Wykorzystałeś spoiwo do lutowania twardego czy spiłowałeś drut miedziany na kwadrat?winner_xp pisze:Tuż przed malowaniem
Stacja "Kamionko" - w budowie
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Stacja "Kamionko" - w budowie
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 19:36 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Karol tak ma, skoro "wystrugał" most z papieru to taka instalacja to pikuś 

- Scio
- Kontakt:
Słowa uznania, bo na podstawie dość kiepskiej fotografii udało Ci się zrobić całkiem fajne gadżety na makietę 

- winner_xp
- Kontakt:
Schody są zrobione z pozostałościach po blaszkach fototrawionych oraz kawałków laminatu. Barierki oraz cała konstrukcja z drutu miedzianego różnej średnicy, na pomost deski z zapałek hehe 

-
- Kontakt:
Możesz zdradzić z czego zrobiłeś to zrobiłeś ? Schody wyglądają fototrawione, barierki z drutu
- winner_xp
- Kontakt:
Trochę wolnego czasu i powstało coś na wzór tego co znajdowało się na stacji wzorcowej. Nie starałem się idealnie odwzorować instalacji i jeszcze dużo brakuje detali. Próba zdatności będzie na najbliższym zlocie 
Oto co mi wyszło w porównaniu do oryginału.
Tuż przed malowaniem

Oto co mi wyszło w porównaniu do oryginału.
Tuż przed malowaniem

Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 21:55 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Oceniając oryginale instalacje, jest tam rozkładany pomost tak aby można z "rampy" przejść na cysternę. Wysokości na jakiej jest podest i zdjęcia cystern do mleka chyba nie pasują. Cysterny do mleka po prostu były za niskie
. Po rozłożeniu pomostu powstała by zjeżdżalnia hehe. Duży terminal przeładunkowy
Zdjęcie z http://www.historycy.org/
Cały czas kombinuję, zobaczymy co z tego wyjdzie

Zdjęcie z http://www.historycy.org/
Cały czas kombinuję, zobaczymy co z tego wyjdzie

-
- Kontakt:
Tak to jest jak się myśli tylko o mleku spożywczym, a zapomina się o "kazeinie".
Pociąg do przewozu mleka
Pociąg do przewozu mleka
- Misiek
- Kontakt:
Tak na szybko z guglaJarTTek pisze:Zanim taka cysterna dojedzie do mleczarni to mleko skwaśniejeTransport mleka odbywał się za pośrednictwem "Transmelczu" - najszybszego transportu drogowego w Polsce
http://forum.modelarstwo.info/threads/w ... eka.17824/
https://groups.google.com/forum/#!topic ... yqSXxseAnc
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 13:29 przez Misiek, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Zanim taka cysterna dojedzie do mleczarni to mleko skwaśniejeCysternami transportowano oczywiście różne płyny i tak się zastanawiam, czy te nalewaki nie służyły przypadkiem do załadunku mleka, co na małych stacjach np. w pobliżu PGR-u wydaje się bardziej sensowne.

Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 11:53 przez JarUs, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Tak, jak ci wczoraj wspomniałem telefonicznie - głównym sposobem rozładunku paliw był rozładunek dolny grawitacyjny. Nalewaki służyły przeważnie do załadunku, choć można je było stosować do rozładunku - wtedy stosowano syfon, bądź wypełniano cysternę sprężonym powietrzem. Wymagało to zatem dodatkowych urządzeń.
Cysternami transportowano oczywiście różne płyny i tak się zastanawiam, czy te nalewaki nie służyły przypadkiem do załadunku mleka, co na małych stacjach np. w pobliżu PGR-u wydaje się bardziej sensowne.
Cysternami transportowano oczywiście różne płyny i tak się zastanawiam, czy te nalewaki nie służyły przypadkiem do załadunku mleka, co na małych stacjach np. w pobliżu PGR-u wydaje się bardziej sensowne.
- wojtek_
- Kontakt:
W nałeczowie na placu ładunkowym takie coś:
http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dz ... toid=27863
pzdr
wj
http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dz ... toid=27863
pzdr
wj
-
- Kontakt:
W latach 60-tych tak przeważnie było, sam jak przez mgłę pamiętam pożar, który spowodował podobno kierowca cysterny samochodowej, a ogień przeniósł się na dwuosiową cysternę PKP....chciałbym zobaczyć urządzenia z III epoki (jak się nie mylę) i to te dla pojedynczych cystern. Te nowoczesne do mojej stacji się nie nadają. Interesuję mnie jak wtedy postępowano z BHP. Czy takie coś jak przedstawiłem na zdjęciu to wszytko. Podjeżdżał tylko samochód cysterna podłączali węże i jazda ?
"Paliła się kolejowa cysterna z benzyną na rampie kolejowej przy mleczarni, tam gdzie zawsze ładowały się "niebieskie berety" na poligon.
Pożar trwał bardzo długo. Było nie było 40.tyś litrów i do tego samochód cysterna.
Wtedy stacje benzynowe zaopatrywano w benzynę właśnie na tej rampie.
Ogień był tak ogromny, że jego grzbiet , wiał akurat wiatr południowo - zachodni, sięgał prawie do browaru.
Most na Kościuszki był zablokowany przez jednostki straży pożarnej z całego Trójmiasta."
Relacja i zdjęcia :
http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=82502
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 12:39 przez Lech Makowiecki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Karol, zadzwoń do mnie wieczorem - może coś znajdę.
- winner_xp
- Kontakt:
Jakie zakłady tam się znajdowały to nie mam pojęcia
. Szukałem informacji, ale jak jakiś zakład już nie istnienie to śladu po nim nie ma. Najlepiej by było pogadać z jakimś z tamtego obszaru, ale patrząc realnie to niemożliwe hehe. Przypuszczam, że przez instalacje rozładowywano olej napędowy być może też benzynę. Punku tankowania lokomotyw nie będzie bo wydaj mi się to bez sensu ... .
Do tego będzie miejsce gdzie jakaś węglarka może dwie wylądują węgiel, załadują drewno. Wszak plac pokaźny

Jak widać ta stacja jest tego zaprzeczeniem, to mała stacja na której niedaleko rampy znajdowały się ów instalacje. Jak widać nie był to ogromny terminal tylko jakieś miejsce gdzie można było rozładować max 2 cysterny na raz.Kontynuując myśl z poprzedniego postu, tak instalacja była budowana w większych zakładach przemysłowych lub bazach paliwowych CPN-u
Do tego będzie miejsce gdzie jakaś węglarka może dwie wylądują węgiel, załadują drewno. Wszak plac pokaźny

Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 08:27 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.