Akcesoria do montazu - Tillig - czym kleicie?

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

MarcinSz
Kontakt:

Re: Akcesoria do montazu - Tillig - czym kleicie?

Post autor: MarcinSz »

Czynię jak DBv i chcę tylko ze swej strony dodać, że zależnie od klejenia elementów wciskanych czy wsuwanych w otwór:
- Jeśli element jest wsuwany (wchodzi bez oporu) moczę końcówkę szpilki w kropli kleju (wyciśniętej np. na kapsel) i jego odrobinę nakładam do otworu, następnie wsuwam element. Z jednej strony klej nie wysycha co pozwala spokojnie dopasować, z drugiej zapobiega to pozostawaniu kleju na zewnątrz wsuwanego elementu.
- Jeśli jest wciskany (wchodzi z oporem) czsynię podobnie z tym, że najpierw wciskam element a następnie końcówką szpilki rozprwadzam odrobinę kleju na miejscu łączenia.
Pozdrawiam i trzymam kciuki ;)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2006, 19:09 przez MarcinSz, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Akcesoria do montazu - Tillig - czym kleicie?

Post autor: DBv »

Ja moge polecić tylko jedno rozwiązanie, które stosowałem i polecam. Klej cyjanoakrylowy (Cyjanopan, SuperGlue, itp). Nakładasz trosze na jakaś paską powierzchnię, przygotowujesz igę. Igłą nakładasz niewielką jego ilość na końcówke przyklejanej części i montujesz. Przed klejeneim zalecam przymierzenia czeście, czy pasują, czy ewentualnie maja być montowane gdzie indziej, w innej pozycji, czy może coś trzeba dopasowac (czasami trzeba przyciąć bolce mocujące, bo saza długie w stosunku do otworu). Jak masz już pewność że wszystko gra, nakładasz klej i montujesz.
Cobrix
Kontakt:

Akcesoria do montazu - Tillig - czym kleicie?

Post autor: Cobrix »

Jakim klejem kleicie akcesoria do lokow czy tez wagonow Tilliga?

Wlasnie probowalem doposazyc moja 110 ale po pierwszej poreczy wymieklem :(.
Te porecze, drabinki, pierdolki sa takie male. Nie chce ubabrac calego loka klejem. Probowalem wykorzystac Auhagenowski Top Plast ale chyba juz troszke niezbyt swiezy jest i bardzo szybko wysycha przez co od razu po nalozeniu robia sie "wasy" i malo estetycznie to wyglada.

Moze ktos cos polecic ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”