TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

Post autor: TittyTwister »

whosho pisze:Witam nowego sąsiada :mrgreen:
Dziękuję :D mam nadzieję, że niebawem wpadniecie z Kasią ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Witam nowego sąsiada :mrgreen:
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Długo nic nie robiłem na modułu, bo się przeprowadzałem do Katowic, i bardzo dużo czasu mi to zabrało.

Chcę tyłko dać link na parę zdjęć, bo miałem udział na imprezie H0 w Krakówie 7.-9. 12. (Wystawa Makiet Kolejowych w Muzeum Inżynierii Miejskiej).
Jedna z galerii kolegów H0

Ja zdrobiłem tylko tę zdjęcia, głównie swojej ulubionej lokomotywy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Dziś popatrzyłem, że kolega zrobił zdjęcie mojego modulu, bo ja to nie buduję w domu, ale u kolegów, więc aparat nie mam nigdy przy sobie. Na zdjęciu jest skrzyńka jeszcze bez uciątego polystyrenu.
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 231200.jpg
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Dziś trochę postąpiłem, z polystyrenu wytwarowałem taki rowinny teren, polożyłem korek i polepiłem husteczkami. :)
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

WhosWho, tak, działam :) do tej pory właśnie miałem dużo pracy z modelowaniem podkładów. No i bo są gotowe, to mam czasu na swój modul, i tu są obrazki:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

A tu moje, już wcześniej prezentowane, pierwsze drzewno na dokonczonym modułu - to pierwsze z prawa: (uwaga: to modul H0!) http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 123113.jpg
Cieszyłem się z tego, bo jak by nie było dobre, to kolegowia by to na swoje moduły nie dali :oops: Więc chyba się nauczę ładne drzewna robić :>

I żeby było widzieć, że coś też robię (=modelarzym), to tu są słupy sieci elektrycznej (H0), ja robiłem "tylko" tę porcelany białe. Słupów było 60, i każdy porcelan musiałem 3x farbować (w sensie nie w ten sam dzień), żeby były takie jak okrągłe (=żeby wygłądały jak w realu). Robiłem to olejowymy farbami i bardzo fajnie wyszło:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 123118.jpg

Bo chodzi o to, że my (kolegowia z grupy Moduly ze Sokolovny) i ja, jakoś robimy to, co kto umi lepiej, bo mi sami pomagali z modułem i nie ważne, jaka skała to jest, albo kto jest właścicieł modulu. Pilnują mnie i jak coś źle robię, to mi pokażą, jak to dobrze zrobić, i muszę powiedzieć, i że na takiej "głupiej" skrzyńce, się nauczyłem dużo rzeczy od nich, bo jak bym tyłko sam robił, to bym dużo błędów porobił. Jako dało by się z tym żyć, ale teraz już wiem, jak to robić dobrze, i żeby potem nie były komplikacje :)

Dziś skrzyńkę pilnikem przejeżdziłem i wklejiłem polystyren. Fajne się robiło, bo mamy na to takie "urządzenie" z drótem, więc łatwo się rżnie (mam nadzieję, i myślę, że to słowo nie jest wulgarne, żeby się ktoś potem nie obraził!). Na tym zdjęciu to jest jeszcze z FZ1 (dziś już mamy coś lepszego) i ten sam kolega mi to dziś rżnął :D Wiem wiem, sam miałem robić :mrgreen: ale chciał mi to pokazać i powiedzieć, na co mam uważać.
whosho
Kontakt:

Działąj działaj :), Niedługo pierwsze testy :mrgreen: (spotkanie w Raciborzu)
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Tak, dziś w końcu zrobiłem coś z modułem. "Zklejony" już był, ale musiałem jeszcze przyrobić płytę, na któręj będzie podkład pod tory i jeszcze na bokach skrzyńki liniu/kszalt terenu.
Teraz mnie czeka tory dać, kabele magistrali, i polystyren na teren.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Teraz 2 tygodnie nic nie robiłem na skrzyńce, bo byłem zajęty pracą modelowaniu odwrotnic 3D w AutoCADu. Są to Tillig Elite H0 9° na serduszku. Chodi o to, że obok serduszka jest plastik na 2 podkładach. Więc zrobiłem te 2 podklady bez tych szyn pomocnych plastikowych, i kolegowia do dają do wydrukowania 3D. (nie jest to dla mnie, ale dla kolegów grupy Sokolovna Ostrava-Kunčice H0). Im jest potrzebne bardzo dużo takich zwrotnic i chcą to mieć doskonale :D Ty żółte szyny są tylko dla pokazu, i jeszcze to muszę dorobić lewą stonu wiadomo :D
Obrazek, Obrazek

