Czaczus makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Czaczus makieta

Post autor: ArturSchŁ »

Piotr Sekuła pisze:Á propos Lenza - nie będzie mógł się wtedy podłączyć z modułami...
Chyba coś źle rozumujesz. Mówisz o połączeniu z modułami, jeśli tak, to może być:
:arrow: - cała makieta sterowana jednym systemem (np z jednego boostera),
:arrow: - cała makieta zasilana z różnych źródeł (włączając mieszanie DCC z analogiem).
Posiadając Lenza czy Roco i używając XpressNet w domu, na spotkaniach może używać innych systemów - nic nie stoi na przeszkodzie.

Nigdzie nie jest powiedziane, że MOŻLIWOŚĆ przypięcia się do sTTandardu NARZUCA sposób zasilania torów. Prawdą jest, że NA SPOTKANIACH koledzy używają Fredów i już zapomnieli o analogu, jednak w domu można dowolnie bawić się choćby Rocowskim MultiMousem czy Fz1.
:)

...a wracając do wątku, segmentowanie makiety jest przydatne w analogu gdy nie mamy innej możliwości sterowania poszczególnymi lokomotywami, natomiast w DCC segmentujemy makietę tylko w szczególnych przypadkach:
- pętle,
- odcinki wykrywania obecności składu,
- ABC,
- przy ogromnych makietach zwielokrotnienie zasilania (kilka boosterów).
W domowej makiecie to ostatnie nie ma sensu.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

Podzielenie na pół wymyśliłem, aby odciążyć booster... A Conrady policzyłem, bo nigdy nie wiadomo ;)
No, ale jak tam mówicie, to tak macie ;)

Szczerze mówiąc, to ja czasem żałuję, że nie kupiłem multiMaus, a czasem jednak się cieszę, że kupiłem Digitraxa.

Á propos Lenza - nie będzie mógł się wtedy podłączyć z modułami (a ma w planach ;) ), gdyż Lenz = XpressNet... Hey! Ale martinezo = LocoNet, mam nadzieję.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Do sterowania całą makietą wystarczy jedna centralka LZV100 (Lenz) lub DPB 5A (martinezo, za sensowniejsze pieniądze).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Z tym podziałem na pół to drobna przesada. Dobrze jest być do tego mentalnie przygotowanym, ale z wprowadzeniem w życie to bym zdecydowanie poczekał (kilka lat).

Ile loków będzie jednocześnie jeździło, 4? 6?
Ja mam centralkę Lenz i zasilacz Roco (2.5A) i mogę spokojnie puszczać 6 loków (z dźwiękiem) na raz i nic się nie dzieje...

Conradów w ogóle nie licz, bo ile razy (i jak długo) one wszystkie na raz pracują. Max, to 2 w jednym momencie i to na krótko - nawet nie zauważysz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

Jeśli w planach DCC, to wszystko by było podłączone na takim układzie do kupy, tylko jakiś mocniejszy booster, zdecydowanie 8 Amp. Zero odcinków izolowanych.

Wersja trudniejsza:
Podzielić makietę na pół pionowo (czyli na dwie części torowe) i każda część miała by swój booster. Jeden z boosterów by był także centralą.
Obrazek
Centrala by była w sekcji 1. Sekcja ta miała by mocniejszy booster:
z oferty Digitrax mógłby być DCS100, ale to zależy od ilości lokomotyw na torach i podłączonych napędów zwrotnic. Licząc, że Conrad bierze 10 mAmp, masz 6 loków po 0.8 Amp każda, to będzie razem prawie 5 Amp.
Sekcja 2: mógłby być DCS50 ustawiony na booster. Z trzema lokami i 5 Conradami, by było prawie 3 Amp. DCS50 daje 2.5Amp, więc różnicy nie widzę...

A więc:
1. Wtedy trzeba by było zastosować złączki izolowane, gdzie czerwona linia przecina tor.
2. Należało by zapewnić, iż każdy tor jest podłączony do boostera.
3. Sekcja 2 ma booster ustawiony na booster, a nie na centralę/booster.
4. Podłączyć kablem LocoNet* dwa boostery do kupy, ew. jakieś panele do podłączenia myszek. One też mają być podłączone LocoNet.

