Moduł(y)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

TT-maniak
Kontakt:

Re: Moduł(y)

Post autor: TT-maniak »

W Raciborzu one są zgłoszone jako normalne do jazdy, dorobię tylko styropianowe wypełnienie żeby nie było dziury i Piotrek o nich wie (to czy je gdzieś umieścił to inna sprawa).
Do Raciborza na "warsztaty" może wezmę rozgałęzienie ale to zależy czy dostane drewno pod tory, bo sama skrzynka stoi w domu jako szkielet złożona, tory też częściowo już mam. (Grzesiu ją w sumie widział już).
Jak się uda to może jeszcze dziś wstawię foty tych 2 skrzynek z nogami bo robiłem dzisiaj testy wszystkich moich skrzynek i wszystko jest fajnie równo i jeździ.
Luk
Kontakt:

Post autor: Luk »

Może weź je do Raciborza aby było przy czym grzebać.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2014, 00:53 przez Luk, łącznie zmieniany 1 raz.
TT-maniak
Kontakt:

Na fotkach to rzeczywiście rzuca się w oczy ale na prawdę to nie jest takie duże, w jednej skrzynce mi tak wyszło, skrzynki było luźno ułożone to też może potęgować to wrażenie.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Na łączeniu skrzynek widać "przeprost" łuku, jakby tor na końcu modułu był na pewnym odcinku prostopadły do profilu czołowego w płaczszyźnie poziomej. To celowy zabieg?
Powinno to wyjść w metodzie "na lustro".
TT-maniak
Kontakt:

Lato idzie prace idą do przodu. Wczoraj na ogródku na świeżym powietrzu troszkę popracowałem efekty widać na fotce.
2 z 3 skrzynek łukowych są już poskładane i przejezdne czekam tylko na jedną brakującą część do skrzynki numer 3 i będzie pełne 90 stopni.
http://zapodaj.net/b7ced1f3789c9.jpg.html
TT-maniak
Kontakt:

Słupy wyciągane są, po 2 na moduł będą. 15 cm od krawędzi co daje słup co 30 cm, ładnie wygląda sprawdzałem.

Ćwiczę technikę tworzenia drzew ale na razie nie wychodzi, a chyba najważniejsze czego się nauczyłem odkąd można powiedzieć aktywniej uczestniczę w imprezach to, że nie ma co szajsu dawać. Jak uszkrobie coś fajnego to dam bo na gotowe nie stać mnie na razie (a swoją drogą z gotowców nie ma satysfakcji).

Kolejne punkty jakie powoli będę realizował to słupy, rogatki na przejeździe, wskaźniki przy torach i znaki na drodze. Bo nawet przy tych 3 wskaźnikach moduł dostaje tak + 50 do atrakcyjności.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Na zdjęciach wygląda super. Brakuje tylko drzew. Postawiłeś słupy więc do transportu i tak nie będzie miało to znaczenia, a jakoś pusto na skrzynkach jest :roll:
TT-maniak
Kontakt:

Żeby nie było, że nic się nie dzieje.
Zdjęcia jak zdjęcia nie mam lepszego sprzętu więc jedyna szansa na lepsze fotki moich skrzynek to jakieś spoTTkania.

No ale do rzeczy skrzynki w zasadzie skończone brakuje tylko pola po drugiej stronie torów (tam gdzie jest to duże białe) które powoli sobie powstaje.
Na dwóch pozostałych brakuje tylko detali (poprzeczek w słupach, porządnego domku, rogatek itp.) Biały domek, który jest na zdjęciach jest tam przez przypadek go nie będzie w finalnej wersji.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce9 ... 92802.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47b ... 90d23.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/582 ... 5519b.html
Tutaj całość niestety troszeczkę zaciemniona ale to tylko w ramach pokazania całości.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b00 ... 6cb6a.html
Kilkujadek
Kontakt:

Ja zwieram wszystkie szyny i jeden z biegunów łączę z nimi. Drugim biegunem jest sitko z trawą. Moduł dobrze jest postawić na czymś z tworzywa sztucznego.
Wyżej wymieniony sposób nadaje się do reanimacji nawet całkowicie zniszczonej zieleni.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 21:48 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Kilkujadek pisze:Pojedyncze kępy sadzi się w ten sam sposób bez wcześniejszego spryskiwania wodą na uprzednio wysuszonym module.
A jak prąd od elektrosadzarki podłączyć pod taką kępkę?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 17:10 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Czeka, a trawa sama nie stanie.
Wyrwij to co masz wyrwać, resztę przeleć delikatnie odkurzaczem z nałożoną szmatką na końcówce rury (zbierak tego co się nie przykleiło).
Zasłoń torowisko, resztę spryskaj mgiełką wodną. Rozrobiony 1;1 wikol (lepszy Pattex) strzykawką nanosi się punktowo na podłoże tak aby nie upaprać tego co już się przykleiło. Klej sam się będzie rozprowadzał. Nanieś elektrosadzarką krótszą trawę.
Budując moduł od podstaw najpierw siej krótką, później dłuższą.
Pojedyncze kępy sadzi się w ten sam sposób bez wcześniejszego spryskiwania wodą na uprzednio wysuszonym module.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 21:27 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
TT-maniak
Kontakt:

Posłusznie wysłuchałem, i "pokutuję" już 3 dzień, moduł dorobił się asfaltu, trawy, małych krzaków, na drzewa przyjdzie czas, cały czas mówię o tym drugim. Pierwszy, który jest tutaj na fotkach na razie stoi nieruszony czeka na nowe drzewka posłusznie.

Łukasz
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 08:24 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Krówka chyba HaZerowa (albo bardzo dorodna) ;)
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Stosowne uwagi z "ojcem Tadeuszem" nt. zieleni przekazaliśmy mu w Sosnowcu. :D
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Kilkujadek
Kontakt:

Niestety nie wiem które to były, bo już nawet gubię się w swoich.
Na module powyżej ( http://imagizer.imageshack.us/a/img585/8301/jwo2.jpg ) widzę mnóstwo wyłożonej trawy którą można poprawić elektrosadzarką.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 23:58 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”