Awaria ST44 - 150
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- wmac27
- Kontakt:
Re: Awaria ST44 - 150
Styki są czyste, nie ma żadnego problemu z odbiorem "siły" z szyn.
Otrzymałem wskazówkę, że może być to problem w niezgodności liczby kroków prędkości w dekoderze i systemie. Stąd to mruganie świateł. Właśnie "rozbieram" ten temat.
Otrzymałem wskazówkę, że może być to problem w niezgodności liczby kroków prędkości w dekoderze i systemie. Stąd to mruganie świateł. Właśnie "rozbieram" ten temat.
- krzysztof
- Kontakt:
FAKTYCZNIE!Mikimoto pisze:Ten model lokomotywy ma mocno skopane przekazywanie zasilania i to może być przyczyną "świrowania" dekodera (...) to co jest oryginalnie NIE DZIAŁA ZBYT DOBRZE...
silnik pobiera znacznie więcej prądu niz żarówki i brudne styki mogą "popuścić". ale to wszystko jest dziwne. czyli trzebaby przyłożyć napięcie wprost do pól płytki spodniej odpowiadającej za odbiór prądu z blaszek wózków. jeśli będzie ok to nic jak tylko druciki o których mówisz.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 17:55 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ten model lokomotywy ma mocno skopane przekazywanie zasilania i to może być przyczyną "świrowania" dekodera . Napięcie niby jest bo światła działają jak należy, ale silnik już nie. Spróbuj rozgiąć trochę blaszki w wózkach aby mocniej ocierały o koła. Dobrze też byłoby poprowadzić odbiór prądu z wózków dolutowanymi drucikami; to co jest oryginalnie NIE DZIAŁA ZBYT DOBRZE...
- wmac27
- Kontakt:
Wylutowałem obydwie żarówki - bez zmian.krzysztof pisze:tak - wystarczy przerwać obwód w jednym miejscu - dowolnym
Tu wszystko wygląda "clear" Żadnych śladów, niczego.... a jak nie to, pozostaje Ci wtedy dokładne przejrzenie płytki głównej ...
- krzysztof
- Kontakt:
tak - wystarczy przerwać obwód w jednym miejscu - dowolnym
a potem okaże się że było to coś trywialnie prostego, np. wystarczyło poluźnienie śrubek. 
a jak nie to, pozostaje Ci wtedy dokładne przejrzenie płytki głównej, pod kątem czy nie ma jakiś zimnych lutów lub czy coś nie dotyka do metalowego korpusu i robi zwarcie. i śrubek mocujących też.wmac27 pisze:Można spróbować ...

Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 12:58 przez krzysztof, łącznie zmieniany 2 razy.
- wmac27
- Kontakt:
OK, spróbuję odlutować żarówki z obu stron. Jeden biegun wystarczy?krzysztof pisze:... ale upieram się nadal przy odłączeniu oświetlenia ...
- wmac27
- Kontakt:
Hmm. Może ... DCC: Jak loka stoi to światła w obu kierunkach palą się normalnie. Nie widać jakiś oznak uszkodzenia. Pali się jednostajnie i czysto. W Analogu siła światła zwiększa się wraz ze wzrostem napięcia. Czyli normalnie.krzysztof pisze:... może ten drucik jest akurat "na wykończeniu" i robi jakieś tam zwarcie?
Można spróbować ...odłącz oświetlenie z obu stron.
- krzysztof
- Kontakt:
tak, już zrozumiałem ale upieram się nadal przy odłączeniu oświetlenia, bo jeśli nie żarówki to równie dobrze mogą byc uszkodzone diody sterujące oświetleniem i powodować (nazwijmy to z przymrużeniem oka) "połówkowe zwarcie"
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 12:47 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
- wmac27
- Kontakt:
Światła zaczynają mrugać na przemian a ich częstotliwość zwiększa się wraz ze zwiększaniem nastawy na Compakcie. Ale żebyśmy się zrozumieli, tylko zwiększam nastawę na Compakcie bo silnik ani drgnie. Żadnego szumu, "brzęczenia" czy innych odgłosów chęci pracy silnika nie słychać.krzysztof pisze:... a światła mrugają w rytm obrotu wału silnika? ...
- krzysztof
- Kontakt:
może to głupie ale żarówka oświetlenia?
może ten drucik jest akurat "na wykończeniu" i robi jakieśtam zwarcie?
odłącz oświetlenie z obu stron.
może ten drucik jest akurat "na wykończeniu" i robi jakieśtam zwarcie?
odłącz oświetlenie z obu stron.
- wmac27
- Kontakt:
W DCC silnik nie ma ochoty nawet drgnąć. W Analogu kręci normalnie: Naprzód / wstecz, lampy zapalają się zgodnie z kierunkiem jazdy.

Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 12:37 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Sprawdź obwód silnika i sam silnik. Słychać, żeby choć zaczynał pracować? Podepnij sam silnik do jakiegoś zasilania i sprawdź, czy działa.
- krzysztof
- Kontakt:
a więc zgodnie z logiką przyczyna tkwi w ST44, a gdy teraz wsadzisz te dekodery do innej loki i będzie ok to znaczy że ocalały...
a światła mrugają w rytm obrotu wału silnika? tam tez jest jakieś zwarcie?
a światła mrugają w rytm obrotu wału silnika? tam tez jest jakieś zwarcie?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 12:01 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
- wmac27
- Kontakt:
Wymieniłem dekoder na inny, nowy Kuehna. Ustawiłem lokomotywę na niezależnym torze. Objawy takie same. Światła świecą/ gasną - F0. Natomiast gdy chcę ruszyć, lokomotywa stoi a światła zaczynają mrugać.
- wmac27
- Kontakt:
Tak już zrobiłem. Bez zmian, te same objawy. Postawiłem na tym osobnym kawałku inną lokę i jeździ.ArturSchŁ pisze:Sprawdź na osobnym kawałku toru ...
Boję się stawiać na makiecie bo nie znam przyczyny, ewentualnej awarii dekodera. Ale skoro na Compakcie nie było "OFF" to chyba można spróbować. Sprawdziłem miernikiem tory na makiecie, jest OK, wszystkie EW2 są odizolowane. Dwie pętle są odizolowane (ale jeszcze bez modułu MP2)