aquirlan - moduł[y]

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Wicio
Kontakt:

Re: aquirlan - moduł[y]

Post autor: Wicio »

Robertowi raczej chodziło o obcinanie szyn przymocowanych do modułu. Tu najlepsze rozwiązanie to nawet jakieś najtańsze ustrojstwo z tarczkami. Ja używam jakiegoś wynalazku VERTO czy inny TOPEX za 70 PLN. Przydaje się też do innych rzeczy. Do szyn luzem rzeczywiście wystarczą ostre cążki plus pilnik.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Dobrze jest ciąć i szlifować w imadle gdzie szyna włożona jest pomiędzy dwa kawałki drewna (deseczki z wypiłowanymi rowkami na szynę) nic nie lata i powierzchnia piłowania czy też szlifowania pilnikiem wychodzi prosto,Zobacz może Ci się przyda ta metoda.Pozdrawiam. :lol:
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Próbowałem piłką z drobnym brzeszczotem, ale trochę obawiałem się szarpania i uciekania jej na boki na początku. Dobrej jakości cążki + pilnik rozwiązaly problem ;)
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Zanim kupiłem profesjonalny sprzęt to do cięcia torów używałem piłki typu "brzeszczot" do metalu dostępnej w każdym sklepie budowlanym za ok. 1 zł + uchwyt.
Po obcięciu poprawiłem pilniczkiem do metalu i wszystko jest OK.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

aquirlan pisze:.. kupię jakąś mikrowiertarkę i tarczki do cięcia i będe się tym "bawił".
To jest najlepsze rozwiązanie, bo taki zestaw przydaje się co chwilę....
:mrgreen:
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Przewody oczywiście będą poukładane, zostawiłem luźne na wypadek jakiś poprawek ;)
Z torami poeksperymentuję; być może po prostu kupię jakąś mikrowiertarkę i tarczki do cięcia i będe się tym "bawił".
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Przewody pozbieraj, poukładaj i upnij. Można na gorący klej, zapinki, cokolwiek.
Jeśli nie masz niczego do cięcia szyn (poszukaj tematu: nożyk z żyletki) to od biedy można obciąć obcęgami/kombinerkami i zniekształcone końcówki upiłować pilniczkiem (należy pamiętać o odpowiednim zapasie podczas obcinania).
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Korzystając z reszty studenckich wakacji wziąłem się za moduł. Dzisiaj zrobiłem elektrykę - 3 punkty dla każdej szyny, gniazda wkręcone w drewno ok. 10cm od czoła. Całość sprawdzona w analogu, lokomotywa się toczy, brak zwarć; lutowanie sprawdzone za pomocą dzikiego szarpania. Jeśli ktoś widzi jakieś błędy w zastosowanych rozwiązaniach, to proszę o uwagi ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Jutro będę ustawiał i kleił tory, a także mam zamiar zrobić podstawę terenu i zacząć szutrowanie.

I jeszcze jedno ogłoszenie: Jeśli ktoś z okolic Leszna (wielkopolskiego) ma pożyczyć narzędzie do cięcia torów (jakiekolwiek), to będę bardzo wdzięczny, bo będę mógł to zrobić od razu i oszczędzić sobie ryzyka urwania torów ;)

Z góry dziękuję za uwagi i pomoc!
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, 09:45 przez aquirlan, łącznie zmieniany 2 razy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

1. Pomaluj podłoże na szarobury, brązowy czy czarny - obojętne.
2. Przygotuj pył w kolorach ziemistych. Możesz wykorzystać startą glinę wymieszaną z ziemią lub startym węglem drzewnym, pyłem z cyklinowania itp. - w różnych proporcjach uzyskasz różne odcienie.
3. Fragmenty podłoża posmaruj rzadkim klejem, np. wikolem.
4. Posyp pyłem - trachę gęściej, trochę rzadziej.
5. Możesz gdzieniegdzie użyć drobnej gąbki /kwiaty, roślinki liściaste/
6. Zasadź trawę od niskiej do wysokiej - w różnych odcieniach przeplatając je ze sobą.
Jeśli klej przyschnie, wystarczy spryskać odrobinę wodą i sypać trawę dalej.

To oczywiście w skrócie. Najlepiej poćwicz na kawałku sklejki.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Ja bym siał od razu na module. Jak nie wyjdzie to posiejesz jeszcze raz. Z własnego doświadczenia wiem, że aby uzyskać zadowalający efekt trzeba sianie powtórzyć kilka razy.
Awatar użytkownika
Marek TT
Kontakt:

Post autor: Marek TT »

Najlepiej na kolor ziemisty. Jak nie pomalujesz to będziesz miał w trawie białe prześwity. Trawa rośnie nie na białym.
Robert sianie przetestuj na innym kawałku niż moduł (różne techniki) i zobacz jak wychodzi - szkoda potem rwać na module.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

U mnie podstawa to styropian + papier na wikolu, więc tak, jak napisałeś (ale nie do d***, tylko ręczniki :mrgreen: ). A "glinę" - masz na myśli ziemię? Nie wychodzi Ci za mało gęsta trawa i nie odpada? Malujesz czymś polistyren i papier przed "sadzeniem"?
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

Witaj, mam nadzieję, że mogę też coś napisać Ci o trawie, jak się robi u nas. Zrobić dobrą trawę myślę, że nie jest latwe ani tanie. Napiszę, jak robię.

Zeby to wygłądało dobrze, to przynajmiej 6 odcienów koloru używamy. Dalej trawy od Nocha, Heki itp są takie nie za bardzo dobre, bo ty kolory są często krzyklawe. Ale mają dobrą ... "przyciagają elektro". Super są trawy od Poláka, ale oni nie za bardzo potrafią się postawić, więc robię tak, że trochę tego Nocha albo Heki przymieszam, i potem tę trawy stoją.
No i teren jest zrobiony z polystyrenu, na niego się disperznym klejem przykleji warstwu z .... kurde, jak to powiedzieć, papier na dupu na WC albo na nos, jak jest katar. Ty na nos są lepszę, bo nie są takie cienkie.
Aż to jest suche, to się na to da sucha glina (nazbiera się w przyrodzie na zewnętrz). Potem się elektrostatycki robi trawa, jak to uschne, to się skrzyńka obróci, rzesta gliny się wywali precz. Jeszcze się to sprejem bezbarwym popryska, i może jeszcze trochę gliny, albo trawy, jak kto woli, często robimy więcej raz, zależy, jaka trawa się robi.

To tak na szybko napisałem, więc żebyś miał inspiracje.

Aż będę robić na swojem modulu, to potem dodam zdjęcia z postępem. Na razie robię na drutach "warzywa" - drzewna. :D
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Hmm... Na to pytanie niestety nie odpowiem bo było to robione dość dawno. Poza tym część wykorzystaliśmy na starym TTorcie, część na starych modułach a część zrobionych arkuszy leży jeszcze niewykorzystana, więc ciężko oszacować zużycie...
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Popróbuję ;)
A jak z wydajnością, tzn ile zieleniny +/- zużyliście?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”