Moduł z mostem na lini 201

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Samowarek
Kontakt:

Re: Moduł z mostem na lini 201

Post autor: Samowarek »

Napiszę krótko:
Maszt semafora świetlnego powinien w skali TT mieć 0.83mm a rurki mają 1.5mm jest przeskalowane że o,o,o, i tragedii nie ma więc zamiast chwalić kolegę za dobrą robotę to....
Mała prośba ile czasu poświęciłeś na zbudowanie tego przęsła.Pozdrawiam i życzę następnych przęseł :lol:
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Zgadzam się z kolegą, też niestety kleję z papieru. Jednak są szczęśliwcy, którzy jeżdżą po trawionych mostach.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 19:47 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Powiem Ci że blok techniczny ma dokładnie 0,2mm blacha powszechnie stosowana również 0,2 mm wiec jeśli chodzi przeskalwanie to tak czy inaczwj wystąpi. Jasna sprawa, że z blach to było by arcydzieło po którym można by prawdziwą loką jeździć :mrgreen: . W blachach jest jeden mankament - cena, na jedno takie przęsł poszło by minimum 2,5 "kartki" A4 wiec cena końcowa jednego przęsła w porównaniu do 10 arkuszy bloku była by astronomiczna :shock:
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Niech kolega tak do końca nie wyśmiewa blachy foto trawionej bo podejrzewam, że niektóre elementy wycięte z kartonu są za grube. Na moim przęśle docinałem paski milimetrowe z papieru drukarki. Lekcja z podstaw mechaniki odrobiona jak dla mnie na piątkę.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 19:46 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Moduł z mostem na lini 201

Post autor: winner_xp »

Będąc na Kaszubach i przejeżdżając przez miejscowość Żukowo natrafiłem na obiekt który nie dawał mi spokoju, mianowicie na trzy przęsłowy most na linii jednotorowej z kratownicą dolną. Po Paru miesiącach poszukiwań planów mostu udało się !!
Teraz założenia, cały moduł będzie składał się docelowo z 3 skrzynek (most, dwie skrzynki przejściowe). W wolnym czasie udało mi się wystrugać z bloku technicznego jedno przęsło.
Obrazek Obrazek
Konstrukcja mnie zaskoczyła samo przęsło jest lekkie jak piórko, a wytrzymałe jak cholera ;P.
Następne przęsła jak i cała skrzynka prędko nie powstaną jednak będę w miarę możliwości relacjonował co się dzieje w tej sprawie;).
PS: przerysowanie wszystkiego do Corela nie miało sensu, same plany po wydrukowaniu wystarczy pociąć i poprzyklejać. Laser oraz blacha fototrawiona to jak strzelanie z armaty do komara :P
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 19:44 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”