydujcie.
zarząd PZMK decyduje, kogo chce sponsorować w ramach "prezentacji pokazowych"
Prawda. Założeniem jest sponsorowanie co roku kogoś innego. W tym roku wybrano to co wybrano, ale co do przyszłych edycji HOBBY - sprawa otwarta.
Będę się czuł jak palec między drzwiami a futryną, patrząc kto i kiedy te drzwi zamknie przed TT
Atmosfera na imprezach zawsze była fajna - na HOBBY jestem obecny od samego początku.
Co do faworyzowania jednej skali (H0) kosztem innych (bo tak ten tekst odczytałem) - nie zgadzam się. Jednym z założeń działalności PZMK jest integracja środowiska "kolejolubów" bez względu na wielkość. I według mnie, najlepszym rozwiązaniem - jest aktywna działalność w Związku.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, 09:44 przez Młodzikowski, łącznie zmieniany 2 razy.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

aquirlan pisze:Chyba właśnie lepiej się pokazać, wystawić co się da, zrobić "pokaz siły", porozmawiać... Wtedy może nikt żadnych drzwi nie będzie próbował zamykać.
- co do wystawiania co się da to raczej nie bardzo, nie ma sensu zaniżania poziomu "pokazu siły" jaki zrobiliśmy w zeszłym roku. Lepiej w tym roku wystawić mało ale z głową :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 12:41 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

rem125 pisze:zgodne z konstytucją
:shock:
Może nie zapędzajmy się? (chyba, że to ironia, wtedy przepraszam).
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Teraz tak jest, że wszystkie Polskie Związki (Sportowe, Modelarskie itp) zajmują się tylko sobą i swoimi funduszami. To są zrzeszenia dla "działaczy" (niedawno nagłaśniane sprawy w związku piłkarskim, a ostatnio kolarskim). Prawdziwi sportowcy czy modelarze muszą zadbać o siebie we własnym gronie. Na pomoc i wsparcie raczej liczyć nie można. A więc "RÓBMY SWOJE!"
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Post autor: rem125 »

Masz racje Tadeuszu jesteśmy uwięzieni jak pieski czy to aby jest zgodne z konstytucją może warto sprawdzić i czy taka jest idea targów? Chyba nie
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Niejeden+ pisze:W Poznaniu, jeżeli przyjadę? Będę się czuł jak palec między drzwiami a futryną, patrząc kto i kiedy te drzwi zamknie przed TT .
Chyba właśnie lepiej się pokazać, wystawić co się da, zrobić "pokaz siły", porozmawiać... Wtedy może nikt żadnych drzwi nie będzie próbował zamykać.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 12:40 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Ja JESTEM TYLKO OSOBĄ KOORDYNATOREM miedzy nami modelarzami TT a PZMK/MTP
Koordynatorem czy petentem? Współczuję!
Po rozmowie wyszło tak że aby mu nie zawalić skrzynki zgłoszeniami
Tym jednym zdaniem wyjaśniłeś mi wszystko.
W Poznaniu, jeżeli przyjadę? Będę się czuł jak palec między drzwiami a futryną, patrząc kto i kiedy te drzwi zamknie przed TT .

Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 12:40 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Niejeden+ pisze:Tylk dwa dni i to z publiką raczej nie sprzyjają wymianie doswiadczeń.
Andrzeju, nie wiem, czy warto aż tak drążyć ten temat. ;) Zauważ, że ten tekst o "spotkaniu środowiska i wymianie doświadczeń" stoi trochę w sprzeczności z obowiązkiem przebywania przez cały czas trwania imprezy przy swojej makiecie oraz obowiązkiem "aktywnej działalności edukacyjnej" (dotyczy prezentacji pokazowych).
Niejeden+ pisze:Ogłoszony oficjalnie, czy tylko dla wtajemniczonych?
A może tylko wewnętrznie w PZMK?
Oczywiście, że wewnątrz PZMK. Organizatorem (w pewnym uproszczeniu) jest PZMK i to zarząd PZMK decyduje, kogo chce sponsorować w ramach "prezentacji pokazowych". I nie ma się co dziwić, że są to zwykle osoby/kluby ściśle związane z PZMK...
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 15:19 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Z tym pytaniem proponuje do Zarządu PZMK. Ja JESTEM TYLKO OSOBĄ KOORDYNATOREM miedzy nami modelarzami TT a PZMK/MTP. Wiem tyle ile usłyszę od Prezesa a czasmi co wyczytam na stronie związkowej.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2012, 15:04 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Prezentacje pokazowe. Są to prezentacje zamawiane przez Związek o szczególnym walorze edukacyjnym. Liczbę i zakres prezentacji pokazowych w ramach konkretnej imprezy uzgadniana jest przez Związek z półrocznym wyprzedzeniem.
Gdzie były poruszony temat "propozycje do prezentacji na HOBBY 2012" zamówione przez związek.
Ogłoszony oficjalnie, czy tylko dla wtajemniczonych?
A może tylko wewnętrznie w PZMK?
Na stronie PZMK jakoś tego tematu nie mogłem znaleźć, ale cóż skoro brakuje nawet relacji z Hobby 2011
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 12:38 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Decyzja zapadła, jednak kiedy taka informacja dotrze do mnie to się z nią nie omieszkam podzielić - jednak podejrzewam że nie prędzej jak po wakacjach. Zawsze w piątek będzie można porozmawiać a także podczas trwania jazd w sobotę i niedzielę.
PZMK stawia na wymianę doświadczeń podczas warsztatów a także:

Kod: Zaznacz cały

Przy obydwu zamówionych prezentacjach PZMK przewiduje funkcjonowanie "warsztatu modelarza", w którym na oczach widzów doświadczeni modelarze prezentować będą różne techniki i technologie przydatne podczas tworzenia makiet, budowie, przebudowie i waloryzacji taboru oraz przybliżać będą tajniki sterowania modelami i makietami.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Celem wystaw i imprez jest również możliwość spotkania się całego środowiska oraz wymiany doświadczeń.
Moim zdaniem warto byłoby się dowiedzieć i przedstawić na forum szczegóły.
Tylko dwa dni i to z publiką raczej nie sprzyjają wymianie doświadczeń.
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, 12:38 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”