Pozdrawiam,
Piotrek

*) Dałem LocoNet, to może być właściwie każdy system:
1. LocoNet
2. expressNet
3. Prodigy
4. ECoS Link
Obrazek
czaczus
Kontakt:

Post autor: czaczus »

1. przeniósł postój dla lokomotyw jak najbardziej w lewo (na makiecie trzeba to określić). Możesz wtedy ostawiać pociąg na bocznicę, a lokomotywę na dół - dłuższe pociągi ci się zmieszczą...
2. Ten tor jeden był zakręcił, aby był jak NAJDŁUŻSZY (także w rzeczywistości trzeba to zbadać).
1. Postój zostanie tak jak jest.
2. W pierwszej wersji tak było jeszcze jedna zwrotnica i tor. W sumie 4 tory i ten na wprost to postój dla lok manewrowej.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 13:41 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

A ja bym zrobił tak...
Obrazek

1. przeniósł postój dla lokomotyw jak najbardziej w lewo (na makiecie trzeba to określić). Możesz wtedy ostawiać pociąg na bocznicę, a lokomotywę na dół - dłuższe pociągi ci się zmieszczą...
2. Ten tor jeden był zakręcił, aby był jak NAJDŁUŻSZY (także w rzeczywistości trzeba to zbadać)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 13:40 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

Z tą zwrotnicą to jest dobry pomysł, ale jej tam za bardzo nie da się wcisnąć. Kombinowałem kilka wariantów ale nic z tego nie wyszło.
Obrazek
Odcinki izolowane myślałem zrobić w ten sposób.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Jeżeli DCC to zasadniczo nie potrzebujesz odcinków izolowanych. Jeśli analog to musisz się zastanowić jak chcesz prowadzić ruch na makiecie. Najłatwiejszy wariant byłby wtedy taki, że pętla dookoła makiety odizolowana od tych dwóch bocznic. Czytaj trzy odcinki izolowane. plus ewentualne dalsze kombinacje. Z mojego doświadczenia wiem, że bardzo by Ci ułatwiło życie gdybyś dołożył jeszcze jeden rozjazd np. tak jak go dorysowałem - tak abyś mógł oblecieć skład.
Obrazek
[propozycja]
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 11:31 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

Teren będzie płaski, oczywiście bez przesady jakieś niewielkie nierówności zrobi się, ale to się zobaczy jak tory będą położone. Bo inaczej człowiek sobie wyobraża na rysunku, a inaczej wychodzi później w rzeczywiści. Buduje z myślą żeby miał gdzie stać nieużywany tabor ale to się zobaczy w trakcie. Tylko nie wiem jeszcze co będzie z elektryką nastawiam się na dcc tylko nie mogę znaleźć informacji na temat odcinków izolowanych. Czy robić je tak samo jak pod analogowe?

Mam zrobione 2 moduły po 60 cm, ale na nich zbytnio nie da się pojeździć, a tu chociaż w kółko się pośmiga.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 07:55 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Mi to zdecydowanie wygląda na przemysł... fajny pomysł na makietę, szczególnie jak ktoś lubi sobie pomanewrować ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Hmm, tylko pamiętaj, że to ukształtowanie terenu na obszarze typu pętla tramwajowa... Gór nie uświadczysz...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Bardzo udany projekt - zazdroszczę, ja borykam się obecnie z koncepcja takiej pętli - brak czasu trochę nawet mi sprzyja bo analizuje różne warianty odrzucam kombinuje :) Ten jest ciekawy - pytanie - jaki teren będzie na makiecie ? Na co się nastawiasz (góry, równiny, przemysł itp. itd.)?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 07:51 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
czaczus
Kontakt:

Czaczus makieta

Witam
mój pomysł na makietę, torcik z możliwością podłączenia modułów, wymiary 120/170 cm
Obrazek

jakieś opinie i sugestie?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 17:48 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”