MakieTTa - ostrak

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: MakieTTa - ostrak

Post autor: Mariusz »

Spoko. Nic z tych rzeczy. Jestem daleki od krytyki jakiejkolwiek. Podoba mi się wolne wyrażanie myśli, ale nie przymuszanie kogoś do innych poglądów. Tylko przeraża mnie takie podejście do modelarstwa. Zastanawiam się gdzie jest granica pomiędzy modelarstwem kolejowym a przyrodniczym?!
I jeszcze jedno: kolej na modułach uważałem za pójście na skróty i budowanie właśnie tylko kolei z pominięciem otoczenia. To właśnie torty powinny byc trudniejsze, bo zawierają w sobie duże przestrzenie pomiędzy stacjami i liniami kolejowymi.
Może moje postrzeganie modelarstwa kolejowego jest inne? Dla mnie tort to makieta z olbrzymią ilością torów, rozjazdów itd na małej przestrzeni, która nie odzwierciedla rzeczywistości, ale jednak naśladuje prawdziwą kolej.
Jeste przeciwnikiem budowania abstrakcji kolejowych takich gdzie tor jest nad torem, stacja nad stacją i odległości mają się nijak do długości pociagów. Chyba mnie rozumiecie. Budując tzw tort musi u mnie przypominac prawdziwą kolej tyle że na mniejszej powierzchni i nigdy nie wiedziałem co zrobic z przestrzenią nie zajętą przez tory.
Budując moduły ten problem znika. Budujemmy tylko szlak i kilkanaście metrów terenu po obu stronach toru.
Ale może to i dobrze. Pewnie, że widok jadącego pociągu po takim szlaku zastanawia oglądając zdjęcia czy to rzeczywistośc, czy makieta?
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

Post autor: TomekW »

To nie jest przegięcie tylko inne spojrzenie. Ci których interesuje kolej jako zestaw prostych ciągłych manewrów i pociągi w ruchu budują TTorty.
Makieta modułowa w założeniu ma maksymalnie realistycznie oddawać to co dzieje się na kolei i wokół niej - stąd tworzenie realistycznego otoczenia (a nawet hyperrealistycznego), stąd uruchamianie pociągów w oparciu o rozkład itp.
Tak jak ja nie krytykują budujących torty - bo rozumiem co w nich może pociągać, tak proszę o zrozumienie i tolerancję dla naszych upodobań :)

edit: miki był szybszy :)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, 13:44 przez TomekW, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Ale chyba się zgodzisz, że znacznie przyjemniej ogląda się coś takiego a nie trawę z maty równą jak stół w kolorze fluo z wbitym pośrodku plastikowym drzewem z fabryki ? Moduł jest, tory leżą, nawet przejechać się nimi da, to i teraz można sobie pomarudzić na temat wpływ efektu Coriolisa na kształt i współrzędne kupy kamieni
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ja się nie czepiam. Jest super. Nigdy nie przykładałem takiej wagi do otoczenia. No cóż, mnie raczej interesuje kolej sama w sobie, a nie to czy trawa żółta, czy orane w poprzek. To mnie zniechęca. Czy my nie przeginamy? Nie chcę tu nikogo krytykowac, ale takie oddanie realizmu zasługuje na mgr a nie zwykłego modelarza ze swoim hobby.
Mam inne podejście jednak i proszę mi wybaczyc. Za to przykładam dużo uwagi do rozwiązań iście kolejowych.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

[...] w poprzek czy z zawijasem to mozna bronowac, nigdy orac. [...]
[...] tu pelnia lata a chlop orze [...]
Ja stawiam na to, ze to pole PGR. A tam - jak wiadomo - najczesciej zasady agrotechniki nie obowiazywaly :mrgreen:
miki
Kontakt:

