Kwicek - mój poligon doświadczalny

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Re: Kwicek - mój poligon doświadczalny

Post autor: Kwicek »

a teraz kolejne pytanie do branżystów i miłośników rurek...
czy przy "generalnym" czyszczeniu istotna jest bardzo powierzchnia zaznaczona na czerwono ? zielona jest główną powierzchnią styku kół z torami ale czy czerwoną warto "docierać" przy czyszczeniu ?
Obrazek
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Klej wikolem, albo keljem introligatorskim (własciwie zachowuje się jak wikol), rozcieńczaj wodą, do konsystencji śmietany 12%. Z drugiej strony, klejenie kilku metrów toru klejem polimerowym ze spirytusem, najlepiej w nie wietrzonym pomieszczeniu i odlot jak miło :mrgreen:
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Tor na fotce jest zaciapany klejem polimerowym, efekt błyszczenia jest po swieżym oblaniu % gdyż przenosiłem tor na deseczkę testową. Polimera rozcieńczyłem w strzykawce 20ml w stosunku 3:1 ale i tak wydawał mi się za gęsty i dlatego tak jakoś tłuczeń wygląda uglucono. Jak odsycha klej i odparowuje alkohol to nabiera wyrazu.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Na przyszłość nie klej takim gęstym rozpuść 1:1 z wodą nie traci na właściwościach i nie ma tego efektu jak na fotce . A co do usunięcia trudno powiedzieć nie słyszałem o cudownym środku jedyne jak nie chcesz demolować i na nowo układać tor to pomaluj w danym kolorze.
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Mały teścik z tłuczniem...
Obrazek
... i pytanko: o ile klej polimerowy można rozpuścić spirytusem czy innym alkoholem to czym wikol można "zneutralizować" ?
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 10:02 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Cóż, jak widać na poniższej fotce zbyt pojemny tor wewnetrzny nie jest, na skrajnym zewnętrznym trzy Bipy też nie wejdą bez najechania na zwrotnice.
Obrazek
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

Tory stacyjne wydatnie skracają się na łukach tortu. Zatem są dwa rozwiązania: albo przesuwamy głowice rozjazdów na łuki albo tworzymy stację czołową. Osobiście po długim namyśle zdecydowałem się na to drugie rozwiązanie.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Kwicek pisze:Coś pokombinuję z przeniesieniem tych zwrotnic.
Policz sobie jaki długi jest skład.

Np:
- DESIRO = ok. 35 cm,
- Gagar + 3 Easy = 147 + 3*117 = ok 50 cm,
itd.
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

piottrw pisze:Dla mnie tor stacyjny cały czas za krotki. Chyba ze skład będzie stawał za zwrotnicami
Coś pokombinuję z przeniesieniem tych zwrotnic. Może uda się je wcisnąć na łuki, bardzo dziękuję za wskazówki.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 15:41 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Witam
Obrazek
Witam
teraz sprawa prosta czerwone jadą do przodu, w drugą stronę na niebieskich, na zwrotnicach zielone krechy - izolować dwie szyny. Jeden lub więcej pulpitów przeznaczyć do czerwonych punktów, niezależnie podłączyć następne do niebieskich. Pamiętać o zasileniu szyn bez przerw, tak co 1 m. Dla mnie tor stacyjny cały czas za krotki. Chyba ze skład będzie stawał za zwrotnicami
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 15:34 przez piottrw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Gloow pisze:Taki układ torowy jest świetnym punktem wyjścia w kierunku makiety odwzorowującej tereny przemysłowe.
Tak też myślałem, faktem jest też to, że miejsce wewnątrz drastycznie maleje i coś muszę pokombinować z układem wewnątrz. Natomiast z pomysłów na zapełnienie to: "Ten dom damy tu, a ten tu... - A co to są te? - To są spółdzielcze punktowce, Panie Dyrektorze - Aaaa. To przeniesiemy tu. - A to? - To jest jezioro. - A, jezioro? To jezioro damy tutaj..."
Generalnie chaos panuje chwilowy i pustka ogarnia mój umysł, jestem wyjałowiony z konkretnych pomysłów na ten czas ale to przejściowe.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 15:33 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Taki układ torowy jest świetnym punktem wyjścia w kierunku makiety odwzorowującej tereny przemysłowe. Po prawdzie, przy tym układzie, nie za wiele miejsca zostanie na zagospodarowanie.
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

Nastąpiła mała zmiana koncepcji w owalach. Bocznice do wewnątrz są jeszcze kwestią do przemyślenia gdyż nie mam jeszcze pełnej wizji ogólnego zagospodarowania terenu pod kątem budownictwa i krajobrazu.

Obrazek

Co o tym sądzicie ?
Awatar użytkownika
Kwicek
Kontakt:

ArturSch pisze:Może skusisz się na wizytę w Sosnowcu ?
Tego jeszcze nie wiem, jestem silnie zależny od zdania i humorów mojej żony :mrgreen:

A wracając do moich rurek - nie jest jednak tak źle... przejechałem filcem z małą ilością środka czyszczącego i od razu lepiej zaczęły kontaktować, na dłuższą metę to nie robota bo i tak zaśniedzieją ale jak założyłem na początku ma to być praca doświadczalno-mobilizująca. Czy ktoś z forumowiczów z doświadczenia wie jak się takie tory, głównie część łącząca zachowuje pobielona cyną ?
Ostatnio zmieniony 03 lut 2010, 17:05 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Witam.
Jak ja bym dziś budował makietę to tylko modelowe tory. Rurek nie da się czyścić ot tak. Powierzchnia szyn tylko spirytus, natomiast złączki trzeba wyciągnąć, wyczyścić spirytem, w razie zielonkawaj patyny papierem ściernym-po zamontowaniu docisnąć kombinerkami itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”