Aby mógt by uzywany sygnat akustyczny, wymagane jest
wbudowanie malego glonika. Prestrzen do budowania glonika znajduje sie naprzeciw dekodera cyfrowego za stanowiskiem
maszynisty. Podtaczenie glosnika nastepuje na dwch powierzchniach stykowych, które znajduja sie pomiedzy polaczeniami do
wozka skretnego po tej stronie lokomotywy. Od strony dekodera znajduja sie rowniez dwie male powierzchnie stykowe na gornej
stronie plytki obwodow drukowanych i na pionowe precivlegle) czesci plytki obwodow drukowanych. Te obydwa zestyki nalezy
potaczy ze soba za pomoca drutowego mostka laczeniowego. Poza tym te dwa polaczenia glosnika nie sa polaczone z dekoderem
(rys. 2)
BR 189 / ES 64 F4, Tillig
Moderator: mod-Tabor
- MonsterSale
- Kontakt:
Re: BR 189 / ES 64 F4, Tillig
-
- Kontakt:
Patrzac na informacje u chociazby makieciarza i innych powinno dac takowa funkcje.
https://www.makieciarz.pl/tillig-66034- ... 89495.html
Opis produktu:
Tillig 66034 - Dekoder PluX 12, NEM 658 ustawiony pod lokomotywy Traxx oraz ES64U4 (Husarz). W połączeniu z produktem Tillig 66050 mozna uzyskać efekt sygnału dźwiękowego.
Kooperacja z firmą UHLENBROCK
https://www.makieciarz.pl/tillig-66034- ... 89495.html
Opis produktu:
Tillig 66034 - Dekoder PluX 12, NEM 658 ustawiony pod lokomotywy Traxx oraz ES64U4 (Husarz). W połączeniu z produktem Tillig 66050 mozna uzyskać efekt sygnału dźwiękowego.
Kooperacja z firmą UHLENBROCK
- MonsterSale
- Kontakt:
Nie, to jest dekoder IntelliDrive, który nie umie sam wygenerować dźwięku. Możesz za to (podobnie jak to robi PIKO) dokupić moduł dźwiękowy Uhlenbrocka, który łączysz na złącze micro-SUSI i faktycznie wtedy za posrednictwem SUSI moduł generuje dzwieki w glosniczku.
Niestety dźwięki od Uhlenbrocka fatalne.
Niestety dźwięki od Uhlenbrocka fatalne.
-
- Kontakt:
Mam Tillig 66034 PluX12 (jazdy i osw), ktory ponoc z polaczeniu z Tillig 66050 daje opcje dzwieku ale tylko trabki wysoki/niski ton.
- MonsterSale
- Kontakt:
A masz dekoder dżwiękowy? Podaj dokladnie oznaczenie modelu dekodera.
Jeśli masz tylko dekoder jazdy i świateł (okolice 100-120zł) to dźwięku nie będzie.
Jeśli masz tylko dekoder jazdy i świateł (okolice 100-120zł) to dźwięku nie będzie.
-
- Kontakt:
Fachowcy, dokupilem sobie ten glosniczek Tillig 66050, zamontowalem i zastanawiam sie czy trzeba jakies CV zmieniac, ustawiac bo defakto zadna Fka nie daje efektu. Wiem, ze ponoc dzwiek mizerny, ale obecna cena byla kuszaca
Sam montaz byl juz wyzwaniem bo ta instrukcja jest do niczego.

- Adamczewski
- Kontakt:
Nie wiem czy to będzie miało zastosowanie w tym przypadku, ale sprawdź które CV odpowiada za SUSI. U mnie w Vectronie światła czerwone zachowywały się dziwnie i wyłączenie SUSI pomogło.
-
- Kontakt:
A ja szukalem jakiegos przelacznika/switcha a tu prosze. Glupia blaszka. Dziekuje Ci bardzo.
Przestawilem ja i nagle dlugie sa ale teraz za to swiatla pala sie caly czas, mozna je jedynie przyciemnic a nie wylaczyc calkowicie ale to juz poszukam jakie to CV odpowiadaja.
Przestawilem ja i nagle dlugie sa ale teraz za to swiatla pala sie caly czas, mozna je jedynie przyciemnic a nie wylaczyc calkowicie ale to juz poszukam jakie to CV odpowiadaja.
- Adamczewski
- Kontakt:
Czy zalecany na forum - okazuje się, że nie 
Co do przełącznika - na płytce elektronicznej mniej więcej na środku masz dwie blaszki których położenie można zmienić - jedna odpowiada za wybór typu dekodera, druga za sposób zasilania (tylko szyny albo szyny - pantograf). Jeśli się nie mylę, to dla dekodera jest ta blaszka bardziej z brzegu, a dla pantografu ta, która ma pole na środku.