pole jest orane w poprzek
w poprzek czy z zawijasem to można bronować, nigdy orać. Krzaki między polem a drogą rzeczywiście przeszkadzają, nie ma jak nawrócić. I ta łysinka koło kamieni też dziwna. Obrazek
Sugestia - zaorać a kamienie przerzucić na skraj drogi, poza pole/
No i pytanie zasadnicze - tu pełnia lata a chłop orze, tylko co Obrazek . Jedyne na co wpadłem Obrazek , to że już po wczesnych żniwach i zaorywuje ściernisko. Wtedy należałoby rozsypać nieco mocnożółtej 2 mm elektro-trawy po całym polu jako poozstałość ścierniska
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2006, 12:42 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

whosho pisze:Dla mnie bomba. Od jakiegos czasu pracuje na polu :mrgreen: ... bycmoze to nie super ideal... Czepiacie sie! Wiecej takich modulow!!!
Ktos kto kiedys zdobywal wyksztalcenie w tej dziedzinie moze sie czepiac ;)
A kilka rzeczy mozna jeszcze poprawic.
(dosyp jeszcze troche mniejszych kamieni do tej sterty...)
To jest akurat sluszny pomysl.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
miki
Kontakt:

Obrazek Już go widzę w tym miejscu gdzie w Radomiu. Jak popatrzę dokładniej to może coś jeszcze dopiszę. Generalnie Żuławy OK
jakubgol
Kontakt:

Post autor: jakubgol »

Jeśli dobrze widzę, to zastosowałeś listowie na siateczce, a próbowałes możę posypać drzewko/komar samą gabką??? Jestem bardzo ciekaw rezultatów. Jak dla mnie ta siateczka trochę taka nijaka jest. Wczoraj miałem dzień na drzewa u siebie i przyznam ze zrezygnowałem z siateczki na rzecz gąbki sypanej z ręki. Dotyczy to "suszonych drzewek", nie wiem jak będzie z drucianymi.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Chwast którego wszędzie jest cała masa i dokładnie w tej chwili są zbiory, te co ja zastosowałem są z zeszłego roku, w czasie kwitnienia sa kwiatuszki biało rózowe, a teraz są miniaturowe topole a czasami i inne liściaste. Zasuszone wygląda fajnie, można podocinać staje się odrobine elastyczniejsze po zwilżeniu wodą ale nie tak jak by się chciało.

Obrazek
Ususzone z kwiatostanem i zdrewniałe po przekwitnięciu.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Muszą się poczepiać to przynajmniej napędza do działania.

a tu mały smaczek (sorki za jakość zdjęcia, ale mój aparat odmawia posłuszeństwa ostatnio)
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sty 2009, 20:03 przez ostrak, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubgol
Kontakt:

Post autor: jakubgol »

A szkielecik drzew z czego powstał?? Drucik, jakieś suszki??
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Dla mnie bomba. Od jakiegos czasu pracuje na polu :mrgreen: ... bycmoze to nie super ideal... Czepiacie sie! Wiecej takich modulow!!!

(dosyp jeszcze troche mniejszych kamieni do tej sterty...)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2006, 19:44 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Bagna i torfowiska maja bardzo soczystą zieleń i ostre przejścia, ale jak napisałem moduł jest w 80% skończony, będę jeszcze maskował tamtą stronę i tam gdzie poodchodziły fragmenty maty (za gęsty wikol?) musze dokupić żółte kwiatki na siatce Heki i troszkę zielska z Polak'a, ale po ostatnich aferach z pewnym sklepem który to oferuje troszkę się waham. Co do pola uprawnego to troszkę poszedłem na łatwiznę i teraz staram się to zamaskować żeby to jakoś wyglądało. Dzięki za konstruktywną krytykę dużo rzeczy jeszcze poprawię bo wiem, że jest masa niedociągnięć, ale w końcu to mój pierwszy moduł i cały czas się uczę.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ja się do pola nie przyczepię - moim zdaniem wykonane bardzo przyzwoicie ;)
Za to przyczepię się do łat na tej fotce.
[url=http://img147.imageshack.us/img147/4552/img4916uf4.th.jpg]Obrazek[/URL]
Wyglądają jakoś nienaturalnie. Brakuje płynnych przejść między nimi czyli odrobiny trawy elektrostatycznej. Ogólnie - oby tak dalej !! :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”