Witam serdecznie wszystkich forumowych TT-kowiczów !
Na początek się przedstawię.
Mam na imię Tomasz, lat 34, od zawsze łodzianin.
Moja przygoda ze skalą TT zaczęła się pod koniec lat 80. Zawsze chciałem mieć kolejkę i co ciekawe to od samego początku zapałałem miłością do "jedynie słusznej skali"

Szał zaczął się od momentu gdy byłem na kolonii zuchowej w Świnoujściu. W pierwszym liście jaki dostałem, mama napisała: "synku, na imieniny kupiłam ci kolejkę TT w CSH na Piotrkowskiej przy Placu Wolności. Kosztowała 3200zł" Nie wiem skąd, ale pamięć do cen mam od zawsze

Co ja wtedy przeżywałem... Wszak do końca obozu było jeszcze ponad 2 tygodnie! Uprosiłem rodzicielkę, by przywiozła mi choć lokomotywę na dworzec gdy już wrócę. Tak się stało, a oto i dziewiczy zestaw:
Brak w nim wagonika plandekowego z budką hamulcową - uległ zdeptaniu przez nieuwagę... Także wagonik osobowy pod ciuchcią jest kupny gdyż ten z zestawu został przygnieciony solidną deską od regału.
Tu zamieszczę zdjęcie parowozu choćby z szacunku do faktu iż działa bez zarzutu. Niedawno dzięki tematowi na forum został gruntownie wyczyszczony i nasmarowany tak więc "Bunia" śmiga "jak ta lala":
Następnym zakupem mamychny dla pierworodnego były wagony piętrowe PKP:
Koszt to 1700 zł

co będzie widać na pudełku widocznym na kolejnej fotce:
Ten środkowy człon uległ katastrofie... Widoczny pęknięty dach. Został także przemalowany lecz doprawdy nie pamiętam czemu zdecydowałem się na ten krok
Po jakimś czasie stałem się właścicielem tych lokomotyw:
Pamiętam, że BR 250 kosztowała 17010 zł i wtedy myślałem, ze to dużo pieniędzy. Obydwie loki również po kapitalnych remontach z tym, że ząb czasu znacznie nadwyrężył "BRkę" co widać na zdjęciach.
Tutaj kolejne fotki wagonów. Na początek skład osobowy:
Teraz już tylko wagony towarowe. To mój ulubiony pomarańczowy składzik do którego planuję jeszcze dokupić kilka sztuk:
Kolejne:
Na koniec motyw z domkiem i ciężarową, DDR-owską "sierotą"
Do końca roku planuję zakup 2 lokomotyw spalinowych. Będą to spalinówka ER 20 MLRC jak również ER20 Hercules RTS.
Jeśli chodzi o makietę to planuję zacząć jej realizację w przyszłym roku. Przedtem jednak planuję remont pokoju w którym ma mieć swe zaszczytne miejsce. Myślę o wymiarach 300 x 150 cm. Mniej więcej, a czas pokaże jak będzie to wyglądało w rzeczywistości. Dużo czytam w tym temacie na forum. Założyłem plik do którego wklejam zdjęcia, opisy i wszystko to co uważam iż przyda mi się w późniejszym realizowaniu pomysłu na mini świat kolejowy
Pozdrawiam ciepło wszystkich, którzy zaprzedali finanse, cierpliwość żon tudzież dziewczyn jak również kochanek i duszę skali TT