Funny cars

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Funny cars

Post autor: ArturSchŁ »

KrzyszTTof pisze:byłby to zawsze model jak najbardziej zbliżony do oryginału, w oznaczeniach PKP i z dyskretnym akcenntem forum, a numer wagonu mógłby się kończyć zawsze rokiem jego wypuszczenia... Co wy na to?
Podoba mi się ten pomysł, jestem za. Subtelne wskazanie na ForumTT i rok jest jak najbardziej eleganckie. Jednocześnie członkowie Forum mogą wybierać corocznie swój wagon - unikat.
:)
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:11 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Jestem jak najbardziej ZA.

Nasz kolega Tomas Rejl mógłby nam wybitnie pomóc w tej sprawie. Myślę, że przy sporym zainteresowaniu nie będzie problemu z takimi partiami wagoników. Będąc po jutrze w Czechach na imprezie u Tomasa przedyskutuję z Nim tą sprawę.

Forumowy wagonik... To brzmi dumnie !! :D
Ostatnio zmieniony 04 maja 2006, 23:03 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

PiotrZ pisze:Ja też kupiłbym 1 szt.

Mam uwagę do numeru wagonu:
moze by tak jeszcze numer zmienić, np na 21 51 553 2005 - (2005 bo to rok powstania forum)?
Zgodnie z międzynarodowymi zasadami numeracji wagonów, każdy numer kończy się cyfrą samokontroli. Jej wartość wynika z układu cyfr w numerze. W przypadku naszego forumowego wagonu będzie to "1", czyli cały numer musi wygladać tak:
21 51 553 2005 - 1

Pozdrawiam
PiotrZ
A może w takim razie ustanowimy nową świecką tradycję i wzorem tillig-tt-club i innych zrzeszeń hobbystów TT będziemy co roku organizować model "forumowy" sprzedawany tylko dla osób obecnych na forum? Wzorem tej węglarki byłby to zawsze model jak najbardziej zbliżony do oryginału, w oznaczeniach PKP i z dyskretnym akcenntem forum, a numer wagonu mógłby się kończyć zawsze rokiem jego wypuszczenia... Co wy na to?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:11 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Ja też kupiłbym 1 szt.

Mam uwagę do numeru wagonu:
moze by tak jeszcze numer zmienić, np na 21 51 553 2005 - (2005 bo to rok powstania forum)?
Zgodnie z międzynarodowymi zasadami numeracji wagonów, każdy numer kończy się cyfrą samokontroli. Jej wartość wynika z układu cyfr w numerze. W przypadku naszego forumowego wagonu będzie to "1", czyli cały numer musi wygladać tak:
21 51 553 2005 - 1

Pozdrawiam
PiotrZ
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

Też piszę się na jedną. A co do popytu (zbytu) to chyba nie ma się czego obawiać. Krótka seria (50 sztuk) cystern BOLSPED przygotowana przez Tomasza rozeszła się niemal na pniu. A cena węglarki będzie niższa o ok. 30%.
Marcin Szwanenfeld
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Wziąłbym 1 sztukę.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

W zasadzie powinien być jeden, ale z drugiej strony aby powstał musi być odpowiednia liczba osób. A czy przy jednym egzemplarzu, jest to realne? Nie wiem.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Jestem zainteresowany!!
W zależności od ceny, to nawet może i ze 2 bym wzioł...aczkolwiek, to model okolicznościowy, więc powinien być jeden...
:mrgreen:
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Osobiście wątpię czy do 25 czerwca dałoby sie to załatwić. Ale czy musi być dokładnie wtedy? Myślę ze opoznienie nie byłoby wielkim problemem, wazne że model powstałby z okazji tej właśnie rocznicy.
W takiej sytuacji może wpisujcie kto byłby zainteresowany, aby zobaczyć, czy wogóle jest sens angażowania sie w coś takiego. Jak bedzie wiadomo ilu jest chetnych, to można by sie dowiedzieć, jaka byłoby konkretnie cena u Tomasza. Itez nie mam nic przeciwko, aby ktoś wziąła wiecej niż 2 sztuki, chodzi tylko o to, aby zakupić mogł ten model tylko ten, kto jest tu zarejestrowany.
Acha, a moze by tak jeszcze numer zmienić, np na 21 51 553 2005 - (2005 bo to rok powstania forum)? To już by były dwa odniesienia do forum na tym modelu
Ostatnio zmieniony 04 maja 2006, 16:42 przez DBv, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

