Moje TT-kowe skarby - Pędrak

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
Pędrak
Kontakt:

Re: Moje TT-kowe skarby - Pędrak

Post autor: Pędrak »

Moja kolekcja powiększyła się o parowóz BR 86 starej produkcji:
Obrazek

jak również 3 cysterny:
Obrazek

Powoli zaczynam "chorować" na kopciuchy 8) Bije od nich historia, a poza tym widok poruszających się wiązarów... :mrgreen: Nad BR-ką trzeba było się pochylić przez kilka godzin tak, by doprowadzić ją do porządku. O tym pokrótce w dziale "czyszczonko i smarowanko".
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 11:48 przez Pędrak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pędrak
Kontakt:

Dziękuję za uznanie :D
Cały mój zbiór to praktycznie tylko produkcja BTTB. Prócz planowanych zakupów 2 lokomotyw spalinowych będę chciał jeszcze nabyć kilka innych. Wszystko jednak w odpowiednim czasie. Wagonów jak na razie mam wystarczającą ilość choć nie powiem - jest kilka pozycji, które mi się podobają :mrgreen:
Co do makiety... Na razie nie chcę zawracać głowy łódzkim TeTetkowiczom z racji tego iż jeszcze jej nie buduję. Śledzę tematy w których się wypowiadają (choć nie tylko ich wypowiedzi), a o pomoc zwrócę się w momencie rozpoczęcia budowy gdyż pytań bez wątpienia będę miał sporo. Mam w głowie fragmentaryczne zarysy mojego kolejowego świata i mam nadzieję je urzeczywistnić na mym przyszłym TTorciku. Wiem jedno - na pewno będzie to konstrukcja do której będzie możliwość podczepienia modułów. Nie ma innej opcji :mrgreen:
Zgadzam się również co do organizowania prowizorki z rozkładaniem torów i sprawdzaniem czy układ jest dobry czy też trzeba go poprawić. Wszystko z pewnością przedstawię na forum i poproszę o dalsze sugestie.
W przyszłym roku zdecydowanie wybiorę się na warsztaty by podpatrzeć i popytać o to czym będę zainteresowany. Piszę tak gdyż wszystkie wiadomości wolę mieć w głowie "na gorąco". Moim zdaniem lepiej je spożytkuję na czas budowy.
Dziękuję raz jeszcze za ciepłe słowa dla "nowego" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, 12:19 przez Pędrak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witaj Pędrak na ForumTT !!
:lol:

Bardzo fajne masz te "skarby". Myślę, że niejeden z forumowiczów pozazdrości Tobie niektórych pozycji kolekcji, tym bardziej, że wydają się być w nienagannym stanie.
:mrgreen:

Co do makiety, to dobrze by było skontaktować się z kolegami z okolicy i wymienić się pomysłami i uwagami.
Osobiście najpierw organizuję prowizorkę, rozkładam tory i sprawdzam czy wymyślony układ spełnia moje oczekiwania, dopiero po kilku 'przespaniach się z pomysłem' stwierdzam czy zostawić czy poprawić. ;)

Zapraszam na TeTetkowe Spotkania, bodaj, że najbliższe będzie w Poznaniu... tam zobaczysz na własne oczy co koledzy zrobili i można się powymieniać spostrzeżeniami - przykładowo ...jak się sprawuje cyfrowe sterowanie.

Powodzenia, wszyscy trzymamy kciuki za powodzenie Twoich planów makietowych.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, 08:49 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pędrak
Kontakt:

Moje TT-kowe skarby - Pędrak

Witam serdecznie wszystkich forumowych TT-kowiczów !
Na początek się przedstawię.
Mam na imię Tomasz, lat 34, od zawsze łodzianin.
Moja przygoda ze skalą TT zaczęła się pod koniec lat 80. Zawsze chciałem mieć kolejkę i co ciekawe to od samego początku zapałałem miłością do "jedynie słusznej skali" :mrgreen: Szał zaczął się od momentu gdy byłem na kolonii zuchowej w Świnoujściu. W pierwszym liście jaki dostałem, mama napisała: "synku, na imieniny kupiłam ci kolejkę TT w CSH na Piotrkowskiej przy Placu Wolności. Kosztowała 3200zł" Nie wiem skąd, ale pamięć do cen mam od zawsze ;) Co ja wtedy przeżywałem... Wszak do końca obozu było jeszcze ponad 2 tygodnie! Uprosiłem rodzicielkę, by przywiozła mi choć lokomotywę na dworzec gdy już wrócę. Tak się stało, a oto i dziewiczy zestaw:
Obrazek

Brak w nim wagonika plandekowego z budką hamulcową - uległ zdeptaniu przez nieuwagę... Także wagonik osobowy pod ciuchcią jest kupny gdyż ten z zestawu został przygnieciony solidną deską od regału.
Tu zamieszczę zdjęcie parowozu choćby z szacunku do faktu iż działa bez zarzutu. Niedawno dzięki tematowi na forum został gruntownie wyczyszczony i nasmarowany tak więc "Bunia" śmiga "jak ta lala":
Obrazek

Następnym zakupem mamychny dla pierworodnego były wagony piętrowe PKP:
Obrazek

Koszt to 1700 zł :mrgreen: co będzie widać na pudełku widocznym na kolejnej fotce:
Obrazek

Ten środkowy człon uległ katastrofie... Widoczny pęknięty dach. Został także przemalowany lecz doprawdy nie pamiętam czemu zdecydowałem się na ten krok :|

Po jakimś czasie stałem się właścicielem tych lokomotyw:
Obrazek Obrazek

Pamiętam, że BR 250 kosztowała 17010 zł i wtedy myślałem, ze to dużo pieniędzy. Obydwie loki również po kapitalnych remontach z tym, że ząb czasu znacznie nadwyrężył "BRkę" co widać na zdjęciach.
Tutaj kolejne fotki wagonów. Na początek skład osobowy:
Obrazek

Teraz już tylko wagony towarowe. To mój ulubiony pomarańczowy składzik do którego planuję jeszcze dokupić kilka sztuk:
Obrazek

Kolejne:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec motyw z domkiem i ciężarową, DDR-owską "sierotą" :mrgreen:
Obrazek

Do końca roku planuję zakup 2 lokomotyw spalinowych. Będą to spalinówka ER 20 MLRC jak również ER20 Hercules RTS.
Jeśli chodzi o makietę to planuję zacząć jej realizację w przyszłym roku. Przedtem jednak planuję remont pokoju w którym ma mieć swe zaszczytne miejsce. Myślę o wymiarach 300 x 150 cm. Mniej więcej, a czas pokaże jak będzie to wyglądało w rzeczywistości. Dużo czytam w tym temacie na forum. Założyłem plik do którego wklejam zdjęcia, opisy i wszystko to co uważam iż przyda mi się w późniejszym realizowaniu pomysłu na mini świat kolejowy :D
Pozdrawiam ciepło wszystkich, którzy zaprzedali finanse, cierpliwość żon tudzież dziewczyn jak również kochanek i duszę skali TT :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, 08:37 przez Pędrak, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”