Co do przełącznika - na płytce elektronicznej mniej więcej na środku masz dwie blaszki których położenie można zmienić - jedna odpowiada za wybór typu dekodera, druga za sposób zasilania (tylko szyny albo szyny - pantograf). Jeśli się nie mylę, to dla dekodera jest ta blaszka bardziej z brzegu, a dla pantografu ta, która ma pole na środku.
-
- Kontakt:
Witam,
Odgrzewam kotleta.
Lokomotywa z budzie Railron'a z dekoderem Tillig 66034 PluX12 bo takowy byl zalecany na forum jak i przez producenta.
Dekoder zamontowany dzieki pomocy kolegi Borczy - dziekuje za wszelkie rady i pomoc!
Niestety nie mam dlugich swiatel. Szukalem na internecie, zmienialem niektore CV ale zadna zmiana nie dawala rozwiazania. Oczywiscie wrocilem do ustawien jakie byly fabrycznie
Ten caly swiat DCC to dla mnie nowosc i prawdopodobnie robie cos zle a juz niebardzo wiem co, gdzie zmienic dlatego licze na wasza pomoc.
W niektorych instrukcjach jest mowa o jakims przelaczniku wyboru dekodera pomiedzy 6 a 12 pinowym. Ma ktos moze zdjecie badz podpowie gdzie go mozna znalezc ? Zastanawiam sie czy to moze byc przyczyna.
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam
Odgrzewam kotleta.
Lokomotywa z budzie Railron'a z dekoderem Tillig 66034 PluX12 bo takowy byl zalecany na forum jak i przez producenta.
Dekoder zamontowany dzieki pomocy kolegi Borczy - dziekuje za wszelkie rady i pomoc!
Niestety nie mam dlugich swiatel. Szukalem na internecie, zmienialem niektore CV ale zadna zmiana nie dawala rozwiazania. Oczywiscie wrocilem do ustawien jakie byly fabrycznie

W niektorych instrukcjach jest mowa o jakims przelaczniku wyboru dekodera pomiedzy 6 a 12 pinowym. Ma ktos moze zdjecie badz podpowie gdzie go mozna znalezc ? Zastanawiam sie czy to moze byc przyczyna.
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam
- Borczy
- Kontakt:
Dziękuję za pomocprzemcol pisze:Elvis w tym wątku wypisał ustawienia CV.
Mam tak poustawiane CV EU45-802 PKP Cargo.

- przemcol
- Kontakt:
Elvis w tym wątku wypisał ustawienia CV.
-
- Kontakt:
Myślę podobnienjak Domiss.
Jedyna opcja jak dla mnie to zrobić przejściówkę o ile jest na to miejsce w loku.
Jedyna opcja jak dla mnie to zrobić przejściówkę o ile jest na to miejsce w loku.
- Borczy
- Kontakt:
Na drugim dekoderze jest analogiczna sytuacja więc zapewne coś jest przekobinowane gdzieś indziej. No nic, trzeba będzie wysłać Przewozy do lekarza Artura
.
Dziękuję za informacje

Dziękuję za informacje

- Domiss
- Kontakt:
Ustawienia są w CV33-CV46, ewentualnie CV61, strona 24 instrukcji (np. stąd: https://shop.dcc24.eu/pl/dekodery-jazdy ... 90128.html ). Ale jeśli przy fabrycznych ustawieniach dekodera jest choinka przy samym F1 lub samym F2, to raczej przy pomocy CV tego się nie ustawi (fabrycznie każdy F odpowiada za tylko jedno wyjście funkcyjne dekodera), ale ekspertem to ja tu nie jestem. Reset dekodera do ustawień fabrycznych to zapisanie wartość 8 do CV8 (dla dekoderów dźwiękowych będą to jednak nie tyle ustawienia fabryczne, ile pierwotne ustawienia "projektu dźwięku").