ArturSwider pisze:Jeśli wziąść pod uwagę stare forum
Oczywiście, nowe forum to tylko przesiadka na nowy serwer - ludzie są ci sami ! Za chwilę zniknie rozróżnienie na stare/nowe forum.
ArturSwider pisze:Kto byłby chętny?
Jestem chętny na 1-2 sztuki. W założeniu jest dla każdego po jednym = każdy forumowicz ma prawo do takiego wagonu. Nie każdy zechce, więc możliwe są także >1 ilości.
KrzyszTTof pisze:Tylko zwolnijmy już troche tempo
A nie mówiłem, że BĘDZIE SIĘ TT DZIAŁO !!
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:10 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSwider pisze:Czy do tego czasu jest możliwe powstanie wagonika? Kto byłby chętny?
Ja - biorę 3 sztuki!

P.S. Tylko zwolnijmy już troche tempo, bo lista zakupów taboru z oznaczeniami PKP na ten rok i tak już jest baaaardzo długa i pieniądzożerna :roll: , a jeszcze kupuję BR132 ROCO bo to już ostatnie sztuki w malowaniu DR się uchowały na magazynach... i BR80 wypadało by mieć... ide zagrać w Lotto...
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:10 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Czemu by tak nie Forum locos? No może nie od razu locos, powiedzmy zacznijmy od cars. Powiedzmy z okazji pierwszej rocznicy istnienia forum tt.
Extra pomysł!

Jeśli wziąść pod uwagę stare forum to I rocznica istnienia Forum TT wypada 25 czerwca 2006.

Czy do tego czasu jest możliwe powstanie wagonika? Kto byłby chętny?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:10 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomas Rejl
Kontakt:

Post autor: Tomas Rejl »

Juz mamy zamówione czesci do weglarki 9 W i bardzo dobre plany od DBv. Wagon gotowy
w werzji PKP z KKK bedzie kosztowal ca 50 zlotych.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Poki co prosiłbym nie wiazać pomysłu z jakąś konkretną firmą. Na razie to jedynie propozycja. Realizacja oczywiście byłaby możliwa, pod warunkiem zgromadzenia odpowiedniej liczby chetnych. Jeżeli byłoby to min. jakieś 40-50 to myślę, ze Tomasz zgodziłby sie na produkcje, no chyba ze macie inne propozycje co do producenta takiego modelu (z nadrukiem tamponowym). Ponieważ to wagon okazjonalny, to nie sadze, aby ktokolwiek zdecydował sie na produkcję, a pozniej zaoferował model w sprzedarzy dla forumowiczów (bo chetnych zgłosi sie 100, a jak co do czego przyjdzie sprzeda sie sztuk 20). Mysle, ze trzeba by zrobić listę, zebrać chetnych, srodki i wtedy zamówić odpowiednią partię. Nie wiem, tak mi sie wydaje, jezeli ktoś miałby inne pomysły w tej sprawie to niech sie nimi podzieli. Tak czy inaczej, to na razie cały czas jesteśmy na etapie "gdybania".
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

DBv pisze:Powiedzmy z okazji pierwszej rocznicy istnienia forum tt.
Podczas Zlotu w Radomiu rozmawialiśmy z Gemolem o takim okazyjnym (radomskim) wagonie. W tym roku nie wypaliło, ale na przyszły rok, Zlot TT MUSI mieć własny okazyjny wagon.

1-sza, okrągła rocznica TT Forum, też nie może się obejść bez uczczenia !!
Pomysł popieram, jestem zainteresowany nabyciem unikatowego modelu, propozycja DBv mi się podoba.
Zarejestrowanych jest ponad 150 forumowiczów, powiedzmy połowa mogłaby zakupić model czyli byłaby to seria o szacowanej wielkości 50 - 100 szt.

Oczekujemy informacji czy na jesień uda się przygotować i wytworzyć taką unikatową serię wagonów, może inne, w stosunku do DBv, projekty. Jaka by mogła być cena pojedyńczej sztuki ?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2006, 08:57 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”