MakieTTa - ostrak
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Mariusz
- Kontakt:
Re: MakieTTa - ostrak
Spoko. Nic z tych rzeczy. Jestem daleki od krytyki jakiejkolwiek. Podoba mi się wolne wyrażanie myśli, ale nie przymuszanie kogoś do innych poglądów. Tylko przeraża mnie takie podejście do modelarstwa. Zastanawiam się gdzie jest granica pomiędzy modelarstwem kolejowym a przyrodniczym?!
I jeszcze jedno: kolej na modułach uważałem za pójście na skróty i budowanie właśnie tylko kolei z pominięciem otoczenia. To właśnie torty powinny byc trudniejsze, bo zawierają w sobie duże przestrzenie pomiędzy stacjami i liniami kolejowymi.
Może moje postrzeganie modelarstwa kolejowego jest inne? Dla mnie tort to makieta z olbrzymią ilością torów, rozjazdów itd na małej przestrzeni, która nie odzwierciedla rzeczywistości, ale jednak naśladuje prawdziwą kolej.
Jeste przeciwnikiem budowania abstrakcji kolejowych takich gdzie tor jest nad torem, stacja nad stacją i odległości mają się nijak do długości pociagów. Chyba mnie rozumiecie. Budując tzw tort musi u mnie przypominac prawdziwą kolej tyle że na mniejszej powierzchni i nigdy nie wiedziałem co zrobic z przestrzenią nie zajętą przez tory.
Budując moduły ten problem znika. Budujemmy tylko szlak i kilkanaście metrów terenu po obu stronach toru.
Ale może to i dobrze. Pewnie, że widok jadącego pociągu po takim szlaku zastanawia oglądając zdjęcia czy to rzeczywistośc, czy makieta?
I jeszcze jedno: kolej na modułach uważałem za pójście na skróty i budowanie właśnie tylko kolei z pominięciem otoczenia. To właśnie torty powinny byc trudniejsze, bo zawierają w sobie duże przestrzenie pomiędzy stacjami i liniami kolejowymi.
Może moje postrzeganie modelarstwa kolejowego jest inne? Dla mnie tort to makieta z olbrzymią ilością torów, rozjazdów itd na małej przestrzeni, która nie odzwierciedla rzeczywistości, ale jednak naśladuje prawdziwą kolej.
Jeste przeciwnikiem budowania abstrakcji kolejowych takich gdzie tor jest nad torem, stacja nad stacją i odległości mają się nijak do długości pociagów. Chyba mnie rozumiecie. Budując tzw tort musi u mnie przypominac prawdziwą kolej tyle że na mniejszej powierzchni i nigdy nie wiedziałem co zrobic z przestrzenią nie zajętą przez tory.
Budując moduły ten problem znika. Budujemmy tylko szlak i kilkanaście metrów terenu po obu stronach toru.
Ale może to i dobrze. Pewnie, że widok jadącego pociągu po takim szlaku zastanawia oglądając zdjęcia czy to rzeczywistośc, czy makieta?
- TomekW
- Kontakt:
To nie jest przegięcie tylko inne spojrzenie. Ci których interesuje kolej jako zestaw prostych ciągłych manewrów i pociągi w ruchu budują TTorty.
Makieta modułowa w założeniu ma maksymalnie realistycznie oddawać to co dzieje się na kolei i wokół niej - stąd tworzenie realistycznego otoczenia (a nawet hyperrealistycznego), stąd uruchamianie pociągów w oparciu o rozkład itp.
Tak jak ja nie krytykują budujących torty - bo rozumiem co w nich może pociągać, tak proszę o zrozumienie i tolerancję dla naszych upodobań
edit: miki był szybszy
Makieta modułowa w założeniu ma maksymalnie realistycznie oddawać to co dzieje się na kolei i wokół niej - stąd tworzenie realistycznego otoczenia (a nawet hyperrealistycznego), stąd uruchamianie pociągów w oparciu o rozkład itp.
Tak jak ja nie krytykują budujących torty - bo rozumiem co w nich może pociągać, tak proszę o zrozumienie i tolerancję dla naszych upodobań

edit: miki był szybszy

Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, 13:44 przez TomekW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ale chyba się zgodzisz, że znacznie przyjemniej ogląda się coś takiego a nie trawę z maty równą jak stół w kolorze fluo z wbitym pośrodku plastikowym drzewem z fabryki ? Moduł jest, tory leżą, nawet przejechać się nimi da, to i teraz można sobie pomarudzić na temat wpływ efektu Coriolisa na kształt i współrzędne kupy kamieni
- Mariusz
- Kontakt:
Ja się nie czepiam. Jest super. Nigdy nie przykładałem takiej wagi do otoczenia. No cóż, mnie raczej interesuje kolej sama w sobie, a nie to czy trawa żółta, czy orane w poprzek. To mnie zniechęca. Czy my nie przeginamy? Nie chcę tu nikogo krytykowac, ale takie oddanie realizmu zasługuje na mgr a nie zwykłego modelarza ze swoim hobby.
Mam inne podejście jednak i proszę mi wybaczyc. Za to przykładam dużo uwagi do rozwiązań iście kolejowych.
Mam inne podejście jednak i proszę mi wybaczyc. Za to przykładam dużo uwagi do rozwiązań iście kolejowych.
- Witek M.
- Kontakt:
[...] w poprzek czy z zawijasem to mozna bronowac, nigdy orac. [...]
Ja stawiam na to, ze to pole PGR. A tam - jak wiadomo - najczesciej zasady agrotechniki nie obowiazywaly[...] tu pelnia lata a chlop orze [...]