Ale przy ogłądaniu seriałów robiłem chociaż stromy - drzewna.
Obrazek, Obrazek
Dole jest zświetlone, żeby była widzieć struktura. Są to fusy od kawy. Tylko na tym 10metrowym jest to mąka połogruba. Próbowałem grubą i jest za duża i nie pięknie wyszło i gładka jest też nie dobra, bo to taki proch. Jeszcze muszę nafarbować i dać zieleń. I na tym jednym jest pokazane, jak to jest w ciągu pracy.
Mam nadzieję, że mi pójdzie coraz lepiej.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Dziś przywiozłem do domu części na całą swoją pierwszą skrzyńkę za 115 zł :) Tylko dopiluję resztki na zginaniach i dorobię niektóre dziury, bo nie są na wskroś. I kołeki nie były na zdjęciu, ale są. To już rozpocznę pracę w końcu :)
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

+
No i co chciałem powiedzieć, na tym spotkaniu mi jeden znajomy dał poliuretanowy odlew auta Vołga M 21:
Obrazek
Wiem, że to nic dużego, ale będę to mój pierwszy :) Te nagie baby były z tym, ale to na moje moduły nigdy dawać nie będę, bo mi się to nie podoba, takie rzeczy na makiecie :D

No i dalej się uczę robić "drzewa na drutach", i palce mnie z tego bolą masakra (kolega mówił, że jak palce bolą to znaczy, że jeszcze nie zacząłem coś w ogóle robić :D ). I jeszcze coś robię, nie jest to modelowanie, ale należy to do tego - właśnie robię/rysuję do AutoCADu stacju Frýdlant nad Ostravicí z takich materialów z roku 1914 :D (polecam poogłądać link)
Obrazek Obrazek Obrazek

Jest to dla modelarzy H0 z Ostravy, którzy mają taki mały klub i modelują szlak Ostrava-střed - Frýdlant nad Ostravicí. Muszę powiedzieć, że stacja na moduły to jest bardzo ciekawa, ale zauważyłem, że nie znam tę polskie słowa, więc innym razem o tym coś napiszę jeszcze. Wszystko na tej stacji będzie opowiadać realu, dlatego ten dworzec.

No, i dlaczego o tym piszę i w ogóle się tam trzymam z H0wcami? :D Bo nawet im jeszcze nic nie mówiłem, i sami mi powiedzieli, że coś będę chciał od nich, to nie ma problemów. Mają własną sadzarkę trawy, mają rzeczy do wycinania polistyrenu, mają laser i bardzo innych rzeczy, dają mi druty za darmo na drzewa, więc sam im powiedziałem, że też im z czymś chętnie pomogę, i bo jestem programista i informatyk graficzny, to im pomagałem z instalowaniem software, z 3D rysowaniem podkładów odwrotnic, które się będą drukować 3D (na razie robię) i z rysowaniem tego dworca (zacznę niebawem) i potem robienie z tego układanki, która się wytnie laserem. No i aż będę ja chciał jakieś budynki na moją makietę, to mam już rzeczy, z którymi to potrafię zrobić :D
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 09:22 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Jak pisałem skrzyńki mi kolega obiecuje niebawem, ale na razie ich nie mam. Ale nie tracę czasu :)
Wczoraj było bardzo ważne i miłe spotkanie modelarzy z moich okolic (ale głównie H0, jeden N). Kolega, który jest u nas bardzo znany i szanowny, robił krzest swojej 2. książki Plany kolei II, koleje segmentowe. Bardzo fajna książka, bo nie jest o tortach, ale jak i w domu zrobić modul, który ma sens, wyobraża rzeczywistość, i opowiada o tym, co wszystko się może na tej stacji robi, jakie loko i wagony tam mogą jeżdzić i co mają obrazować. (naprzykład jakie manewry, itp. ale wszysto według rzeczywistości).

Ja muszę powiedzieć, że o rzeczywistości na kolei mam duże dziury (bo jakoś mnie to przedtym nie interesowało). Więc teraz się tym bardzo zajmuję :) Stacju na razie budować nie chcę :D ale może kiedyś, aż będę o tym coś dużo wiedział :).

Więc Milan Ferdián mi opowiadał o "vlečkách" (nie umiem to przetłumaczyć - to są koleje nie ty państwowe, ale które należają fabrykam itp). Bo jak pisałem, bardzo mi się podobają koleje do kopalni, piaskarni itp... Ale najpierw muszę dobrze nastudować rzeczywistość, niż zacznę cokolwiek projektować!!! :)

+ (dalej)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 21:08 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

He, dzięki :) ale mam nadzieję, że aż jich zrobię więcej, to pójdzie mi coraz lepiej :)
Desky na srzyńku niestety jeszcze nie mam, ale dziś kolega mówił, że już następny tydzień je zacznie rzeźbić. I potem już będę mógł skladać :)
Ale nie tracę czasu, opróć robieniu drzewn się uczę robić z styrodurem, i jeszcze czytam o regulach prawdziwych kolei :)
whosho
Kontakt:

Wygląda fajnie :) A jak Ci idzie z projektem modułu?
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

No tutaj jest już z listowiem i pokolorowany. Niestety zdjęcie robiłem z mobilu przy złym świetle, więc kolory są zupełnie inne, a nawet nie idzie widzieć struktura gałęzi tak dobrze jak w realu, więc na żywo wygląda dobrze :D
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 09:18 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”