Makieta modułowa Jacekk

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Re: Makieta modułowa Jacekk

Post autor: Jacekk »

Dzisiaj przyszła do mnie paczuszka z trawą :) Pierwsze sadzenie mam już za sobą (trawę sadziłem z butelki). Efekt nawet dobry. Podoba mi się :D Bardzo dziękuję Zbyszkowi Zajnerowi za dobre wytłumaczenie mi tej metody sadzenia. Dam zdjęcia jak moduł będzie skończony. W sumie jestem zadowolony.

Pozdrawiam
pedro
Kontakt:

Mchy

Post autor: pedro »

Mchy najlepiej wysuszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu, a dopiero potem kleić na makietę (moduł). Żeby się nie połamały można je po wysuszeniu spryskać lakierem do włosów (ładnie pachnie ;) ) lub lakierem bezbarwnym w spray'u ( ten śmierdzi ale tylko dopóki nie wyschnie :shock: ). Niektórzy aby zapobiec utracie koloru moczą je wcześniej w terpentynie, ale tego nie próbowałem. Ostatecznie koloru od razu nie stracą, a jak to się stanie zawsze można przykleić nowe.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Dzisiaj wybrałem się do pobliskiego parku (1 minuta drogi) i zebrałem trochę mchu. Teraz odpowiednio go przygotuję. Gdy będzie gotowy oczywiście przykleję go na moduł. Mam nadzieję, że wszystko zrobię dobrze i mech nie uschnie.

Napiszcie coś, bo zaraz mi się oberwie za pisanie kilku postów jeden pod drugim ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Właśnie złożyłem zamówienie w sklepie modelarskim
Zamówiłem dwa rodzaje trawy elektrostatycznej
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=1414

http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=1415

Bardzo dziękuję Grzegorzowi TT za poradę :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 cze 2006, 15:49 przez Jacekk, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Zastanawiam się, czy lepiej kupić trawę elktrostatyczną o wysokości 2mm czy 6mm.
Trawę będę sadził z butelki i właśnie nie wiem czy ta wyższa stanie. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Jacekk pisze: Przyklejam teraz tą gąbkę :)
Ćwicz na gąbce a swoją drogą - kup dobry materiał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:Porażki są bolesne ale to nie powód do rozpaczy.

Nie no spokojnie aż tak tego nie przeżywam.

Przyklejam teraz tą gąbkę :)

Pozdrawiam
Kilkujadek
Kontakt:

Jacekk pisze: Po prostu starłem standardową matę trawiastą i cały ten pył się zmarnował na te drzewa i nie wiem czy mi wystarczy tej trawy na obklejenie drugiego modułu (jeżeli będę robił) i dlatego mówię, że szkoda.
Porażki są bolesne ale to nie powód do rozpaczy. Modelarstwo jest dla cierpliwych. Bez odpowiedniego materiału trudno jest zrobić coś przyzwoitego. Proponuję abyś zaczął od podpatrywania przyrody. Wybierz sobie jakiś gatunek drzewa i kup odpowiedni materiał do jego wykonania. Istnieje druga droga - kupienie czegoś gotowego - ale co to za modelarstwo ??
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:swoich pierwszych drzew "poduch" które sobie gdzieś spoczywają zrobiłem około 190 a Ty płaczesz nad 1 (słownie - jednym) :lol:

Po prostu starłem standardową matę trawiastą i cały ten pył się zmarnował na te drzewa
i nie wiem czy mi wystarczy tej trawy na obklejenie drugiego modułu (jeżeli będę robił)
i dlatego mówię, że szkoda.

Pozdrawiam
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

To może z innej mańki - widziałeś kiedykolwiek coś podobnego? Chyba nawet na Nowej Zelandii takie dziwadła nie rosną....
Kilkujadek
Kontakt:

whosho pisze:Bez dobrego materiału to będzie trudne. Nie masz wyjścia - trzeba będzie zainwestować...
Raczej się z tym zgodzę. Tego na forum nie ma i wstyd mi się do tego przyznać :oops: ale swoich pierwszych drzew "poduch" które sobie gdzieś spoczywają zrobiłem około 190 a Ty płaczesz nad 1 (słownie - jednym) :lol:
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Bez dobrego materiału to będzie trudne. Nie masz wyjścia - trzeba będzie zainwestować...
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:
Jacekk pisze: Aż tak źle ??
Niestety. :cry: Zrobienie drzew iglastych to chyba ostatni stopień wtajemniczenia. Zacznij od liściastych. Są łatwiejsze.

Próbowałem, ale wygląda bardzo łyso. Gałęzie wystają z czubka i nie wiem jak to zrobić, żeby lepiej wyglądało. Czytałem porady jak to zrobić, ale nie mam takich materiałów. Postaram się coś wymyślić. Wydawało mi się, że to drzewo iglaste dobrze wygląda.
Nie no trochę szkoda.
A ta gąbka jest dobra??

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 22:02 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Jacekk pisze: Aż tak źle ??
Niestety. :cry: Zrobienie drzew iglastych to chyba ostatni stopień wtajemniczenia. Zacznij od liściastych. Są łatwiejsze.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

whosho pisze:Ćwicz dalej... :roll:
Aż tak źle ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”