-
- Kontakt:
w poprzek czy z zawijasem to można bronować, nigdy orać. Krzaki między polem a drogą rzeczywiście przeszkadzają, nie ma jak nawrócić. I ta łysinka koło kamieni też dziwna.pole jest orane w poprzek

Sugestia - zaorać a kamienie przerzucić na skraj drogi, poza pole/
No i pytanie zasadnicze - tu pełnia lata a chłop orze, tylko co

Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, 12:42 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Ktos kto kiedys zdobywal wyksztalcenie w tej dziedzinie moze sie czepiacwhosho pisze:Dla mnie bomba. Od jakiegos czasu pracuje na polu... bycmoze to nie super ideal... Czepiacie sie! Wiecej takich modulow!!!

A kilka rzeczy mozna jeszcze poprawic.
To jest akurat sluszny pomysl.(dosyp jeszcze troche mniejszych kamieni do tej sterty...)
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:

-
- Kontakt:
Jeśli dobrze widzę, to zastosowałeś listowie na siateczce, a próbowałes możę posypać drzewko/komar samą gabką??? Jestem bardzo ciekaw rezultatów. Jak dla mnie ta siateczka trochę taka nijaka jest. Wczoraj miałem dzień na drzewa u siebie i przyznam ze zrezygnowałem z siateczki na rzecz gąbki sypanej z ręki. Dotyczy to "suszonych drzewek", nie wiem jak będzie z drucianymi.
- ostrak
- Kontakt:
Chwast którego wszędzie jest cała masa i dokładnie w tej chwili są zbiory, te co ja zastosowałem są z zeszłego roku, w czasie kwitnienia sa kwiatuszki biało rózowe, a teraz są miniaturowe topole a czasami i inne liściaste. Zasuszone wygląda fajnie, można podocinać staje się odrobine elastyczniejsze po zwilżeniu wodą ale nie tak jak by się chciało.

Ususzone z kwiatostanem i zdrewniałe po przekwitnięciu.

Ususzone z kwiatostanem i zdrewniałe po przekwitnięciu.
- ostrak
- Kontakt:
Muszą się poczepiać to przynajmniej napędza do działania.
a tu mały smaczek (sorki za jakość zdjęcia, ale mój aparat odmawia posłuszeństwa ostatnio)

a tu mały smaczek (sorki za jakość zdjęcia, ale mój aparat odmawia posłuszeństwa ostatnio)

Ostatnio zmieniony 02 sty 2009, 20:03 przez ostrak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A szkielecik drzew z czego powstał?? Drucik, jakieś suszki??
-
- Kontakt:
Dla mnie bomba. Od jakiegos czasu pracuje na polu
... bycmoze to nie super ideal... Czepiacie sie! Wiecej takich modulow!!!
(dosyp jeszcze troche mniejszych kamieni do tej sterty...)

(dosyp jeszcze troche mniejszych kamieni do tej sterty...)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2006, 19:44 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
- ostrak
- Kontakt:
Bagna i torfowiska maja bardzo soczystą zieleń i ostre przejścia, ale jak napisałem moduł jest w 80% skończony, będę jeszcze maskował tamtą stronę i tam gdzie poodchodziły fragmenty maty (za gęsty wikol?) musze dokupić żółte kwiatki na siatce Heki i troszkę zielska z Polak'a, ale po ostatnich aferach z pewnym sklepem który to oferuje troszkę się waham. Co do pola uprawnego to troszkę poszedłem na łatwiznę i teraz staram się to zamaskować żeby to jakoś wyglądało. Dzięki za konstruktywną krytykę dużo rzeczy jeszcze poprawię bo wiem, że jest masa niedociągnięć, ale w końcu to mój pierwszy moduł i cały czas się uczę.
-
- Kontakt:
Ja się do pola nie przyczepię - moim zdaniem wykonane bardzo przyzwoicie
Za to przyczepię się do łat na tej fotce.
[url=http://img147.imageshack.us/img147/4552/img4916uf4.th.jpg]Obrazek[/URL]
Wyglądają jakoś nienaturalnie. Brakuje płynnych przejść między nimi czyli odrobiny trawy elektrostatycznej. Ogólnie - oby tak dalej

Za to przyczepię się do łat na tej fotce.
[url=http://img147.imageshack.us/img147/4552/img4916uf4.th.jpg]Obrazek[/URL]
Wyglądają jakoś nienaturalnie. Brakuje płynnych przejść między nimi czyli odrobiny trawy elektrostatycznej. Ogólnie - oby tak dalej